Öztürkmen, “Buhar kazanları “Yüksek Tehlikeli Ürünlerdir” denetimsiz ve başıboş bırakılmamalıdır. CE belgesiz bir basınçlı kabın kullanımı yasak olmalıdır. Doğru ürün almak yetmez. Böylesine önemli bir konuda, tüm işletmeleri, kazan kullanıcılarını ve sanayicilerimizi daha dikkatli olmaları için uyarıyoruz” dedi.

DENETİM SORUNU VAR

2. Organize Sanayi Bölgesinde Behram Halı fabrikasındaki kazadan sonra buhar kazanlarının güvenlik, bakım, işletim ve özellikle denetim sorunlarının yeniden gündeme geldiğini belirten Öztürkmen, “Söz konusu “kaza” ile ilgili medyaya yansıyan bazı iddialar olduğu bilinmektedir. Bu noktada olayın kesin nedeni veya nedenlerinin, bilirkişi incelemelerini de kapsayan resmi soruşturma ile belirleneceğini belirtmek isteriz. Ancak Anayasa’nın 135. maddesi uyarınca kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu ve aynı zamanda basınçlı kaplar ve kaldırma iletme cihazlarının periyodik kontrolleri konusunda akredite A-Tipi Muayene Kuruluşu olarak, buhar kazanları ile ilgili sürecin bütününe dair söyleyeceklerimiz var”

Şahinbey'in kurban fiyatı belli oldu
Şahinbey'in kurban fiyatı belli oldu
İçeriği Görüntüle

BU KAZALAR SON OLMAYACAK

Öztürkmen devamla şunları söyledi: “Sanayimizde ısınma ve enerji üretimi amacı ile yoğun olarak sıcak su kazanları, kalorifer kazanları, kızgın yağ kazanları ve buhar kazanları kullanılmaktadır. Basınç altında çalışan bu kazanların işletilmesi, belirli teknik standartlar çerçevesinde, uzman ve yetkili personeller tarafından yürütülmelidir. Aksi takdirde istenilmeyen üzücü olaylar kaçınılmazdır. Bu anlayış ile devam edilmesi durumunda bu ve benzeri kazalar son olmayacaktır. Her türlü basınç altında çalışan kazanın devreye alınması sırasında, kazan operatörünün kazanın başında olup, tüm emniyet sistemlerini ve ekipmanlarını kontrol ederek devreye alması zorunlu bir durumdur”

PROJE ONAYINA TABİ TUTULMALIDIR

“Kazan daireleri perde beton ile tecrit edilmeli ve bu alan içindeki tüm ekipman ve tesisatlar proje onayına tabi tutulmalıdır. Kazan dairelerinde yapılacak her değişiklik için ön izin alınmalı, değişiklik sonunda ise yerinde kontrol ile çalışma izni almak mecbur kılınmalıdır. Kazan bakımları “Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesine” sahip servislere yaptırılmalıdır. Yangın Tesisatları ve Basınçlı Kapların kontrolleri “Akredite Kuruluşlarca “her yıl mutlaka periyodik olarak yaptırılmalıdır. Odamız ilgili kontrolleri kamusal hizmet ve kamusal denetim anlayışıyla kâr amacı gütmeden, bilimsel teknik esaslara, standart ve yönetmeliklere uygun olarak Odamız tarafından eğitilerek yetkilendirilmiş uzman mühendis kadrosuyla yapmaktadır ve denetimleriyle ilgili her tür katkıda bulunmaya her zaman hazırdır.”