YILMAZKAYA ÇAĞRI YAPTI

Yerel medya kuruluşlarının SGK ve Maliye borçlarının ertelenmesini, reklam ücretlerindeki KDV oranı yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülmesini isteyen Yılmazkaya, RÜTÜK ile Basın İlan Kurumuna seslenerek gerekli düzenlemeleri yapmaları konusunda çağrıda bulundu. “Bilginin en önemli güç olduğu günümüzde, sosyal medya üzerinden yapılan spekülasyonlarla, yalan yanlış birçok haberle insanların yanlış bilgilendirildiğinin altını çizen Yılmazkaya, yerel medyanın susmaması ve tolumu doğru bilgilendirme misyonuna devam edebilmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın bu konuda gerekli adımları ve düzenlemeleri yapması gerek” ifadelerini kullandı.

BLOKELER KALDIRILSIN

"Ekonomik olarak zorluklarla boğuşan yayın kuruluşlarının SGK ve Maliye borçları ertelenmeli diyen Yılmazkaya, “Coronavirüsün, sağlık ve sosyal yaşamdaki etkilerinin yanı sıra ekonomideki olumsuz etkileri yüzünden reklamlarla ayakta kalmaya çalışan gazete, radyo, televizyon gibi yayın kuruluşları bu sıkıntılı süreçte reklam alamamakta, basın ilan kurumundan gelen ödemelerinde ise kesintiye gidilmekte veya banka hesaplarına e-haciz konulmaktadır. Medya kuruluşlarının hesaplarındaki hacizler ve blokeler biran önce kaldırılmalıdır.”

KESİRTİLER DURDURULMALI

Buradan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak başta olmak üzere RTÜK ve Basın İlan Kurumuna seslenmek istiyorum; Ülke olarak bu zorlu süreci birlikte aşma adına, kamuoyunu doğru bilgilendirmek için mücadele veren yerel medya kuruluşlarının da sübvanse edilmesi gerekmektedir. Yerel gazetelerin ve dergilerin okur ve abone sayısının doğal olarak azaldığı bu süreçte, Basın İlan Kurumu’nun zaten bin bir zorlukla ayakta durmaya çalışan basın kuruluşlarının borçlarına istinaden yaptığı kesintinin bu süreçte kaldırması gerekmektedir. Yerel ve bölgesel radyo televizyon kuruluşlarını zora sokan telif bedelleri ertelenmeli, RTÜK paylarının yanı sıra kanal/frekans bedelleri de belli bir süre ertelenmelidir. Yayıncılar için yüksek girdi maliyetlerinden biri olan kule/verici enerji bedelleri düşürülmelidir. SGK ve Maliye borçları ertelenmeli, reklam ücretlerindeki KDV oranı yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülerek yerel medyanın ayakta kalması adına gereklilik adımlar biran önce atılmalıdır.

KAPLAN: RİSK ALTINDA

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, yazılı bir açıklama yaparak Türkiye’de hızla yayılan Koronavirüs’ten etkilenecek basın emekçilerini ve sorunlarını dile getirdi. Kaplan, basın emekçilerinin can güvenliğinin tehdit altında olduğunu belirterek, basın emekçilerinin moral ve motivasyonu için bu süreçte daha çok desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

“BASIN EMEKÇİLERİNİN SGK VE VERGİ BORÇLARI ERTELENSİN”

Milletvekili Kaplan, açıklamasında basın emekçilerinin SGK ve vergi borçları nedeniyle de zor günler yaşadığını dile getirerek; “Basın İlan Kurumu, SGK ve Maliye’ye borçlu bulunan gazetelerin gelirlerine altı-yedi aydır icra koymuş durumda. Gazete gelirlerinin yarısı Maliye’ye yarısı SGK’ya kesiliyor. Birçok meslek grubunda olduğu gibi basın emekçilerinin de SGK prim ve vergi borçları en az 6 ay ertelenmelidir. İlan ve reklam ücretlerinin KDV oranlarının %18 olduğu belirten Kaplan, KDV oranının da düşürülmesi gerektiğini vurguladı.