Sokaklarda boy, kilo ve vücut kitle endeksi ölçülen fazla kilolu bireyler sağlık merkezlerine yönlendiriyor. Bu uygulamayla obezite ile mücadele edilemeyeceğini belirten Gaziantep Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Kazım Doğan Eroğulları, “Türkiye’de 25 bin kişiye sadece 1 diyetisyen düşüyor. Bu alanda kamuda yeterli personel yok. Ayrıca bu uygulama insanları ötekileştiren, afişe eden, insanları yaftalayan bir yaklaşım. İnsanlar kilolarını eşlerinden saklıyor, sen ortalık yerde insanların gururunu kırıyor, fişliyorsun” dedi.

Sanayinin omurgası konuşuldu
Sanayinin omurgası konuşuldu
İçeriği Görüntüle

DOSTLAR ALIŞVERİŞTE GÖRSÜN

Sokakta insanların kilosunu tartmanın doğru bir yöntem olmadığını dile getiren Eroğulları şunları söyledi:”Bu insanları ötekileştiren, afişe eden, insanları yaftalayan bir yaklaşım. Hepimiz kilolarımızdan şikayet ederiz, ancak ortalık yerde tartılmayı çoğu insan istemez. İnsanlar kilolarını eşlerinden saklıyor. Bunu kamuya açık yerlerde yapmak, fişlemek, insanların gururunu kırmaktır. Kamuya açık alanlarda insanları tartı ile fişleyip, olmayan diyetisyenlere yönlendirmek dostlar alışverişte görsünden başka bir şey değil.”

20 MİLYON KİŞİNİN BİLGİLERİ SİSTEME GİRİLDİ

Obezite ile mücadelenin Aile Sağlığı Merkezleriyle iş birliği halinde yapılması gerektiğini dile getiren Eroğulları, “Zaten aile hekimleri bunu yapıyor. Siz bu durumda olanları obezite merkezlerine yönlendiriyoruz. Yaklaşık 20 milyon kişi taramadan geçti. Türkiye’de 20 milyon kişinin boy, kilo, kronik hastalıkları ile ilgili bilgileri sisteme girildi. Bu kişilerin boy ve kiloları bakanlıkta var. Obezite mevzusu böyle çözülmez. Bu mücadele bilimsel yöntemlerle, birinci basamağın dahil olduğu çalışmayla yapılmalı. Diye konuştu.
Meral KINACILAR ERBEKTE