Belediye, modern tekniklerle tarımda sürdürülebilirliği sağlama amacıyla çalışma yürüttü.  Mazot desteği, mobil analiz laboratuvarları, sulama projeleriyle yerel yönetimlere örnek projeleri hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, bölgenin iklimi ve toprak yapısına uygun destekleriyle çalışmalarına yön veriyor. 

Antep fıstığında verimi ve kaliteyi arttırmak için çiftçilere Antep fıstığı gübresi desteğinde bulunuldu. Antep fıstığında görülen fito plazmadan kaynaklı zararı en aza indirmek, verimi ve kaliteyi arttırarak sürdürülebilirlik sağlamak amacıyla 10 bin Antep fıstığı üreticisine 10 bin adet bitki besin paketi desteği verildi. Çiftçilerin en büyük gider kalemlerinden biri olan akaryakıt giderleri için Büyükşehir Belediyesi’nin en çok takdir edilen projesi mazot desteği hayata geçirildi. 2022 yılında başlayan uygulama ile 43 bin 15 çiftçi üreticiye çiftçi kart dağıtımı gerçekleştirildi. Yüzde yüz hibeli şekilde 8 milyon 432 bin 925 litre mazot desteği sağlayan Gaziantep Büyükşehir, Türkiye Petrolleri ile yapılan protokol kapsamında çiftçi kart sahibi tüm çiftçilere mazot alımlarında yüzde 6 indirim yapıldı.

 MAZOT DESTEĞİNİN TARİHİ ÖNE ALINDI

Çiftçilerden gelen talep doğrultusunda 2024 yılında yapılacak mazot desteğinin tarihini öne çekildi. ÇKS’ye kayıtlı 43 bin 015 çiftçiye bu yılda tarlasının boyutuna göre yapacağı 4 milyon 842 bin 800 litrelik akaryakıt desteği Ocak ayında değil Ekim ayında yapılacak.   Küresel ısınma ile beraber gelen iklim krizi nedeniyle yaşanan kuraklıkların tarımsal üretime zarar vermemesi için çalışma başlatan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Gaziantep Valiliği iş birliğinde Can Suyum Projesi’ni başlattı. Yürütülen iş birliği çerçevesinde tarımsal alanların su ile buluşmasını sağlamak amacıyla kent genelinde toplamda 317 bin metre uzunluğunda sulama kanalı yapılacak. Yürütülen proje ile 68 bin 10 dekar alan su ile buluşacak. Uygulama aşamasında bulunan proje kapsamında 89 bin 734 metre kanal tamamlandı.

 60 BİN ADET HASAT KASASI DAĞITILDI

Son başvuru tarihi 16 Eylül Son başvuru tarihi 16 Eylül

Katma değeri yüksek olan zeytin ve fıstık ürünlerinin yetiştiriciliğin yapana üreticilerin ürünlerinin zarar görmemesi için Büyükşehir Belediyesi tarafından çalışma başlatıldı. Büyükşehir Belediyesi tarafından 2 bin 950 üreticiye 59 bin 500 adet hasat kasası verildi.  Gazi şehirde üzüm üretiminin yoğun olduğu İslahiye ilçesinin Altınüzüm ve Sulumağara mahallelerinde modern tekniklerle üzüm üretimi amacıyla yüksek telli bağ kurulumu yapıldı. Daha sağlıklı ve kaliteli üzüm üretilmesi için 75 dekar alana 15 adet Yüksek Telli Sistem Bağ kurulumu yapıldı.
 

Editör: Ebru Kont