MANŞET

2015 yılında yağışın az olması nedeniyle bu yardımların çiftçiye adeta can suyu olacağı belirtildi. Ortadoğu Fuar Merkezinde, toplam değeri 3 milyon 200 bin lira olan ve yarısı Gaziantep Büyükşehir Belediyesince karşılanan sertifikalı buğday ve arpa tohumunun, çiftçiye dağıtımı için tören düzenlendi.

YÜZDE 55'İNDE TARIM YAPILIYOR

Törende konuşan Vali Ali Yerlikaya, Gaziantep'in 6 bin 880 kilometrekare yüz ölçümüne sahip olduğunu, mevcut arazinin yüzde 55’inde tarım yapıldığını hatırlatan Vali Yerlikaya, "Türkiye'nin bir yılda almış olduğu yağış ortalaması dünyanın gerisinde. Gaziantep'in aldığı yağış ise Türkiye ortalamasının da gerisinde. Bu yıl ortalama almış olduğumuz yağışın üçte birini aldık" dedi.

DESTEK OLMALIYIZ

"Rahmetin sahibi Allah ve bu nedenle sorgulayamayız. Bu günlerimiz imtihan günleri" diyen Yerlikaya, "Böyle dönemlerde de birbirimize destek olmalıyız. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, hükümet bu yardımlarla da bunu gerçekleştirdiğini gösteriyor. İl özel idareleri kapandı ve büyük şehirlere devredildi. Doğrusu buydu. Gazi şehrin çiftçilerine 2 bin ton gübre verildi" şeklinde konuştu.

ŞAHİN: BEREKET VE RAHMET YAĞACAK

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de iyi niyetle yapılan yardımların bereketli olacağını ifade etti. Sınırlı bütçeye sahip olduklarını kaydeden Şahin, "Çiftçilere küçük de olsa destekler vermezsek, çiftçinin yüreğine dokunmazsak, aşımız, ekmeğimiz, küçülürse, yaşanacak olumsuzluk ya şerefsiz hain FETÖ'cülere yarayacak ya da PKK'lılara yarayacak. O yüzden bizim ekmeği büyütmek adına sizlerle kader yolculuğumuz var. Ben inanıyorum ki biz yardımları iyi niyetle yaptığımız sürece parasızlık da çekmeyeceğiz. Annemin pirpirim aşındaki bereketi gibi artacak ve rahmet de yağacak. Bütün yüreğimle inanıyorum" dedi.

ÖZMEN: LİDER KENT

Güneydoğu Un Sanayicileri Derneği Başkanı Erhan Özmen, Türkiye'de un ihracatında lider kentin Gaziantep olduğunu aktararak, bugün burada dağıtılan sertifikalı tohumun, dünyanın talep ettiği tohumlar olduğunu vurguladı.

ÇİFTÇİLER MUTLU

Çiftçi Hüseyin Bülbül, eskiden çiftçilerin kendi haline bırakıldığını ancak son 5-10 yıldır çiftçiler için desteklerin verildiğini ifade ederek, "Eskiden 100 küçük baş, 5 büyük baş sattığım halde traktör alamamıştım. Şimdi ise devletin bankasıyla çok rahat ödemeli traktör alabiliyoruz." dedi. Konuşmaların ardından Yerlikaya ve Şahin'e plaket verildi. İl Müftüsü Ahmet Çelik tarafından okunan duanın ardından tohumlar dağıtıldı.

YILMAZ: ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAK

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz ise, 4 bin çitçiye 2 bin ton sertifikalı arpa ve buğday dağıtım yaptıklarını, bununla çitftçilerin yaklaşık 100 dekar araziye ekim yapılacağını kaydetti. Yılmaz, bu üretimin milli ekonomiye yaklaşık 50 milyon TL katkısı olacağını ifade etti. Törende, AK Parti Milletvekili Ahmet Uzer de bu tohumların birer sevgi, kardeşlik ve barış tohumları olması dileğinde bulundu.

DUA ETTİLER

Ayrıca törende Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, Tarım İl Müdürü Mehmet Karayılan, Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği Müdürü Mehmet Aksu, Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Haydar Demiriz de birer konuşma yaptılar. İl Müftüsü Ahmet Çelik de tohumların bereketli ve kazançlı olması için bir dua yaptırdı. Konuşmaların ardından tohum dağıtımında katkısı olanlara plaketlerin verilmesi ve sembolük olarak çiftçilerin traktörlerine tohumların yüklenmesi yapıldı. Sertifikalı arpa ve buğday tohumu alacak çiftçilerin bulundukları yerlerdeki ziraat odalarına 3 ile 13 Ekim tarihleri arasında müracaat etmeleri gerektiği ifade edildi. HABER MERKEZİ - AA