İhmalin ve İstismarın neler olduğunu birçok velimiz tahmin edebiliyordur. Her iki kavramı da gerek televizyonlardan gerek gazetelerden gerekse sosyal medyadan öğreniyoruz. Her defasında büyük bir öfkeyle karşılık verdiğimiz bu tür olaylara karşı toplumumuz tepkisini her platformda dile getiriyor.

Her iki kavrama karşı çocuklarımızı korumakla mükellef olduğumuzu belirtmek isterim. Veliler çocuklarına bu travmatik olaylara karşı nasıl davranması gerektiğini öğretmenlidir. Çok hassas bir konu olan ihmal ve istismar olaylarını unutmayalım ki yaşadığımız her alanda karşımıza çıkıyor.

Son yıllarda devletimizin ve ilgili bakanlıklarımızın çalışmalarıyla ülke genelinde belli bir bilgi kültürü oluşmuş durumdadır. Asıl görev ise ailelere ve okullarımıza düşmektedir. Okullarımızın rehberlik servisi ihmal ve istismardan korunma yöntemlerini hem velilerimize hem öğrencilerine sıklıkla anlatmaktadır.

Peki, ihmal ve istismar nedir? İhmal kavramından başlamak istiyorum.

İhmal; çocuğa bakmakla yükümlü kimsenin çocuğun gelişimi için gerekli ihtiyaçları karşılamaması veya bu ihtiyaçları dikkate almamasıdır. Bu ihtiyaçlar sağlık, eğitim, duygusal gelişim, beslenme, barınma ve güvenli yaşam şartlarıdır. Buradaki çocuğa bakmakla yükümlü kimseler anne, babalar ve yasalar gereği kendilerine bakması ile görev yüklemiş kişilerdir. İhmalin kendi arasında 3 farklı türü vardır. Bu türler fiziksel, ruhsal ve eğitim ihmalleridir.

Fiziksel İhmale örnek verecek olursak; çocuğun temel gıda ihtiyaçlarından, tıbbi ilaçlarına, giyiminden düzenli beslenmesi kadar tüm ihtiyaçlarının karşılanmamasıdır. Ruhsal ihmal; çocuğun sevgi, ilgi ve şefkat ihtiyaçlarından kötü alışkanlıklardan uzak durması gibi tüm ruhsal ihtiyaçlarının karşılanmaması, eğitim ihmali ise; çocuğun okul çağında olmasına rağmen okuluna gönderilmemesi demektir. Bu ihmal edilen alanlardan hangisi yapılırsa yapılsın biliniz ki çocuk ihmale uğramaktadır. Çünkü tüm bu alanları çocuk tek başına gerçekleştiremez.

İhmal edilen her çocuk bilinmelidir ki; davranış problemlerinden sağlık problemlerine, iletişim problemlerinden madde bağımlılığına kadar birçok olumsuz durumla karşılaşmaktadır.

İhmal edilen çocuk her alanda farkına varılır. Okula düzensiz gelmeleri, sürekli pis kıyafetler giymeleri, sağlıksız beslendiği için bedenlerinin zayıf kalmış olmaları, hastalandığında sağlık hizmeti almamaları, kendilerine her türlü fiziksel şiddete maruz bırakmaları ihmal edildiğinin en belirgin unsurlarıdır.

Burada vurgulamak gereken en önemli nokta ise şurasıdır. İhmale uğrayan çocukların bu duruma gelmelerinde hiçbir suçu yoktur. Bu çocuklar bakmakla yükümlü kimseler tarafından ilgisiz bırakılmıştır. Suça itilmiş olan bu çocuklara baktığımızda her birinin geçmiş yaşantılarında ihmali göreceksiniz. Ciddi manada ihmale uğrayan çocuklarda depresyon, içe kapanıklık, antisosyal kişilik bozukluğu, korku, kaçınma gibi davranışlar mevcuttur. Hatta süreç intihara kadar gidebilmektedir.

Son yıllarda çocukları ihmalden korumak için güçlü yasalar ve bakanlıklarımızın çalışmaları ciddi anlamda farkındalık oluşturmuştur. Fakat hala istenilen seviyede önüne geçmek için toplumumuzun bilinçlenmesi şarttır. Eğitime önem veren her toplum yaşanılabilecek her türlü ihmalden kendini koruyabilir. Toplumlar geleceğini sağlıklı yetiştiren bir nesil sayesinde yükseltir. Bu sebeple, siz değerli anne ve babalara şunu söylemek istiyorum. Çocuklarınızı sevin, sayın, koruyun. Haftaya konumuz istismar olacak. Esenlikler dilerim