Gaziantep Üniversitesi’nin (GAÜN) geçtiğimiz yıl başlattığı intörn mühendislik uygulaması sayesinde, mühendislik fakültesinden mezun olan öğrencilerden yüzde 80’i iş bulurken, üniversite ile İŞKUR arasında imzalanan protokolle hem stajlarını yapıp hem de ayda yaklaşık 600 TL maaş alacak.
Türkiye’deki üniversitelerin yalnız tıp fakültelerinde uygulanan intörnlüğün, mühendislik başta olmak üzere, diğer fakültelerde de uygulanabilirliğinden hareket eden Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) yönetimi, geçtiğimiz öğretim yılında, 400 kadar mühendislik fakültesi 4. Sınıf öğrencisini 8. yarıyılda protokol imzalanan Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ndeki işyerlerine staja gönderdi. Ancak, bu uygulamanın ‘Kâğıdını getir imzalayayım’ türü ‘Naylon staj’ olmaması için de koordinatör hocalar aracılığıyla öğrenciler sıkı bir şekilde denetlendi. Ve staj sonunda 400 öğrencinin 320’si staja gittiği kurumlardan iş teklifi alarak çalışmaya devam etti. Öğrencilerine yüzde 80’lik iş olanağı sağlanması üniversite yönetimini oldukça memnun etti.
HARÇLIKLAR İŞKUR’DAN
Uygulamadaki başarı nedeniyle bu yıl da İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin işletme, iktisat ve lojistik bölümü öğrencilerine de intörn mühendislik uygulaması getirildi. Türkiye’de birçok üniversite tarafından model alınma aşamasına gelen intörn mühendisliğin daha da geliştirilmesi için İŞKUR ile bir işbirliği protokolü imzalandı. Protokolle, staja giden öğrencilere İŞKUR günlük 25 TL ‘harçlık’ verecek. Ayrıca, SGK ile ilgili yükümlülüklerini de üstlenecek. Bunun yanı sıra, Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde kurulan intörn ofisindeki görevlileri aracılığıyla öğrencilere her türlü desteği sağlayacak. Böylelikle, intörn mühendisler hem stajlarını yapacak, hem SGK’nın güvencesi altında olacak, hem de ayda 600 TL’nin üzerinde maaş alacak. Bu rakamın, öğrencilere staj için bulundukları işyerlerinden sağlanacak maddi katkıyla bin TL’nin üzerine çıkabileceği de belirtiliyor.
TÜRKİYE’YE MODEL UYGULAMA
İntörn öğrencilerine büyük kolaylıklar sağlayacak işbirliği için İŞKUR ile imzalanan protokolü değerlendiren Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, ‘Parlayan Yıldız’ Gaziantep Üniversitesi’nin birçok ilke imza attığını ve intörn mühendisliğin de bunlardan birisi olduğunu belirtti.
Çok iyi bir pratik eğitimin üzerine ve sıradan naylon stajla değil, işletmelerde çalışan bir mühendis gibi edindikleri tecrübelerle öğrencilerin sapasağlam ayakta durabilecek birer mühendis olarak diploma alacaklarını vurgulayan Prof. Dr. Coşkun, şöyle devam etti:
“Bu sistemi son iki yıldır uyguluyoruz ve son derece faydalı olduğunu gördük. İnanın bu sistem şu anda Türkiye’de Sanayi Bakanlığı dâhil birçok platformda konuşuluyor. Birçok üniversite buradaki deneyimlerimizi almak istiyor. Buradaki tecrübelerimiz sizlerin yaşadıklarını da dikkate alarak Türkiye’ye model olmasını arzuluyoruz. Burada da bir kıskançlığımız yok. Ama Gaziantep bu anlamda uygulanabilmesi için en uygun şehirlerden biri. Çünkü çok iyi bir mühendislik var. Üniversitemizin yüzük taşı diyorum ben. Endüstri ve sanayinin son derece iyi gelişmiş olduğu, müteşebbis ruhun son derece iyi olduğu, üreten ve ürün çeşitliliği fazla olan, böylece dünyaya 170 ülkeye ihracat yapan bir kentten bahsediyoruz. Buradaki birliktelik başka yerlere sağlanamayacak kadar başka illerde olamayacak kadar önümüze fırsatlar koyuyor. Bu itibarla bunu iyi değerlendirmeniz lazım.”
BABANIZDAN PARA İSTEMEYECEKSİNİZ
Uygulamaya koydukları birçok önemli proje gibi intörn mühendislik uygulamasında da kentin, sanayinin kendilerine destek verdiğini belirten Prof. Dr. Coşkun, projeye şehrin yürekten destek vermesinin işlerini kolaylaştırdığının altını çizerek, “Bu birlikteliklerle yeni fırsatlar önümüze çıktı. Şimdi ise, İŞKUR ile işbirliği protokolü imzaladık. İntörnlerimize ufak da olsa bir harçlık da veriyoruz. Günlük 25 TL olan bu harçlık öğrencilerimize maddi destek de sağlayacak. Babanızdan para istemeden, cebinizden harcayabileceksiniz. Bunlar çok büyük paralar değil, ama öğrenciyken hiç olmazsa böyle bir paranın kıymetini ben bilirim” diye konuştu.
KALİFİYE ELEMAN YETİŞECEK
İntörn Mühendislik Koordinatörü ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, daha nitelikli yetişmiş bir mühendis yetiştirmek için Sanayi Odası, Ticaret Odası, Ticaret Borsası başta olmak üzere kentin sanayisini yönlendiren STK’larla işbirliği içinde olduklarını belirtirken, “Bu paydaşlarımızın bizden istediği nitelikli eleman yetiştirmemiz. Yani, öğrencilerimizin iş hayatına iyi yetişmiş bir şekilde çıkmaları” dedi.
İŞKUR ile imzalanan protokol ile öğrencilerin maddi anlamda da desteklendiğine işaret eden Prof. Dr. Bayram intörn mühendislere, “Gittiğiniz yerlerde stajyer olmadığınızı söyleyin. Çünkü siz özel bir grupsunuz. Bu safhada artık siz kendi ayaklarınız üzerinde durmaya başlıyorsunuz. Sizler şuanda bir nevi tecrübesiz mühendislersiniz ve bu eksikliğinizi de en kısa sürede gidereceksiniz. Geçtiğimiz yıl intörnlüğü bitirenlerin yüzde 80’i işe girmiş oldu. Bu seneki beklentimiz yüzde 90lar, hedefimiz yüksek. Bundan sonraki yıllarda ise daha mezun olmadan, intörnlüğe başlarken tamamınızı iş sahibi yapmak. Bizim fakülteden işsiz olarak kimseyi mezun etmek istemiyoruz” şeklinde konuştu.