SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı, Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Organ Nakil Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Fatih Yüzbaşıoğlu, Türkiye’de yaklaşık 23 bin hastanın böbrek nakli bekleme sırasında bulunduğunu belirterek, “Yeni hasta ve ölüm hızına yetişebilmek ancak organ bağışına gösterilecek duyarlılıkla mümkün olacaktır” dedi.

Organ Bağış Haftası nedeniyle, SANKO Üniversitesi, Özel Sani Konukoğlu Hastanesi ve İl Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı’nda askerlere organ bağışının önemi anlatıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Sadettin Yazı’dan sonra kürsüye gelen Prof. Dr. Yüzbaşıoğlu, Türkiye’de bilim ve teknolojiye verilen önemin, tıpta da güncel tedavi yöntemlerinin her an takip edilebilmesine imkan sağladığını söyledi.

HERKES DUYARLI OLSUN

Kadavra bekleme listesinde bulunan hastaların böbrek nakli olma şansının diğer birçok merkezden daha yüksek olduğunu anlatan Prof. Dr. Yüzbaşıoğlu, şöyle devam etti: “Bunun artırılması ise ancak organ bağışı ile mümkün olabilir. Her yıl 10 bin yeni hasta diyalize başlıyor. 7 bin kadar hasta ise kaybediliyor. Yaklaşık 23 bin hasta böbrek nakli bekleme listesinde kayıtlı. Yeni hasta ve ölüm hızına yetişebilmek ancak organ bağışına gösterilecek duyarlılıkla mümkün olacaktır. Organ bağışında bulunulmasa dahi, herkes organ bağışına karşı duyarlı olmalı.” BÜLTEN