Çevik Bir'e Eşref Bitlis sorgusu
Genelkurmay 2. Başkanı Org. Çevik Bir, Eşref Bitlis'in ölümüne ilişkin soruşturma kapsamında adliyeye getirildi.
28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklu bulunan dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Çevik Bir, TMK'nın 10. maddesi ile görevli Cumhuriyet savcısı Hüseyin Şahin'e, Orgneral Eşref Bitlis'in ölümüne ilişkin soruşturma kapsamında ifade vermek üzere Ankara Adliyesi'ne getirildi.
Çevik Bir, yaklaşık 1 saat süren ifadenin ardından Sincan Cezaevi'ne götürüldü.
1.5 AY SONRA ZAMAN AŞIMI DOLUYOR
Eşref Bitlis'in 1993'te uçağının düşmesi sonucu ölümüne ilişkin soruşturmada zaman aşımı yaklaşık 1,5 ay sonra doluyor.
EŞREF BİTLİS'İN SIR ÖLÜMÜ
Şehit Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis, başarılı kariyeri ile 90'lı yılların meşhur komutanlarından biriydi. Bitlis, o dönemde bölgede konuşlanmış durumda bulunan Çekiç Güç Kuvvetlerinin Türkiye'den ayrılması gerektiğini açıklıyor ve ABD'nin Kuzey Irak'da oluşturmaya çalıştığı Kürt Devleti'nin Türkiye'nin zararına olduğunu söylüyordu. Bu nedenle Amerika Birleşik Devletleri büyükelçiliği tarafından birkaç defa hükümete şikayet edildiği iddia edilmişti.
HELİKOPTERİ ZORLA İNDİRİLMİŞTİ
17 Aralık 1992'de Çekiç Güç'e bağlı Amerikan savaş uçakları, kendilerine bildirildiği halde Irak'ın Selahattin kentine gitmekte olan Bitlis'in helikopterine taciz uçuşu yaptı ve helikopteri inişe zorladı. Komutanlığı döneminde JİTEM'in kurularak yargısız infazların yapılmasına ve itirafçılarla birlikte silah ve uyuşturucu kaçakçılığı yapılmasına karşı çıktığı da basına yansımıştır.
1993'TE ŞEHİT OLMUŞTU
7 Şubat 1993'te "İncirlik Üssü'nden kalkan ABD uçakları, PKK'ya yardım dağıtıyor." diyen Eşref Bitlis, 17 Şubat 1993'te Beechcraft B200 King Air tipi uçağın hala aydınlanamayan nedenlerle düşmesi sonucu şehit olmuştu. Daha sonra Rıdvan Özden ve Bahtiyar Aydın gibi Bitlis'in ekibi içinde yer alan bazı yüksek rütbeli askerler görevi başında ölmüştü.
Genelkurmay 2. Başkanı Org. Çevik Bir, Eşref Bitlis'in ölümüne ilişkin soruşturma kapsamında adliyeye getirildi.28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklu bulunan dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Çevik Bir, TMK'nın 10. maddesi ile görevli Cumhuriyet savcısı Hüseyin Şahin'e, Orgneral Eşref Bitlis'in ölümüne ilişkin soruşturma kapsamında ifade vermek üzere Ankara Adliyesi'ne getirildi.Çevik Bir, yaklaşık 1 saat süren ifadenin ardından Sincan Cezaevi'ne götürüldü.1.5 AY SONRA ZAMAN AŞIMI DOLUYOREşref Bitlis'in 1993'te uçağının düşmesi sonucu ölümüne ilişkin soruşturmada zaman aşımı yaklaşık 1,5 ay sonra doluyor.EŞREF BİTLİS'İN SIR ÖLÜMÜŞehit Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis, başarılı kariyeri ile 90'lı yılların meşhur komutanlarından biriydi. Bitlis, o dönemde bölgede konuşlanmış durumda bulunan Çekiç Güç Kuvvetlerinin Türkiye'den ayrılması gerektiğini açıklıyor ve ABD'nin Kuzey Irak'da oluşturmaya çalıştığı Kürt Devleti'nin Türkiye'nin zararına olduğunu söylüyordu. Bu nedenle Amerika Birleşik Devletleri büyükelçiliği tarafından birkaç defa hükümete şikayet edildiği iddia edilmişti.HELİKOPTERİ ZORLA İNDİRİLMİŞTİ17 Aralık 1992'de Çekiç Güç'e bağlı Amerikan savaş uçakları, kendilerine bildirildiği halde Irak'ın Selahattin kentine gitmekte olan Bitlis'in helikopterine taciz uçuşu yaptı ve helikopteri inişe zorladı. Komutanlığı döneminde JİTEM'in kurularak yargısız infazların yapılmasına ve itirafçılarla birlikte silah ve uyuşturucu kaçakçılığı yapılmasına karşı çıktığı da basına yansımıştır.1993'TE ŞEHİT OLMUŞTU7 Şubat 1993'te "İncirlik Üssü'nden kalkan ABD uçakları, PKK'ya yardım dağıtıyor." diyen Eşref Bitlis, 17 Şubat 1993'te Beechcraft B200 King Air tipi uçağın hala aydınlanamayan nedenlerle düşmesi sonucu şehit olmuştu. Daha sonra Rıdvan Özden ve Bahtiyar Aydın gibi Bitlis'in ekibi içinde yer alan bazı yüksek rütbeli askerler görevi başında ölmüştü.