Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Sıtkı Severoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar eski Bakanı, Ak Parti Gaziantep Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fatma Şahin'in kentin sorunları ve bunlara getireceği çözüm önerileriyle ilgili gazetemize yaptığı açıklamaları değerlendirdi. Şahin'in Uydu Kentler, Kamil Ocak Stadyumunun yeri ve yeni imar alanlarının açılmasının zorunlu hale geldiği ile ilgili açıklamalarına katıldığını belirten Severoğlu, ulaşımla ilgili ortaya koyduğu çözüm önerilerini ise, "Pansuman çözümler" olarak nitelendirdi. Sıtkı Severoğlu, "Gerek ulaşım ve gerekse imar konusuna bütüncül yaklaşılmalı" dedi.

PLANIN GEREĞİ YERİNE GETİRİLMEDİ

Belediye başkan adayı Fatma Şahin'in adaylık sürecinde kentin sorunlarını tesbit etmesi, çözüm yolu arayışlarına başlamasının çok doğru ve yerinde bir şey olduğunu söyleyen Sıtkı Severoğlu, "Çünkü yarın Gaziantep'te belediye başkanlığı koltuğuna oturacak kişi kucağında ulaşım ve trafik problemi denilen bir saatli bombayı bulacak. Dolayısıyla buna hazırlıklı olması lazım. Bu anlamdaki çalışmalar önemli. Yalnız bir şeyin altını çizmek istiyoruz. Şu anda Gaziantep'te 2006 yılında büyükşehir belediye başkanlığı tarafından yaptırılmış, büyükşehir belediye meclisi tarafından, UKOME tarafından, ulaştırma bakanlığı, DHL genel müdürlüğü tarafından onaylanmış bir plan var. Bu plan ciddi bir çalışma, belediye tarafından yapılmış yerinde bir çalışma. Ama şu ana kadar Antep'te yapılan bütün çalışmalar bu plana aykırı. Bazı kavşak düzenlemeleri, alt geçit üst geçitler dışında bu planın gereği yerine getirilmedi" dedi.

KARPUZ SEÇER GİBİ İŞ YAPILMAZ

Antep'in varolan ulaşım planının şu andaki gelişmelere göre yeniden ele alınması, bu çerçevede yeni güncel bilgilerle Gaziantep ulaşım master planı yapılarak, uygulamaların da bu ana plana uygun yapılması gerektiğini söyleyen Sıtkı Severoğlu, "Karpuz seçer gibi şuradan tramvay geçirelim, şuradan otobüs geçirelim, şuradan bu gelsin fikir versin, şuradan bu gelsin fikir versin, bu olmaz. Çünkü Türkiye'de bu konunun mevzuatı belli. Plancılara plan yaptırılır, bunlar belediyenin ilgili mercilerince onaylanır ve bununla ilgili ulaştırma bakanlığından onay alınır, öyle yapılır bu işler. Fakat bizde maalesef Gaziantep'te ulaşımla yapılan işlerde ulaşım master planının gereği yerine getirilmedi, planın dışında işler yapıldı.Problemin temel kaynağı burası. Bu çerçevede yeni bir ulaşım master planına ihtiyacımız var. Bu konuda adım atılması çok önemli. Eğer bu çerçevede bir yaklaşım olursa, bizlerde bu kentte yaşayan insanlar olarak, meslek kuruluşları olarak elimizden gelen desteği vermeye hazırız" diye konuştu.

