41 STK'nın bildirisi karşılık buldu 41 STK'nın bildirisi karşılık buldu

Halil Uğur’un birlik ve beraberlik mesajı verdiği mecliste 2023 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesap Görüşmeleri karşılıklı atışmalara yol açtı. Genel Sekreter Sezer Cihan’ın maddelerde devreye girerek açıklama yaptığı mecliste, Osman Toprak, Ortak Akıl ve Gaziantep Modeliyle şehri daha iyi noktalara taşımaya gayret edeceklerini anlattı. 2024-2024 yılları arasında pek çok zorlukla karşı karşıya kalındığını anlatan Toprak, 2022 yılına kadar GBB’nin denk bütçe hazırladığını, pandemiden dolayı mağduriyetler olmaması için alınan karar ve değişen şartlar nedeniyle borçlanma yapmak durumunda kaldıklarını anlattı. Sezer Cihan ise Büyükşehir Belediyesi’nin iç bankalara olan borcunun 5,4 milyar TL olduğunu açıklarken, 1,8 milyar TL borç geri ödemesi yapıldığı bildirildi.


UĞUR BİRLİK BERABERLİK MESAJI VERDİ


Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclis Başkanvekili Halil Uğur, mecliste yaptığı konuşmada birlik ve beraberlik mesajı verdi. Mecliste zaman zaman seslerin yükseldiğini ancak hepsinin kent için olduğunu belirten Uğur, “Burdaki eleştirilerin ve yükselen seslerin temel odağı Gaziantep. Şehirle ilgili söylemler ve eleştiriler dün olduğu gibi bugünde önemli. İnşallah bundan sonra da hep birlikte ve el ele vererek, Gaziantep için ortak kararları almaya devam edeceğiz. Tüm belediye başkanlarımıza ve meclis üyelerimize hassasiyetlerinden dolayı teşekkür ediyorum. İnşallah bundan sonra da aynı şekilde yönetmeye devam edeceğiz’” dedi. Mecliste değerler eğitimi ve gönüllü kuruluşlar daire başkanlığı, doğal hayatı koruma ve hayvanat bahçesi daire başkanlığı, Nurdağı ve İslahiye Afet sonrası iyileştirme dairesi ile koruma ve uygulama denetim bürosu dairesi başkanlıklarının kapatılması oy çokluğu ile geçti. 


KUDEB İLE BAŞLAYAN İTİRAZ 

Gündemde yer alan KUDEB Daire Başkanlığının kapatılmasına CHP Grubu itiraz etti. Söz konusu dairenin başarılı olduğunu kaydeden CHP’li meclis üyeleri, KUDEB’in kapatılmaması gerektiğini söyledi. İlgili maddeyi değerlendiren GBB Başkanvekili Halil Uğur, KUDEB’in Müdürlük olarak konumlandırılmasının bir değişikliğe neden olmayacağını ve aynı görevlerine Fen ve İmar Daire Başkanlıkları ile birlikte devam edeceğini söyledi.


SAYI AZALDI 


Büyükşehir Belediyesi’nde bulunan Daire Başkanlığı ve Şube Müdürlükleri sayısının düşürülmesi de CHP Grubunun gündeminde yer aldı. CHP’li Meclis Üyesi Mehmet Sucu, 23 olan Daire Başkanlığı sayısının 18’e, 103 olan Müdürlük sayısının ise 64’e düşürüldüğünü, ancak vekaleten atanan müdürler bulunduğunu söyledi. 


CİHAN AÇIKLAMA YAPTI 


Sucu’nun konuyu gündeme getirmesinin ardından konuşan GBB Genel Sekreteri Sezer Cihan, Meclis kararının ardından müdür atamalarının yapılacağını aktardı. Bazı durumlarda vekâleten atamalar yapıldığını aktaran Cihan, fiili olarak bir Şube Müdürlüğüne atama yapıldığında farklı bir atama yapılamayacağını, kanunlar gereği müdürlük statüsünde görev alan bir ismin sosyal ve özlük haklarının görevi sona erse de devam ettiğini belirtti.


GBB’NİN BORÇ GERİ ÖDEMESİ 1,8 MİLYAR TL


2023 yılında ek bütçe ile 11,5 milyar TL olan GBB Bütçesinde gider bütçesi yüzde 98,99 oranında gerçekleşirken, gelir tahakkuk oranının ise yüzde 90 olduğu, gelir bütçesinin ise yüzde 115 olarak gerçekleştiği bildirildi. 2023 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin İller Bankası ve diğer bankalardan olmak üzere toplam 7 milyar TL borçlanma öngörülmüştür. 2023 yılında 1 milyar 82 milyon TL ana para, 805 milyon 691 bin 500 TL faiz ödemesi olmak üzere 1 milyar 887 milyon borç geri ödemesi yapıldı. 


