Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, çocuk felci hastalığının iç savaşla birlikte Suriye’de yeniden ortaya çıktığı ve Türkiye’ye de bulaştığının tespit edildiğini belirterek, konuyu TBMM gündemine taşıdı.

CHP’li Atıcı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Önergede Anadolu Ajansı’nın verdiği bilgilere göre Sağlık Bakanlığı Türk Kızılayı ve Suriye Yardım Eşgüdüm Birimi (ACU) işbirliği ile Suriye’de çocuk felci aşısı kampanyası yürütüleceğinin anlaşıldığını ifade eden Atıcı, “Bu çerçevede Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı sıfatı ile Ahmed Salih Tuma isimli birinin Gaziantep Sağlık Müdürlüğü’ndeki toplantıda teşekkür konuşması yaptığı ifade edilmektedir. Aynı haberde Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, ACU koordinesinde çalışmaların tamamlandığını bildirmiştir. Çocuk felci hastalığının iç savaşla beraber Suriye’de yeniden ortaya çıktığı ve ülkemize de bulaştığı tespit edilmiştir” dedi.

GAZİANTEP'TE KİM KONUŞMA YAPTI ?

Suriye’de dünyanın kabul ettiği meşru yönetim nezdinde çocuk felci aşısı yapılması konusunda herhangi bir girişim yapılıp yapılmadığını da soran Atıcı, soru önergesinde şunları kaydetti: “Gaziantep Sağlık Müdürlüğü’nde konuşma yaptığı söylenen Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı kimdir? Anılan kişi Suriye’nin hangi bölgesinde egemendir ve meşru bir yönetici midir? Suriye’deki çocuk felci aşısı konusunda muhatap alınması Suriye’nin egemenlik haklarına müdahale değil midir? Gaziantep Sağlık Müdürü anılan şahsı hangi yetki ile muhatap almıştır? Suriye Yardım Eşgüdüm Birimi kim tarafından oluşturulmuştur? Bu birim kimlerden oluşmaktadır? Suriye Yardım Eşgüdüm Birimi kaç kişidir? Suriye Yardım Eşgüdüm Birimi aşı yapılacak bölgede Alevi, Sünni, Hristiyan, Türk, Kürt ayrımı yapmayacağı güvenceye alınmış mıdır? Suriye sınırları içinde yapılacak aşılama kampanyası hangi bölgeleri içermektedir? Bölgeler neye göre seçilmiştir? Suriye’deki tüm çocukları içine alacak bir aşılama kampanyasının yürütülmesi için Dünya Sağlık Örgütü nezdinde herhangi bir girişim yapılmış mıdır? Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışacak şekilde bazı bölgelerdeki çocukları aşılamak yerine Suriye’deki tüm çocukları aşılamak için herhangi bir girişim yapılmış mıdır? Sadecebazı bölgelerde yapılacak çocuk felci aşı çalışmaları yerine tüm Suriye’de yapılacak bir kampanyanın barış sürecine katkısı değerlendirilmiş midir?”

İHA