Ders çalışmak her öğrencinin başarıyı yakalamasında en önemli unsurdur. Okullarında almış olduğu dersleri öğrenmek ve öğrencinin hafızasında kalıcı hale getirmek için tek yol öğrencinin ders çalışmasıdır.

Eğitim-Öğretim yılı içinde çok sık duyduğumuz bu klişe sözü söylemeyen veli çok nadirdir. Hemen hemen her öğrenci belli dönemlerde ders çalışma alışkanlığını kaybedebilir. Bu olumsuz durumun farkına varan veli büyük bir panik içerisine girebilir. Aslında hangi öğrenciye sorarsak sorarım ders çalışmanın çok eğlenceli olmadığını söyleyeceklerdir.

Öğrencilerden okul hayatları boyunca birçok sorumluluklarını yerine getirilmesi beklenir.

Hayatı öğrenme noktasında olan öğrencilerimizin önünde ders kitapları, ödevler, projeler, soru bankaları, sınavlar, hafta sonu kursları ve bunun yanında veliler tarafından beklenen başarı vardır. Tüm bunlar bir araya geldiğinde öğrencide omuzlarında ağır bir yük taşırma hissi oluşur. İşte bu durumda öğrencide ders çalışma isteğinde azalma olur.

Öncelikle doğru bir teşhis koymak gerekir. Öğrencinin ders çalışma isteğindeki olumsuz tutumların sebepleri tespit etmek ve uygun tedbirleri alıp yerine getirildiği zaman ders çalışma isteğindeki olumsuz tutum yerini olumlu tutuma bırakacaktır.

Teşhis nasıl konulur?

Öncelikle öğrencinin temel becerilerini incelemek gerekiyor.

Öğrenci çarpım tablosunu biliyor mu?

Dört işlem yapabiliyor mu?

Ritmik saymayı yapabiliyor mu?

Okuduğunu anlayabiliyor mu? Tüm bunları incelemek gerekiyor. Temel becerileri eksik olan öğrenci doğal olarak ders çalışmakta isteksizlik yaşayacaktır. Böyle bir durumda her şeyi bir kenara bırakıp öğrencinin temel becerileri kazanmasını sağlamak öncelikli olmalıdır.

Peki, temel becerilerinde herhangi bir sorun olmadığı halde yine de ders çalışmıyorsa ne yapılmalıdır? Bu durumda ise öğrencinin psikolojik ve fiziksel durumu incelenmelidir. Ev ve okul ortamında ders çalışmasında engelleyici unsurları ortaya koymak gerekir. Muhtemelen öğrencinin zihnini meşgul eden problemler vardır. Her iki durumda da velilerin okul rehberlik servisine başvurması gerekir.

Her öğrencinin ilgi ve yetenek alanları farklıdır. Kimi öğrenci akademik alanda başarılı iken kimi öğrenciler sanat ya da spor alanlarında yeteneklidir. Tüm yeteneklerin bir araya bulunduğu öğrenci hemen hemen yok gibidir. Öyleyse veliler çocuklarına ilgi ve yeteneklerine göre davranmalılardır.

Etkili bir ders çalışma yöntemi geliştirmek için bazı yolları bilmekte fayda vardır. Öncelikle çocuklar velileri tarafından cesaretlendirilmesi gerekmektedir. Çocuğunuz her türlü düşüncesini rahat bir şekilde ifade etmesi gerekir. Cesaretli çocuklar kendi potansiyelleri daha hızlı keşfederler. Merak duygularını canlandırın. Öğrenme isteği merak ile başlar. Meraklı çocuklar araştırır. Araştırma yapan çocuk ise öğrenir.

Fiziksel ortamı düzenleyin. Öğrencinin ders çalışma isteğini engelleyen bilgisayar, televizyon, oyun konsolu gibi araçları uzak tutun. Kendi dersini kendisinin yapabilmesi için teşvik edin ve bu gayreti için ödüllendirin. Her akşam okulda öğrendiği dersleri evde tekrar etmesini sağlayın. Kalıcı öğrenmenin tek yolu tekrar etmektir. Çocuğunuzun geç öğrenmesinden korkmayın. Önemli olan kalıcı öğrenmeyi gerçekleştirebilmesidir. Her öğrencinin öğrenme hızı farklıdır. Hızlandırmak için kitap okumak şart. Çeşitli materyallerle öğrenme ortamını güçlendirin. Görsel ve işitsel eğitsel materyaller kullanmak öğrenmeyi en kısa yoldan kalıcı hale getirecektir. Unutulmamalıdır ki bir çocuğun en sevmedi şey bir başka çocukla kıyaslanmasıdır. Veliler asla kendi çocuklarını kıyaslamamalı. En önemlisi ise çocuğunuza mutlu ve huzurlu bir ortam sağlayın.