TOPRAK DİKKAT ÇEKEN BİLGİ VERDİ


Mecliste AK Parti Grubu adına söz alan Osman Toprak, önemli açıklamalarda bulundu. Toprak, Ortak Akıl ve Gaziantep Modeliyle şehri daha iyi noktalara taşımaya gayret edeceklerini anlattı. 2024-2024 yılları arasında pek çok zorlukla karşı karşıya kalındığını anlatan Toprak, 2022 yılına kadar GBB’nin denk bütçe hazırladığını, pandemiden dolayı mağduriyetler olmaması için alınan karar ve değişen şartlar nedeniyle borçlanma yapmak durumunda kaldıklarını anlattı.


GAZİANTEP 30.SIRADA


Gaziantep’in bir üretim ve sanayi şehri olduğunu söyleyen Toprak, kentin bu özelliği nedeniyle sıkıntılar yaşandığını kaydetti. Toprak, ‘’Kentimiz ihracatla ilgili vergilerini veren bir şehir ancak sanayi olmasının dezavantajı var. 30 Büyükşehir arasında kişi başına gelen gelirde Gaziantep, 30’uncu sırada yer alıyor. Kocaeli’nde yaşayan bir vatandaşa gelen paranın 4’te 1’i oranında gelir geliyor. Gaziantep’teki sanayicilerimizin hemen hepsinin ithalatını liman bölgelerinde İstanbul, Mersin, İskenderun’da yapıyor, vergisini oraya ödüyor. Vergiden gelecek gelirler ise o ilin hanesine yazılıyor. İhracatını Gaziantep’ten yapıyor, bu nedenle de KDV iadeleri ise kentin vergi matrahından düşüyor. Ondan kaynaklı şehrimiz kişi başına düşen gelir anlamında 30 büyükşehir arasında son sırada, biz bunu aşabilecek durumdayız’’ dedi.


SERT AÇIKLAMA


GBB’nin borçları ile ilgili araya giren CHP’li Meclis Üyesi Sucu ile Toprak arasında tartışma yaşandı. Toprak, geçmiş dönem Belediye Başkanlarına atıfta bulunarak, borçlanmaların ve kentteki çarpık yapılaşmayı gündeme getirdi. Toprak, ‘’Çarpık yapılaşmanın nedeni AK Parti Belediyeleri değil, dönemin belediyelerinin 90’lı yıllarda çarpık yapılaşmaya müsaade etmesinden kaynaklı. 2004 yılında GBB ve GASKİ’nin borcu 2 milyar dolar idi. Bugünkü karşılığı 65 milyar TL. 2024 yılı bütçemizin yaklaşık 5 katı. Şu anda borçlu denilen belediyenin bütçeye oranı yüzde 50’’ dedi.


YILMAZ’DAN TOPRAK’A  TEPKİ


Geçmiş dönem belediye başkanları ile ilgili eleştiriler üzerine Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz araya girdi. Yılmaz, ‘’Osman Bey, Şehitkamil’in yüzde 65’i imarsız yapı dedi. Babam o dönemlerde CHP Belediye Başkanıydı. Tam 30 yıl geçmiş, 89-94’ten sonra AK Parti Belediyeciliği ve uzantıları yönetmiş. Çarpık yapılaşmayı 1989 yılındaki belediye başkanına mal etmek isterse, ‘’30 yıl ne yaptınız’’ diye sorarlar. O nedenle bazı şeyleri söylerken dikkat edelim’’ dedi. CHP’li Meclis Üyesi Mehmet Sucu’nun sorduğu borç durumuna yanıt veren Yılmaz, ‘’Bildiğimiz kadarıyla borçlu Büyükşehirler arasında Türkiye’de 2’nci sırada GBB’’ dedi.


TOPLAM BORCUMUZ 5,4 MİLYAR


Belediyenin borçlanma durumu ile ilgili GBB Genel Sekreteri Sezer Cihan söz aldı. Cihan, yanlış bir anlaşılma olduğunu kaydederek, ‘’Geçen yıl 4,3 milyar TL borçlanma yetkisi aldık ve borçlandık. Yeni bir seçim dönemi geldiği için meclis yenilenmeden borçlanma yetkisi alınamazdı. 2024 yılında bir borçlanmamız yok. Borçlanma için yetki almak zorundayız. Ödenen borç, çekilenden bir hayli fazla. Bir maalesef 2023 yılında çok ciddi oranda borçlanmak zorunda kaldık. 2023 yılı bütçesini yaparken öngöremediğimiz bir deprem oldu. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin iç bankalara borcumuz 5,4 milyar borucumuz var. Bunun 4,3 milyarını 2023 yılında yaptık. 2014 yılından bu yana geldiğimizde çok az borçlanmış olduk.’’


