Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği Başkanı Ebru Kıraner Gaziantep'te meydana gelen ve 12 kişinin hayatını kaybettiği patlamaya sebep olan cihaz için konuştu ve "Bu cihazlar ciddi takip gerektiren cihazlar. Bunların başında mutlaka biyomedikal mühendislerinin olması gerekir" dedi. Yangın Risk Uzmanı Cemal Kozacı "yoğun bakımlar kalabalık olduğu ve takip edilemediği için bunlar olabilir. Bu olaylar ambulanslarda da olabilir.” diye konuştu. ANKA Hastanesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Cengiz Bayram, ise "Normalde cihazlar burnumuza dakikada 12 litre oksijen verirken, bu cihazlar sayesinde 70 litreye kadar oksijen alınıyor. Bu cihazlar üretildikleri zaman TSE ya da CE belgesi almak zorundalar. Dolayısıyla üretim aşamasında zaten kontrol ediliyorlar" şeklinde konuştu. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise yoğun bakımlarında yüksek risk olduğunu ve deneyimli ekiplerin sürekli kontrol etmesi gerektiğini belirterek, meydana gelen olayın çok acı olduğunu söyledi.


ÖNEMLİ BİLGİLER VERİLDİ

ANKA Hastanesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Cengiz Bayram, Sanko Hastanesi'nde meydana gelen ve 12 kişinin vefatına yol açan patlamayla ilgili dikkat çeken bilgiler verdi. Hastanelerde kullanılan yüksek akım oksijen cihazlarının üretim aşamasında kontrol edildiğini ve bu cihazların kullanılmadıkları zaman oksijen sisteminden mutlaka çekilmeleri gerektiğini söyledi. Meydana gelen yangının bu sebepte olabileceğine işaret eden Bayram, "Tabii bu bir ihtimal, elbette olmama ihtimali de mümkün. Parlamanın oksijenle temas edince yangın çıkmış olma ihtimali büyük büyük" dedi.

BAYRAM: YÜKSEK AKIMDA KULLANILIYOR

ANKA Hastanesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Cengiz Bayram, Koronavirüs'ten sonra kendilerinin de yüksek akım oksijen cihazlarını kullanmaya başladıklarını anlattı. Bayram, "Normalde cihazlar burnumuza dakikada 12 litre oksijen verirken, bu cihazlar sayesinde 70 litreye kadar oksijen alınıyor. Bu cihazlar üretildikleri zaman TSE ya da CE belgesi almak zorundalar. Dolayısıyla üretim aşamasında zaten kontrol ediliyorlar" dedi.

SİSTEMDEN ÇEKMEK GEREKİYOR

Cihazların kullanılmadıkları zaten sistemden çekilmeleri gerektiğini belirten Bayram, "Bu çok önemli bir konu. Eğer cihaz kullanılmıyorsa, oksijen sisteminden mutlaka çekilmesi ve kapatılması gerekir. Bu yapılmadığı durumda ise parlama görülüyor. Sağlık bakanlığı bu duruma tespit etmiş ve muhtemelen hastanelere bu yazıyı göndermiş olabilir. Bundan emin değiliz. Olayda böyle bir durum da olabilir olmayabilir. Ama parlama oksijenle temas edince yangın çıkmış olma ihtimali büyük" diye konuştu.

KIRANER: CİDDİ TAKİP GEREKTİRİR

Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği Başkanı Ebru Kıraner, Gaziantep'te meydana gelen ve 12 kişinin hayatını kaybettiği patlamanın büyük acılar yaşattığı söyledi. Kıraner, "Bu cihazlar ciddi takip gerektiren cihazlar. Bunların başında mutlaka biyomedikal mühendislerinin olması gerekir" dedi.

SIKINTILAR BÜYÜK

Kıraner, "Bu dönemde hasta güvenliği ve hastane için yoğun bakımlar büyük risk. Bunun örneğini Gaziantep'te gördük. Ortaya çıkan tablo acı bir örnek. Buradaki cihazlar yüksek risk taşıyan cihazlar. Yüksek akım oksijen cihazları yüksek ısı ve basınç çalışıyor. Ben yoğun bakım hemşiresi olarak bu cihazları sürekli ve kesintisiz izliyorum. Bunların çok iyi kontrol edilmesi gerekir. Eğitimli. beceriye sahip yoğun bakım hemşireleri bunu yapabilir. Birde işin biyomedikal yöntemi var. B işlerin başında biyomedikal mühendislerinin olması lazım. Hastanelerde bozulan ya da alarm veren cihazlar biyomedikalciler tarafından yönetilmeli. O nedenle bunların kontrol çok önemli" dedi.

KOZACI: OKSİJEN ORANSAL OLARAK ARTARSA PATLAMA OLUR

Yangın Risk Uzmanı Cemal Kozacı, yoğun oksijen kullanımının olduğu yoğun bakımlarda benzer olaylar yaşanabileceğini ifade ederek uyarılarda bulundu. Kozacı şunları söyledi: “Büyük ihtimalle patlayan oksijen tüpü değil. Çünkü neden değil yoğun bakım ve hastanelerde genellikle merkezi sistemle oksijen dağıtımı yapılır. Ve oksijen yanıcı bir gaz değildir. Oksijen tüpünün patlaması ancak bir basınç artışı veya vanasının kırılmasıyla olur. Normalde bizim soluduğumuz havada yüzde 21 oksijen yeterlidir. Ama bulunduğumuz ortamda oksijen yüzde 25’lere çıkarsa o zaman yanma meydana gelir. Çok hızlı gelişir ve çok hızlı gelişen yanmalara da patlama deriz. Dolasıyla patlamanın nedeni ortamdaki oksijenin oransal olarak artmasıdır. Neden patlar bu? Hastaya maskeyi verdiğimiz zaman bir şeklide maske ağzımızdan kaçmışsa o zaman ortama yayılıyor demektir. Siz bunu anlamazsınız zehirli bir gaz değil. Ama ne zaman bu oran yükselir o zaman patlama tehlikesi vardır. Muhtemelen olan da budur. Yoğum bakımlar kalabalık olduğu için takip edilemediği için bunlar olabilir. Bu olaylar ambulanslarda da olabilir.”

STANDARTLARI ÇOK ÖNEMLİ

Kozacı, "maalesef yoğun talebin olduğu bi cihazların belgeleri ve standartları da çok önemli. Yüksek talep olunca standart dışı ürünler hastanelere girer oldu. Ülkenin bütün sanayi imkanları bütün teknik imkanları sağlık bakanlığı tarafından yönetilmelidir. Biyomedikal teknikerler alınmalı ve bunlar çalıştırılmalıdır" dedi.

ÖZLÜ: RİSKLİ BÖLGELER

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, yoğun bakımlarında yüksek risk olduğunu ve deneyimli ekiplerin sürekli kontrol sağlanamasını gerektiğini belirterek, meydana gelen olayın çok acı olduğunu söyledi.Özlü, "Yoğun bakımlar yüksek teknoloji donanımlarıyla çalışan ve oksijenin yüksek kullanıldığı yerler. En ufak bir kıvılcım bile yangını başlatabilir. Her taraf piriz ve elektrikle dolu. Yoğun bakımlar riskli bölgeler. Çok dikkat etmemiz lazım. Gaziantep'teki olay yüreğimizi yaktı. Bu işin mutlaka kontrol altına alınması lazım" dedi. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT