Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve bütünüyle devlet ve kurumlarına çağrımızdır: 'Yatırımı önce ailemize; çocuk ve gençlerimize yapalım. Eğer bu ölüm tuzağının üzerine gidilmezse binlerce genç ölüm batağına sürüklenir. Bu da toplumun geleceğini kaybetmesi anlamına geliyor.' dedi.

Türkiyenin en büyük tehlikesi olan uyuşturucuya bağımlılık Vanda her geçen gün artış gösteriyor. Vanın uyuşturucu kullanım oranında son yıllarda İstanbuldan sonra ikinci sırada yer aldığı belirtiliyor. Vanda madde bağımlı sayısının 15 binin üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Kentteki belediyeler, sağlık kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları komisyonlar oluşturarak mücadele yöntemleri üzerinde çalışmalar yürütüyor.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Mazlum-Der Van Şube Başkanı Yakup Aslan, Türkiyenin tamamında olduğu gibi Vanda da uyuşturucu belası ile karşı karşıya olduklarını belirtiyor. Özellikle genç yaştaki çocukların bu uyuşturucu tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını dile getiren Aslan, 'Yaklaşık iki yıldan beri bunun duyurusunu yapıyoruz, toplumda duyarlılık meydana gelmesi için sürekli çağrıda bulunuyoruz ve kimi zaman da yaptığımız çağrılar bazı çevreleri rahatsız edebiliyor. Şu ana kadar hakkımızda açılan iki davadan takipsizlik kararı çıktı. Bunun basın açıklamaları yapıldı. Yani bizim bu duyarlılık çağrımıza destek verecek ve destek vermesi gereken çevreler daha çok bizi sindirmeye, bizi yargı yoluyla susturmaya çalıştılar.' Diyerek durumu anlatmaya çalışıyor. Gençlerin uyuşturucuyu kullanmak için daha çok harabe binaları tercih ettiğini aktaran Aslan, 'Ne yazık ki sokaklar, siteler, çevresindeki bahçeler, metruk alanlar, ağır hasarlı binalar uyuşturucu belasına batmış müptela olmuş insanların uyuşturucu kullandıkları yerler olarak devam ediyor. Bunların başında bir kısmı yıkılmış harabe binalar geliyor. Akşam saatlerinde parklar bu uyuşturucu kullananlar tarafından tamamen güvensiz hale getiriliyor ve insanlar buralardan geçmeye cesaret edemiyor. Bunun dışında çarşının merkezinde büyük iş yerleri akşamın belirli saatlerinden sonra yine bu uyuşturucu kullananların merkezi haline gelmiş, bunun üstesinden gelinemedi.' şeklinde tespitlerini aktarıyor.

İnsanları uyuşturucu konusunda duyarlı hale getirmek için çalışmalar yaptığını dile getiren Aslan, şöyle devam ediyor: 'Oluşturduğumuz yeni komisyonlarla uyuşturucu konusunda insanların duyarlı hale gelmesi için, bu işin üzerine daha çok gitmeyi düşünüyoruz. Bu alanda ebetteki medyaya da büyük sorumluluk düşüyor ve Türkiyede toplumun duyarlı bir şekilde bu belanın üzerine gitmesi gibi Vanda da aynı duyarlılığın oluşması gerektiğine inanıyoruz. Eğer bu ölüm tuzağının üzerine gidilmez ise gerçekten genç neslimiz şu anda beş binlerden on binlerden, otuz binlerden bahsediliyor. Emniyete defalarca başvurulmasına rağmen resmen sonuçları vermedi. Binlerle bahsedilen bu tehlikeli süreçte önlemin 12 yataklı AMATEM olması gibi bir çözümle çözülemeyeceği herkesçe bilinen bir gerçektir. Daha fazla çalışma yapılması gerekir.'