ARAÇLAR İADE EDİLDİ


Araç kiralama ihalesi değinen Cihan, ‘’Araç sayımızı 65 adet azalttık. İhale süreçleri devam normal olarak devam eder. 20 adet araç için ihale yaptık, herhangi bir ödeme yapılmadı ve bu araçlar geri iade edildi.’’ 


DOĞAN’DAN BORÇSUZ BELEDİYE ÇIKIŞI


Söz alan Nizip Belediye Başkanı Ali Doğan ise, tüm grupların ortak amacının Gaziantep’in daha iyi yönetilen ve borçsuz olarak anılan bir kent olarak anılması olduğunu söyledi. Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz da döviz bazlı borçlanmaları sordu. Konu üzerine konuşan Sezer Cihan, yurt dışından proje bazlı ve hibe destekli krediler aldıklarını anlattı.


AK PARTİ BELEDİYECİLİĞİ 20 YILDIR VAR


Yeniden söz alan GBB AK Parti Belediye Meclis Üyesi Osman Toprak, ‘’Umut Yılmaz Başkanımızın babası merhum Ahmet Yılmaz, Başkanımızda dahil olmak üzere şehrimize çok güzel hizmetler yaptılar. AK Parti belediyeciliği 30 yıl değil, 20 yıldan beri Gaziantep’te hizmet veriyor. 20 yıllık dönemde şehrimizin yaşanılabilir olması adına çarpık yapılaşmanın önüne geçebilmek için çok ciddi yatırımlar yapıldı. Kaçak yapılaşmanın önüne geçebilmek için gerek büyükşehir belediyesi gerekse ilçe belediyelerimiz ciddi gayretler sarf ettiler. Aydınlar, Göllüce ve Beyazlar Mahallesi’ni kentsel dönüşüm alanları ilan ettik. Şehitkamil belediyesi Karşıyaka bölgesinde çok ciddi kentsel dönüşümler yaptı. Şahinbey belediyesi de aynı şekilde. 20 yıllık dönemde çarpık yapılaşma ile ciddi mücadele edildi’’ dedi.


YATIRIMLAR BİLİNMELİ


Son olarak ise GBB Başkanvekili Halil Uğur, ‘’Günümüzde 13 yüzme havuzun bedeli 360 milyon lira. 12 spor tesisin maliyeti 650 milyon TL. 2 milyar TL’nin üzerinde sosyal destek verilmiş. Bugüne kadar kurulan GASMEK’lerin maliyeti 1 milyon 100 milyon TL. 40 Milyar liralık Gaziray yatırımının 7-8 milyar lirası büyükşehir belediyesi tarafından karşılandı. 15 katlı kavşağın bugünkü ile maliyeti 10 milyarın üzerinde. Kuzeyşehir’e doğru gidilirken, yapılan viyadüğün maliyeti 500 milyon liranın üzerinde. Eksik varsa konuşalım ama ne kadar yatırım yapıldığının bilinmesi lazım’’ diye konuştu.


BAŞKANLIKLARIN ADI DEĞİŞTİ


Bir diğer madde olan isim değişikliği ile isim değişiklikleri oldu. Birçok daire başkanlığının adını mecliste oy çokluğu ile değişti. Gençlik Hizmetleri Spor dairesi Başkanlığı “Eğitim ve  Gençlik ve Spor Dairesi Başkanlığı”  kadın aile eğitim ve sosyal hizmetleri Başkanlığı'nın adı “kadın Aile ve Sosyal Hizmetleri Daire Başkanlığı” Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı'nın adı ‘kültür sanat ve bilim Dairesi Başkanlığı” sağlık ve engelli Yaşlı Hizmetleri Daire Başkanlığının adı ‘engelliler yaşlılar ve özel gereksinimler Dairesi Başkanlığı’, itfaiye dairesi Başkanlığının adı İtfaiye afet yönetimi Dairesi Başkanlığı tarımsal hizmetler ve gıda dairesi Başkanlığının adı tarım ve hayvancılık Dairesi Başkanlığı İnsan Kaynakları Ve kurumsal gelişim dairesi Başkanlığının adı insan kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı olarak değiştirildi. Gündemde belediyemde kadro cetvelinde bulunan 20’ye yakın şube müdürlüklerinin de kapatılması onaylandı.  Gündemdeki bir diğer madde ise daire başkanlıklarına bağlanan birimler oldu. KUDEB Şube Müdürlüğü ve Kentsel Dönüşüm Şube müdürlüğünün Kent estetiği ve yeşil alanlar dairesi başkanlığına bağlandığı ve şube müdürlüğü olarak onaylandığı mecliste, doğal hayatı koruma ve hayvanat bahçesi şube müdürlüğü ve tarım projeleri ve markalaşma şube müdürlüklerinin açıklamasına karar verildi.  Konuşmaların ardından 2023 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı oy birliği ile kabul edildi. 


 

Editör: Ebru Kont