YAKITTAN SARFİYAT YILLIK 180 MİLYON TL

Kentin ulaşımı, trafiği konusunda radikal kararlar alınması gerektiğini ifade eden Sıtkı Severoğlu, "Sayın bakan aramızdan birisi. Bir yerden bir yere gidiyor. Önlerinde eskortlar olsada zaman zaman trafikte bekledikleri anlar da oluyordur. Yada yakınlarından bu konudaki sıkıntıları öğreniyordur. Bu kentin insanları ceplerinden hem lüzumsuz yakıt için para veriyorlar, hem zaman kaybediyorlar, ama daha tehlikesi Gaziantep egzoz gazlarından dolayı çok ciddi bir hava kirliliği ile karşı karşıya. Şehir hergün ciddi bir duman tabakasının içerisinde. Bunda lüzumsuz yere sarf edilen yakıtların, egzoz gazlarının çok büyük etkisi var. Tramvay nedeniyle ışıklarda lüzumsuz beklemelerden dolayı günde 100 bin tane araç üzerinden bir bakkal hesabı yaparsak, 100 bin araç günde 1 litre fazla yakıt yakarsa günlük 500 bin TL, aylık 15 Milyon TL , yıllık 180 milyon TL eder. Bunun doğru incelemesi yapılabilir. Biz kent merkezinde yakmamız gerekenden yüzde 50 daha fazla yakıt yakıyoruz. Bu bir problem. Eğer ulaşım master planını bir bütün olarak ele almazsanız, şurayı tek yönlü yol yapalım, bugün karar verdik şurayı çift yönlü yol yapalım, şuraya şu geçiti yapalım diye plan yapılmaz. Yaya yollarıyla, bisiklet yollarıyla, motosiklet yollarıyla, otobüs yollarıyla, kavşak düzenlemeleriyle, otoparklarla, raylı sistem yollarıyla gerekirse metroyla, kentin ulaşım master planının yapılması lazım. Planın bir bütün içinde ele alınması lazım. Planın bir kısmını yapıp bir kısmını başka şeye değiştirmek planın bütünlüğünü bozar. Kentin bu meselesinde radikal kararlar verilmeli ve çözüm arayışına gidilmeli" dedi.

BUNLAR PANSUMAN ÇÖZÜMLER

Fatma Şahin'in, dün gazetemize yaptığı açıklamada "'Fevzi Çakmak'tan gelip İpek yoluna geçişi sağlamamız lazım. Abdülkadir Aksu Bulvarından İpek yoluna , geçiş hattını sağlamamız lazım. Ayrıca Çevre yolundan organize sanayi bölgesine gelişte kuzey turnike bağlantısının hızlı bir şekilde sağlanması gerekiyor. Cadde planlamalarında daralmalar var, bu en büyük tehlike. Üç gidiş üç geliş devam ederken bir yanda iki geliş iki gidişe dönüştüğü zaman üç gidişin hiçbir önemi kalmıyor. Çok fazla kırmızı noktalar ve kavşaklar var, mutlaka bunların azalması gerekiyor. Bundan dolayı şu anda bu şehrin yakıt masrafı diğer aynı ölçekteki illere göre yüzde 25 daha yüksek. Bu çevre kirliliğini de artırıyor. Mesela sinyalizasyon sisteminde yapılacak bir takım düzenlemelerle daha az durup daha fazla geçilecek düzenlemeler yapılması gerekiyor' şeklindeki trafikle ilgili bazı çözüm önerilerine kısa bir yanıt vererek “bunlar pansuman çözümler” diyerek şu görüşleri ileri sürdü:

" Karataş-gar hattı için saatte 15 bin kişi taşınması gerekiyor ihtiyaca cevap vermesi için. 4 bin sayısını saatte geçemiyoruz. Bu olmaz. Siz tek vagonluk tramvaylarla, tek vagonluk duraklarla toplu taşıma gerçekleştiremezsiniz. Bunlar çok sayıda hemzemin geçitten geçiyor kavşalardaki ışık sistemini etkiliyor, ışık sistemiyle kentin bütün trafiği duruyor. Olayı bir bütün olarak ele almak gerekiyor. Bütün master planını yapmak lazım. Uygulamaları parça parça hayata geçirebilirsiniz, ama o planın esaslarına, ana plana bağlı kalarak yapmanız gerekir.. 80 kişilik ekipte, 100 kişilik ekipte getirebilirsiniz. Bu planın doğru ve bütün yapılması, ulaşım problemine bütüncül yaklaşılması, 10 sene sonra, 30 sene sonra bu şehirde ulaşımının nasıl olacağı ile ilgili bir planının olması ve bununda imkanlar ölçüsünde aşama aşama uygulanması gerekiyor."

