Kentimizde ruhsatlı silahın 10 binleri, ruhsatsız silahların 200 binleri bulduğu tahmin ediliyor. Bireysel silahlanmadaki artışta internetten satışlar önemli bir yer tutuyor. Yıllardır av silah bayiliği yapan Çetin Gürler, "İnternetten çok ucuz fiyata silah satılıyor. TSE'si olmayan, merdiven altı üretilen bu silahlar ateş esnasında insanların elinde patlıyor, ölümler ve yaralanmalar meydana geliyor. Hepsi kaçak o tüfeklerin. 100 milyar verse bizden silah alamazlar, ama internetten 100 liraya alıyorlar" dedi.

EL ALTINDAN SATIYORLAR

24 yıldır av silah bayiliği yaptığını söyleyen Çetin Gürler, internet üzerinden silah satışları ve son yıllarda artan bayi sayısından dert yandı. İnternetten satışların yasal olmadığını, ancak bunun önüne geçilemediğini söyleyen Gürler, "Bizimki legal, kimse ruhsat almadan bizden gelip tüfek alamaz. O da ayda bir tane iki tane zor satıyoruz. İnternetten satanlar ise gayri resmi. El altından satıyorlar. Devlette bunlara ne hikmetse hiç bir yaptırım yapmıyor. Hiç karışan yok. İnsanları öldürüyorlar hepsi kaçak o tüfeklerin. İnternetten nasıl alıyorlar bizde bilmiyoruz. Elden kargoyla gönderiyorlar, onlarda merdiven altı dediğimiz TSE'si olmayan, kalitesiz, 200-300 liraya alınan ateş esnasındada insanların elinde patlayan silahlar" dedi.

80 LİRA CEZASI VAR

İnsanların bu silahları merdiven altı ulaşması kolay ve ucuz diye aldığını söyleyen Gürler, "200 liraya alabiliyorsun. Bunlar Türkiye'de üretiliyor. Yurt dışından gelmiyor. 100 milyar verse bizden alamaz ama internetten 100 liraya alıyor. Türkiye biliyor, emniyet biliyor. İnternetten son 10 yıldır satılıyor. İnternette bir başı boşluk var, denetleme yok. Üretende belli, fabrikalarda belli hiç karışan yok, yaptırım yok cezasıda yok. Yakalatırsan 80 lira bir para cezası var" diye konuştu.

GAZİANTEP'TE BAYİ SAYISI 100'Ü BULDU

Aynı zamanda MKE bayisi olduklarını söyleyen Gürler, "Emniyetin jandarmanın mühimmatını biz temin ediyoruz. Maalesef sektör diye bir şey yok, önüne gelen bu işi yapıyor. Günlük açıyorlar. İşsiz güçsüz hiçbir şey bilmeyen vasıfsız insanlar bu işi yapıyorlar. Son yıllarda çok sayıda insan nedense bu işe girdi ve av bayiliği açtı. 10 yıl önce 5-6 kişiydik, şuanda 100'ün üzerinde bayi var. Onlardan da iş yapamayınca yanlış işlere girebiliyorlar. Ciddi yapanlarda olmazda kenar semtlerde oluyor. Son 3 yıldır sektör çok kötü durumda" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR