Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak ilimize sığınan Suriyeli’lerin çalışmak için oturma izni almaları şart. Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Siraç Ekin, oturma izni alan Suriyeli’nin önce bir iş bulması gerektiğini belirterek, “İşveren çalıştırmak istediği Suriyeli’yi Bakanlığa mail yoluyla bildiriyor. Bakanlıktan onay gelmesi halinde işveren yanında Suriyeli çalıştırabiliyor” dedi. Gaziantep Emniyet Müdürü Ömer Aydın, ilimizde oturma izni alan Suriyeli sayısının 2350 olduğunu belirtirken, bunlardan 58 tanesinin resmi olarak çalışmaya başladığını belirtti.

ŞARTLAR KOLAYLAŞTIRILDI

Gaziantep Emniyet Müdürü Ömer Aydın, Suriyeliler için 4 Mart 2013’ten sonra oturma izni almalarının biraz daha kolaylaştırıldığını söyledi. Aydın, “Mart ayına kadar oturma izni alan Suriyeli sayısı 991 iken, bu tarihten sonra başvuru sayısı hızla arttı. Tam 1359 kişi Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi’ne başvurarak oturma izni aldı. Şu ana kadar ilimizde oturma izni verilen Suriyeli sayısı toplam olarak 2350” dedi.

ÇALIŞMAK İÇİN OTURMA İZNİ ŞART

Pasaportlarıyla yurda giriş yapan Suriyelilere oturma müsadesi verilirken, kaçak yolla girenlerin oturma izninden yararlanamadığını belirten Ömer Aydın, çalışmak isteyen Suriyeli’lerin oturma izni almalarının şart olduğunu belirtti. Şu ana kadar oturma izni alıp, resmi olarak çalışanların sayısının 58 kişi olduğunu ifade eden Ömer Aydın, “Oturma izni alan Suriyeliler genellikle üniversite veya sağlık sektöründe çalışıyorlar” dedi.

SURİYELİ’LERİN İŞ KURUMU’NA GELMELERİNE GEREK YOK

Siraç Ekin, Suriyeli’lerin işe girmek için Çalışma ve İş Kurumuna müracaat etmesine gerek olmadığını belirtirken, “Suriyeliler işi girmek için iş kurumuna gelmesinler. Eğer pasaportları varsa, önce gidip oturma izni alsınlar, ardından da kendilerine bir iş ve işveren bulsunlar. İşveren bakanlığa yanında Suriyeli çalıştırmak istediğini belirten bir mail atıyor. Bakanlık bu maili inceliyor ve işverene olumlu veya olumsuz olarak dönüyor. Uygulama bu yönde” diye konuştu.