Stratejik planın tartışıldığı mecliste CHP Meclis üyesi Hasan Şencan ve Mehmet Sucu, geçen yıllarda olduğu gibi bu planın başarıya ulaşamayacağını söyledi. Genel Sekreter Sezer Cihan konu ile ilgili bilgi verdi. Cihan, “Elimizi vicdanımıza koyarak şöyle şehre üstten bir bakalım. Biz bunu bir plan yaparken yapıyoruz. Ben bu şehre geleli 19 yıl oldu. 2019 önceki uydu görüntüsüyle bugünü kıyaslayalım. Ekim 2005 yılında uydu görüntüsüne baktığımızda bu şehrindeki yapılaşma oranı özellikle çarpıklık olmayan yerler için söylüyorum yüzde 99” dedi. 

NARİN’İN İSMİ KÜTÜPHANEDE YAŞATILACAK

Narin’in isminin Karataş tarafında bulunan büyük bir kütüphaneye verilmesi kararlaştırıldı. Halil Uğur, “Tüm meclis üyeleri ile ortak karar olarak Narin’in ismi artık kütüphanede yaşatılacak. Şehitkamil Belediye başkanı Umut Yılmaz’da Narin kızımızın adını bir parka verdi. O na da teşekkür ediyoruz” dedi. 

ŞENCAN: KİMSENİN GÖRÜŞÜ ALINMADI

Stratejik planla ilgili söz alan CHP Meclis üyesi Hasan Şencan, hazırlanan stratejik planda kimseden görüş alınmadığını belirterek, “Stratejik planlama performans esaslı bütçeleme düzenlerine yer verilmektedir. 5393 sayılı Belediye kanunun 41 maddesinde stratejik planlar hazırlanırken üniversiteler meslek odaları sivil toplum örgütleri yani toplumun tüm katmanlarının görüşü hazırlanarak hazırlanması gerekiyor. Ne hikmetse Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyelerinin bile görüşünü almamıştır. Büyükşehir Belediyesi’nin mantığı ‘biz yaparız, sizler uyarsınız mantığıdır’. Ancak bu mantıkla yapılan çalışmalar daha önce defalarca görüldüğü üzere sağlıklı değil” dedi. 

* KENTİN GELECEĞİ İÇİN ÇALIŞMA ZORUNDASINIZ

Meclis üyesi Şencan, stratejik planın kent için çok önemli oluğunu belirterek,  “Katılımcı yöntemle stratejik planlar hazırlanır ve denetlenir. Üniversite meslek odaları, STK’ların görüşü alınarak hazırlanması gerekir. Diğer belediyelerde bu dikkate alınmıştır biz belediye meclis üyelerinin bile görüşü alınmamıştır. Bir önceki seçimde yüzde 53.9, son seçimde yüzde 38.82 oy aldınız, yüzde 15 oyunuz düştü. Bu belediyeciliği iyi yapamadığınızı gösteriyor. Toplumun tüm katmanlarıyla görüş almadığınızı görüyoruz. Şehrin sosyal doku haritasını yapmadınız. Ulaşım, trafik, tarım arazilerinin korunmaması, güvenli kent, yoksulluk, mülteciler, ekolojik kent diyoruz. Gaziantep’te tarım alanlarını imara açtınız. Sarısalkım, Geneyik, Sarıbaşak’ı tarıma açtınız. Yoksulluk çözülmedi, yatay mimariye uymadınız, depremden ders almadınız. Eski planın kopyala yapıştır versiyonu. 100 binlik planı yok” diye konuştu. 

CİHAN BİLGİ VERDİ 

Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri Sezer Cihan, stratejik planla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Cihan, “Stratejik plan, belediyenin 5 yıllık faaliyetlerini içeriyor. Kurum görüşleri, STK’lar, odaların tamamının 130 adet imzalı görüşü var. Gaziantep’e gelelim 19 yıl oldu. Uydu görüntüsüyle bugün kıyaslayalım. 2005 yılında yapılaşma oranına çarpık yapılaşmaya bakalım. Üzerine ya yüzde 5 gelmiştir ya gelmemiştir.  Gaziantep sanayinin gelişmesiyle hızlı bir göç almıştır. Geçmişteki belediyeler bunun altından kalkamamış, hisseli yapıları biliyorsunuz. Celal Doğan, Asım Güzelbey döneminde imarlı yerler açılmış, yollarlar, caddeler, parklar açılmıştır. Kentsel dönüşümde Aydınlar’da yüzde 99’dayız. Vatandaşlarımızla anlaşıyoruz. Göllüce mahallesinde hiçbir vatandaşla davalık olmadan kentsel dönüşüm yaptık. 15 köprülü kavşağa çıkardık. Osb tünelinin ihalesi yeni spor tesisleri, şehrin merkezinde yollar açtık. Geçmişte hızlı şehirleşmenin getirdiği sorunlar çok büyük. Dinamik bir şehir, hızla büyüyor. Sosyal doku haritasını yaptık. 100 binlik plan vardı mahkeme kararıyla iptal oldu. Yeniden çalışıyoruz.”

