Polis vatandaşların üzerini getirdikleri bayrak çubuklarına kadar kontrol ederken, bebek arabaları da didik didik arandı. Çeşitli sloganlar atarak İstasyon Meydanı'na gelen sendikalar, güvenlik kontrolünden geçirildikten sonra meydanda yerlerini aldı.

YÜRÜDÜLER

1 Mayıs İşçi Bayramı, İstasyon Meydanı'nda yaklaşık 5 bin kişinin katılımıyla kutlandı. Türk-İş, DİSK ve KESK'e bağlı sendikaların katıldığı 1 Mayıs mitingine CHP, DSP, DTP, EMEP, ÖDP gibi partilerin üyelerinin yanı sıra, Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Yaşar Agyüz ve Barış Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal ve ESP, Mücadele Birliği, Sosyalist Gençlik örgütleri de katıldı. Konfederasyonlara bağlı sendikaların üyeleri şubelerinin önünde toplanarak miting alanına yürüyüşe geçtiler. Şehir merkezinden alana yürüyüşe geçen işçiler, yürüyüş boyunca Ak parti aleyhine sloganlar atarak alana vardılar.

EĞİTİM SEN MÜZİK TOPLULUĞU KONSER VERDİ

Davul ve zurna eşliğinde halayların çekildiği ve zaman zaman yağış altında gerçekleştirilen Bayrama , Eğitim Sen Müzik Topluluğu konseriyle sona verdi. Sabahın erken saatlerinde kutlamaların yapılacağı İstasyon Meydanı'na gelen polis çevrede yoğun güvenlik önlemleri aldı. Öğle saatlerine doğru kutlamalar için alana gelen işçiler tek tek içeri alınarak arandı. Alanı doldurmaya başlayan kalabalık grup, zaman zaman yağmur yağışına rağmen platformdan çalınan müziklerle eğlendi. İlginç görüntülerin yaşandığı 1.mayıs işci bayramında Beşiktaş Çarşı gurubunun da yer alması işçilerden tam not aldı. Yapılan anonslardan ardından sendika temsilcileri günün anlam ve önemini belirten konuşmalarını yaptı.

İSTİKLAL MARŞI KRİZİ

Öte yandan 1 MAYIS İşçi Bayramı'nda saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nın okunmaması kriz yaşattı. Saygı duruşu ile başlayan 1 Mayıs kutlamalarında İstiklal Marşı'nın okunmamasına tepki gösteren CHP ve DSP üyeleri, platformda bulunan sendika yöneticileri ie tartıştı. Tartışmanın uzamasıyla taraflar arasında arbede yaşandı. Kavgayı önlemek için devreye polis girdi. DSP İl Genel Sekreteri İhsan Demirci platformdaki yetkililerin üzerine yürüdü ve Demirci'yi zar zor polis müdahale etti. Daha sonra DSP'li ve CHP'li üyeler, İstiklal Marşı okunmadığı için yetkililere tepki göstererek alandan ayrıldılar.

ŞİMŞEK DEVREYE GİRDİ

Yatıştırılmaya çalışılan CHP'li gençler, Mustafa Kemal'in askerleriyiz biz, Atartük'ün gençliği görev başında gibi sloganlar atarak sendika yetkililerine gönderme yaptı. Tartışmanın yeniden alevlenmesiyle başlayan gerilimi bu kez CHP İl Başkan Yardımcısı Ali Şimşek önledi. Öfkeli gençlere uyarılarda bulunan Şimşek, CHP'yi kimse çapulcu konumuna düşüremez diyerek ortalığı yatıştırdı. Daha sonra CHP ile DSP, İstiklal Marşı krizinin yaşandığı 1 Mayıs kutlama meydanını terk etti.


BENCAN: İSTİKLAL MARŞI
1 MAYIS'IN GELENEĞİNDE YOK

DİSK Bölge Temsilcisi Nihat Bencan, 1 Mayıs'ın uluslararası bir bayram olduğunu ve hiç bir kutlamada İstiklal Marşı'nın okunmadığını söyledi. Duruma tepki gösterenlerin bunu bilmediğini belirten Bencan, ?Bu bayram Dünya'nın her yerinde kutlanıyor. Türkiye'de de bir çok ilde kutlandı ve hiç birisinde okunmadı. 1 Mayıs'ın geleneğinde bu yoktur. Çünkü herkesimden insanlar var ve bu bayram uluslararası bir bayram. Sanırım kutlamalara katılanlar bunu bilmiyordu dedi.
İşçi Bayramında bu kentin belediye başkanı toplu taşıma araçlarını alana 5 kilometreden fazla yaklaştırmayarak işçileri ne kadar sevdiğini göstermiştir dedi.