Son iki hafta çocuk ihmal ve istismarının çeşitli boyutlarını ele aldık. Bu boyutların hem ihmal kolunu hem de istismar kolunu inceledik. İhmal boyutunda fiziksel, ekonomik, eğitim, sağlık ihmallerine değindik. İstismarda ise ihmalde olduğu gibi fiziksel, duygusal ve cinsel istismarı konularına açıklık getirdik. Cinsel istismara yönelik ayrı bir parantez açarak bu konunun daha ayrıntılı yönleriyle velilerimize aktarmaya karar vermiştim. Bu hafta cinsel istismarın ne olduğu, ailelerin nasıl önlem almasını ve çocukların cinsel istismar konusunda kendini nasıl koruyabilmesini okuyacağız.

Cinsel istismar çocuğun farkında olmadığı ve anlamlandıramadığı bir döneminde saldırgan tarafından tehdit, güç ya da psikolojik baskı yaparak çocuğu cinsel aktiviteye zorlamasıdır. Burada cinsel zorlamanın sadece fiziksel bir temas olmadığını belirtmek isterim. Çocuğa yönelik cinsel istismarda çocuğa pornografik film seyrettirmek, cinsel içerikli konuşmaya zorlamak, çocuğun önünde cinsel ilişkiye girmek, teşhircilik yapmak, küçük yaşta evliliğe zorlamak da cinsel istismarın kapsamına girmektedir.

Cinsel istismara maruz kalan her çocuk büyük bir travma yaşayarak hayatı boyunca izlerini taşıyacak psikolojik problemlerle mücadele etmekle uğraşmak zorunda kalır. Sosyal hayatı, evlilik hayatı, mesleki hayatı bu süreçten etkilenir, kişilik bozukluklarının sebebi olur.

Peki, çocukları cinsel istismara karşı kendilerini nasıl koruyabilir? Bu sorunun cevabını hem velilerin hem de çocukların bilmesi elzemdir. Anne babalar çocuklarının bedenlerinin özel bölgeleri olduğunu öğretmelidir. Bu özel bölgeler bir başkası tarafından dokunulmasına hakkının olmadığı belirtilmedir. Özel bölgelere dokunmaya çalışan birisine karşı şiddetle ‘Yapma, dur!’ gibi ifadelerin söylenmesinin öğretilmesi gerekmektedir.

İyi dokunuş ve kötü dokunuş arasındaki farkı öğretin. Sosyal hayatımızda insanlarla iletişim halindeyiz. Tokalaşmak, baş okşamak vb. dokunarak insanlar birbirleriyle temas halinde olabiliyorlar. Bu dokunuşların hangisinin kötü, hangisinin iyi olduğunu çocuklar bilmedir. İyi dokunuşun insanlara güven ve saygı hissettirdiğini, kötü dokunuşun ise korku, endişe, panik ve utanma duygusu hissettirdiğini anlatın. Örneğin bir annenin çocuğunun başını okşamasının iyi dokunuş olduğunu, başka birisinin ise özel bölgelere dokunmasının da kötü dokunuş olduğunu anlatın. Burada en önemli noktanın çocuklarının özel bölgelerine kimsenin dokunmaması gerektiğinin bilmesidir. Çocuk kendini rahatsız eden her dokunuşun kötü dokunuş olduğunu hissetmelidir.

Çocuklar güvenli bölgelerde sosyalleşmeli. Kalabalık olmayan sakin yerler çocuklar için sakıncalı bölgelerdir. Bunun yerine insanların bulunduğu, ani bir durumla karşılaşan bir çocuğun sığınabilecek yerlerin olduğu (bakkal, işyeri, eczane, karakol, okul vb.) bölgelerde sosyalleşmesi açısından daha uygundur. Sakin bölgelerdeki oyun parklarına çocuğunuzu yalnız göndermeyin. Yabancı birisinin yakınına geldiğini fark eden bir çocuğun hemen oradan hızlı bir şekilde uzaklaşması gerektiğini anlatın.

Cinsel istismara maruz kalan çocuklarda belirtiler nelerdir?

• Çocuğun giderek içine kapanması

• Genital bölgede ağrı ve kanamın olması

• Evden ve okuldan kaçma

• İç çamaşırı giymeme

• Utangaçlık

• Kendine zarar verme

Cinsel istismara maruz kalan her çocukta benzer belirtiler göstermiştir. Çocuk eğer yaşadığı cinsel istismarı anlatıyorsa kesinlikle dinleyin. Asla çocuğunuzun yalan söyleme ihtimalini düşünmeyin. Destekleyici olun ve güven verin. Asla SUÇLAMAYIN. İlgili adli ve emniyet birimleriyle iletişime geçin. Esenlikler dilerim.