‘24 Haziran tarihinde bir tek oy dahi sektirmemeliyiz’ diye yola çıkan avukatlar, sandık güvenliği için toplantılar düzenleyecek. Toplantıya İl Hukuk Komisyonu Başkanı Av. Abdulkadir Özçelik başkanlık etti. Toplantıya CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, CHP Şehitkamil İlçe Başkanı Umut Yılmaz, CHP İl Yöneticileri ve CHP’li Avukatlar katıldı. Toplantıda koşuşan Özçelik 24 Haziranda yapılacak olan seçimlerin güvenliği ile ilgili çalışmaların başladığını söyledi.

CHP İl Hukuk Komisyonu Başkanı Abdulkadir Özçelik şu ifadelere yer verdi.

“Yerel basınımızın cesur temsilcilerinden İleri Gazetesi İmtiyaz Sahibi, gazeteci Mahmut Özkılıç’ın dün sabah evinin önünde silahlı saldırıya uğradığını üzüntüyle öğrendik. Kendisine, ailesine ve tüm basın camiasına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, acil şifalar diliyoruz. Faillerin en kısa zamanda yakalanarak adalete teslim edileceğini umuyor ve sürecin takipçisi olacağımızı bildiriyoruz.

24 Haziran Günü gerçekleştirilecek olan seçimler öncesinde bizler;

Anayasanın 67. Maddesi “Vatandaşlar, kanunda gösterilen şartlara uygun olarak seçme, seçilme ve bağımsız olarak veya bir siyasî parti içinde siyasî faaliyette bulunma ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir.

Seçimler serbest, eşit, gizli, tek dereceli, genel oy, açık sayım ve döküm esaslarına göre, yargı yönetim ve denetimi altında yapılır.

Anayasanın 68. Maddesine göre “Siyasi partiler, demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlardır.”

Bu ana ilkeler çerçevesinde siyasi partiler seçimlere özgürce katılır, vatandaşlar da oylarını serbest, eşit ve gizli olarak kullanırlar.

Seçimin adaletli yapılabilmesi ve seçmen iradesinin sonuçlara tam olarak yansıtılabilmesi demokrasinin ve kamu güvenliğinin ön şartıdır. Demokrasi dışı sistemlerin en büyük açmazı seçimlerin belirtilen prensiplerden uzak yapılması, dolayısıyla halkın seçim sonuçlarına güvenmediği için katılımda isteksiz olmasıdır. Seçimin adaletli yapılması kadar bu bilinç ve güvenin seçmende oluşmuş olması çok büyük önem taşır. “Şuyuu vukuundan beterdir” sözünün belki en anlamlı tezahürü burada kendini gösterir.

İşte bu sebeple bizler “kamu görevi” yapan avukatlar olarak Anayasanın 68. Maddesine göre “demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurları” olan siyasi partiler içerisinde yer alarak seçimin eşit ve adil yapılabilmesi, seçmen iradesinin sonuçlara tam olarak yansıyabilmesi için var gücümüzle demokrasi yanında durmaya karar vermiş bulunmaktayız.

24 Haziran Seçim hazırlıklarından, oy kullanmaya, oy sayımından, tutanaklarda oyların birleştirilerek son mühür ve imza atılıncaya, mazbatalar düzenleninceye kadar sürecin; kanunlara, anayasaya, insan haklarına, uluslararası sözleşmelere kısacası seçim hukukuna uygun şekilde yürütülmesi için birer nefer olmayı kabul ettik ve yollara düştük.

Bu yolda karşılaşılacak her türlü hukuksuzluk ve kanunsuzluğa karşı birbirimize kenetleneceğiz ve Ülkemizin normalleşmesine katkıda bulunacağız.

Kamu gücünü elinde bulundursun bulundurmasın, iyi niyetten uzak kişilerin veya kurumların seçimleri manipüle etmesine müsaade etmeyeceğiz. Milli iradenin seçim sonuçlarıyla tescillenmesine kadar her noktada haksızlıktan, adaletsizlikten, eşitsizlikten yana olan her tavır ve davranışa karşı çıkacağız, bunu meslek onurumuzla göğüsleyeceğiz.

Bu görevi yerine getirirken de değerli basınımızın yanımızda olması en büyük arzumuzdur. Saygılarımızla.”