ÜST ÖLÇEK PLANLARLA UYUMSUZLUK VAR

Fatma Şahin'in yeni imar alanlarıyla ilgili açıklamalarını da değerlendiren Sıtkı Severoğlu, "Yamaçtepe, Sam ve diğer bölgeler imara açılabilir. Yeni uydu kentler yapılabilir, ama bunların her biri yapılırken bir şeye dikkat etmek gerekir. Biz Gaziantep'e marka kent diyoruz, Gaziantep bir metropol kent diyoruz. Nüfusu 1 milyon 800 bin. Bu kentin geleceği üst ölçek planlarla planlanmalı. Biz ne Sam'ın planına karşıyız ne Yamaçtepe'nin planına karşıyız. Bu kentin 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planı var. Bu plan belediyemiz tarafından hazırlattırıldı, ilgili bakanlıklar, valilik, il özel idaresi tarafından onaylandı. Bunun dışında Gaziantep belediyesinin 1/25 bin ölçekli nazım imar planı var. Şimdi bu planlara bağlı kalarak yaparsanız doğru işler yaparsınız. Ancak 6-7 yıllık dönemde bu planlara bağlı olunmadan bir sürü imar tadilatları, bir sürü yeni planlar yapıldı. Dolayısıyla üst ölçek planlarla kentteki şu anda planlı alanların gelişimleri arasında uyumsuzluk var. Bunun giderilmesi lazım. Bunun giderilmesi için 1/100 binlik planının yeniden ele alınması lazım, 1/25 binlik planın yeniden ele alınması lazım" diye konuştu.

UYDU KENTLERE İHTİYAÇ VAR

Gaziantep'in uydu kentlere ihtiyacı olduğunu söyleyen Severoğlu, "Ben şahsi olarak Fatma Hanımın kentteki yoğunluğu şehir dışına almak için uydu kentler projesine katılırım. Ama bunun yapılması için üst ölçek planlarla birlikte ele almazsanız doğru sonucu yakalayamazsınız. Uydu kentleri nereye kuracaksınız? Niçin oraya koyacaksınız, bunun önce kentin bütünü içinde ele alınması lazım, 100 binlik plan, 25 binlik plan ondan sonra alt ölçek planlar 5 binlik ve binlik planların yapılması lazım. Uydu kentlere kentin ihtiyacı var. Kent merkezinin rahatlaması lazım. Gaziantep'in kent merkezini ıslah etmekten, kentin dışında yeni bir kent merkezi kurmak daha kolaydır" diye konuştu.

FISTIK ARAŞTIRMANIN YERİ FISTIK AĞACI MÜZESİ OLABİLİR

Fıstık Araştırma Enstitüsünün şu anda kentte hizmet veren içerisinde fıstık ağaçlarının da olduğu kent merkezinde bir yer olduğunu belirten Sıtkı Severoğlu, "Burası belki fıstık ağacı müzesine dönüştürülebilir. O bölgedeki ağaçların korunmasına yönelik bir çalışma ise yapılacak herşey doğrudur. Oradaki ağaçlar korunuyorsa yapı korunuyorsa, burası yeşil alan olacaksa, bu çok mükemmel birşey bunu kim yaparsa, alkışlarız. Ancak oradan bir tane ağaç sökülürse bu kente yapılmış en büyük kötülüktür. Dünyada örneği olmayan bir peyzaj müzesi olabilir, fıstık ağacı müzesi olabilir. Fıstık araştırması da devam edebilir, halka açılabilir, turistlere açılabilir fıstık döneminde oraya gelen insanlar dalından fstık yiyebilirler. Ama orada bir tek fıstığın dalının dahi koparılması, kesilmesi bu kente yapılacak en büyük kötülük olur" dedi.

KAMİL OCAK'IN YERİ İLE İLGİLİ DUYUMLARIMIZ VAR'Kamil Ocak Stadyumunun yeri ile ilgili Fatma Hanımın açıklamasının altına bende imzamı atıyorum' diyen Severoğlu, "Ama maalesef aldığımız duyumlar var. Orada bir kısmının meydan, geri kalan kısımların yüksek katlı ticari yapılar yapılacağı konusunda birtakım istihbari çalışmalar olduğu konusunda duumlarımız var. Bu Gaziantep'e çok büyük kötülük olur. Bu konuda Fatma Hanımın bizim gibi düşünmesi sevindirici" şeklinde konuştu.

Meral KINACILAR