ELİNİZİ VİCDANINA KOYUN

Cihan devamla şunları söyledi: “Elimizi vicdanımıza koyarak şöyle şehre üstten bir bakalım. Biz bunu bir plan yaparken yapıyoruz. Ben bu şehre geleli 19 yıl oldu. 2019 önceki uydu görüntüsüyle bugünü kıyaslayalım. Ekim 2005 yılında uydu görüntüsüne baktığımızda bu şehrindeki yapılaşma oranı özellikle çarpıklık olmayan yerler için söylüyorum yüzde 99”

GAZİANTEP HERHANGİ BİR ŞEHİR DEĞİL

“Şehri hiç bir ötekiyle suçlamıyorum Çünkü Gaziantep herhangi bir şehir değil. Sanayisi ve ekonomisi hızlı gelişen ve hızlı göç almış bir şehir. Göç alırken maalesef planlama yapılmamış. 100 metresini alıp oraya evini yapmış. Dolayısıyla bu şekilde bir resim oluşmuş”

Nihayet... Nihayet...

AYDINLAR MAHALLESİ 

“Aydınlar Mahallesi'nin yıkım adı gözüyle bakmayın. Yüzde 99’lara geldi.  Sadece 3 tane parsel kaldı. Yaklaşık 250 milyonluk bir değeri var. O da bittiğinde vatandaşlarımızla anlaştık. Bazen kira yapıyoruz yine de mağdur olmasın diye satın aldığımız halde Aydınlar Mahallesi tamamen bitmiş oluyor. Göllüce Mahallesi'nde biliyorsunuz tam ortada kalmış bir mahalle vardı bununla beraber devam ediyor. Gaziantep'te en büyük şansı geçmişten gelen başarısını hep her bir idareci, yönetici, meclis üyesi, belediye başkanı arttırarak devam etmiş. Bu aslında hakikaten her şehirde nasip olan bir şey değil”

 ÇOK CİDDİ KAMULAŞTIRMA ÇIKIYOR

“Bir yerde yol açalım dediğinizde, yeşil alan yaparım dediğinizde ondan sonra sosyal donatı, okul dediğinizde çok ciddi kamulaştırmalar çıkıyor. Göllüce’de 4000 metrekarelik bir park alanı ihtiyaç var. Ama o alanı kamulaştırmadan yapamıyorsun. Yani bunlar bitmez. Trafikte ulaşımda..  Şehir dinamik bir şehir. Bu Gaziantep ilimiz bütün bölgeye baktığınızda cazibesi yüksek.  Sonuçta bir yeri imara açarken kurum görüşleri alınır. 20 küsür kurumdan  görüş alınır. Doğalgazdan karayollarından sitelerinden.  Ama özellikle tarımsal alanlar için Tarım İl Müdürlüğü'nden  izin alırken  bir kamu yararı var mı, şehrin buna ihtiyacı var mı.?”

SUCU: RET VERİYORUZ

Stratejik planla ilgili konuşan Meclis Üyesi Sucu ise, “Şimdi mesela imar planlarına bahsediyorsunuz. Vallahi delik deşik ediyorsunuz. Yıllar geçiyor imar planları yıllar önce karar aldınız hala beklemeye devam edecek.  Şu anda sizin getirmiş olduğunuz  Stratejik falan 2019’a yine benzeyecek gibi duruyor . İlk 50 sayfası kopyala yapıştır. Bu planında ben ileride aşarılı olacağına inanmıyorum “

UĞUR: HERŞEY GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ DEĞİL

Gündeme gelen kavşaklarla ilgili bilgi veren Başkan vekili Halil Uğur, “sürekli bu konu gündeme geliyor. Kavşakları kim yaptı ?  Ankara'daki bürokrat, karayollarında otururken kafasını kaşıdığı yerde Gaziantep'te şurada bir kavşağa ihtiyacımız varmış, ben gideyim de orada o Kavşağı mı yapayım diyor veya bununla ilgili bakanlıkların yapmış olduğu projeler bakanlıkta oturdukları yerde gelip burada proje kendileri mi yapıyor ? Bu projelerin hepsinin altında projeler yatıyor. Bizim ekibin emekleri var, imzaları var. İki günden beri yine sosyal medyadan da görüyorsunuz. Bakan Hanım Ankara'da her hafta dosyaları alıp bakanlıklar nezdinde  projelerin bakanlıkla ilgili bölümlerini takip etmek için geceye gündüz oraya gidiyor. Bugün 14 tane kavşak yapılmış. Baktığımızda ulaşımla ilgili geçmiş 5 yıllık strateji plan içerisinde ulaşıma yönelik en güzel projelerle cevap vereceğiz. Araç sayısındaki artış, yapılan kavşaklar bunların hepsi trafikle ilgili gelen bir çözüm” 
 

Editör: Ebru Kont