Yeni doğan çocukların doğum anında uzun süre oksijensiz kalması çeşitli beyin hasarlarına yol açıyor” diyen Durak, SP’nin tedavisi sabır gerektiriyor” dedi.

“Beynin bir bölgesindeki hasar nedeniyle ortaya çıkan kas kontrol yetersizliği sonucu oluşan Serebral Palsi hastalığında, erken tanı ve tedavi yaklaşımlarıyla, kesin olmasa da anlamlı sonuçlar alınabilir” diyen Durak, “SP’li çocukların çoğu, toplum hayatına katılabilir ve üretken hale gelebilir” açıklamasını yaptı.

KORUYUCU ÖNLEMLER ALINMALIDIR

Serebral Palsi hastalarının rehabilitasyon, eğitim ve tedavi yöntemlerine ihtiyaçları olduğunu ifade eden Durak, “Serebral Palsi’li çocukların toplumda yerlerini alıp, üretken olabilmeleri için erken tanı ve tedavi yapabilecek kurumların ve bu kurumlara yapılacak olan en iyi yatırım olarak, iyi eğitilmiş insan gücünün sürekliliğini sağlamak, bilgi birikimini sürdürmek, aynı şekilde sosyal sorumluluk projeleriyle bedensel ve zihinsel sorunların tam önlenemediği bireyleri mevcut kapasiteleriyle üretken hale getirmek, buna yardım edecek organizasyonları kurmak ve mevcut olanları geliştirmek önem taşımaktadır. Her hastalıkta olduğu gibi SP’de de korunma prensipleri bilinmelidir. Koruyucu önlemler doğum öncesinde, doğum sırasında veya doğumdan hemen sonra alınmalıdır. Tedavisi ise; büyük sabır gerektirir. Ayrıca tedavide en önemli rolü aile üstlenir. Avrupa’da aile hekimi gibi aile fizyoterapistleri var. Bu nedenle aileler en erken devreden itibaren tedavi sürecinde yer almalı ve bu konuda çalışan sağlık ekibi ile iş birliğinde olmalıdır” diye konuştu. AYŞEGÜL BAĞCI