Genel Koordinatörlüğünü Ahmet Ümit’in yaptığı Şirehan Hotel, Sahan Grup, Büyükşehir Belediyesi, Şahinbey Belediyesi, Şehitkâmil Belediyesi, Gaziantep Üniversitesi, Okan Üniversitesi Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Sanayi Odası ve TÜRSAB’ın destekleriyle gerçekleştirilen 1.Uluslararası Şirehanı Yiyecek ve İçecek Festivali başladı. 6 Ekim'e kadar devam edecek olan Şirehan Hotel'in açılışını hotelin yapımında emeği geçen çalışanlar, işçiler yaptı. Festival renkli görüntülere sahne oldu, üzümler kazanlarda kaynatılarak sucuk yapıldı. Şerihan Restoran bahçesinde düzenlenen festivalde halaylar çekildi.

FESTİVALE BÜYÜK İLGİ

Dünyanın birçok ülkesinden gurmelerin katıldığı 1.Uluslararası Şirehanı Yiyecek ve İçecek Festivali'nin açılışına Vali Erdal Ata, Ak Parti Gaziantep Milletvekilleri Halil Mazıcıoğlu, Derya Bakbak, CHP Gaziantep Milletvekilleri Mehmet Şeker, Ali Serindağ, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Emniyet Müdürü Ömer Aydın, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu,Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Ak Parti İl Başkanı Ahmet Uzer, CHP İl Başkanı Mehmet Gökdağ, Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Rıdvan Köksüzer, Mimarlar Odası Başkanı Sıtkı Severoğlu'nun yanısıra çok sayıda sanayici, işadamı, bürokrat ve vatandaşlar katıldı.

ŞEHRİNİ BİLMEYEN KENDİNİ BİLMEZ

İlk olarak Şirehan Hotel açılışı yapıldı. Açılışta konuşan Gazeteci Yazar Ahmet Ümit, Gaziantep'li olmanın bir ayrıcalık olduğunu belirterek, "Geçtiğimiz gün Stockholm'de İsveçli bir yazarla Kadeş savaşını konuştuk. Kadeş Savaşı demek, Karkamış demek. Kadeş barışı dünyanın ilk yazılı barış antlaşmasıdır. Kadeş Savaşı'nın nedeni de Suriye'dir. BM'nin kapısında bu barış antlaşması yazılıdır. Sadece Hitit deil, Zeugma Antik Kenti, Büyük İskender tarafından ''Selevkia Euphrates'' adıyla kuruldu. Bu kent sadece ekonomisinin, sanayisinin büyüklüğü ile marka şehir olmaz. Bu şehri marka şehir yapacak bunların yanında kültürel ve sanatsal faaliyetlerdir. Anteplilik bilinci yaratılmalı. Kendi tarihimize, kültürümüze sahip çıkmalıyız. Kurumları olmayan şehirler gelişemezler. Demokraside ancak böyle gelişir. Politikaya atılmıyorum. Şehrini bilmeyen kendini bilmez" dedi.

GAZİANTEP BİR MİLANO OLSUN

Ahmet Ümit, Tarihi binanın 1885 yılında Halep Valisi Cemil Bey tarafından yapıldığını belirtti. Ahmet Ümit, Tahir Tekin Öztan'a tarihimize, kültürümüze ve sanatımıza sahip çıktığı için teşekkür etti. Ahmet Ümit, "Gaziantep'te bir tane kitabevimiz yok. Üniversite sınavlarında başarıyı yakalayabilmemizin yolu kültüre ve sanata vereceğimiz destekten geçiyor. Sayın Öztan gibi İşadamlarının çoğalmasını istiyorum. Burası bir Milano olsun, festivaller şehri olsun. Bu festivalleri tiyatro, edebiyat festivalleri ile taçlandıralım" dedi. Açılışı halka yaptıracaklarını söyleyen Ahmet Ümit, "Siyasilerimiz bağışlasın. Bunun nedeni şu. Bu Han yapılırken parası olan para vermiş, parası olmayan burada çalışmış, özürlü olan ise dua etmiş. O nedenle burayı halkımıza açtırmak istiyoruz" dedi.

ÇOK SAYIDA FESTİVAL YAPILMALI

Daha sonra 1. Uluslar arası Şirehan Yiyecek ve İçecek Festival açılışı gerçekleşti. 1.Uluslararası Şirehanı Yiyecek ve İçeçek Festivali’nin Gaziantep kültürü için önemli bir misyonu üstlendiğini ifade eden Tahir Tekin Öztan zengin Türk mutfağının tanıtabilmek için çok sayıda festivalin yapılması gerektiğini vurguladı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, değişen Gaziantep’in gerçek simgesinin bugün burada olduğunu söyledi. Kültüre ve turizme hizmet etmesi için bu binayı hizmete açtıklarını söyleyen Güzelbey, bu hanın bir özelliğinden bahsetti. Güzelbey, "Cumhuriyettin ilanından önceki yıllarda Gaziantep’teki gösterişli binaların çoğunluğu Ermenilerin elindeydi. Bu evlere karşılık Türklerin yaptığı binalardan birisi de bu Şirehanı’dır" dedi.

SOMUT MİRASA DA SAHİP ÇIKIYORUZ

Gaziantep’in somut kültürüne sahip çıktığı gibi somut olmayan kültürüne de sahip çıkacağını vurgulayan Güzelbey, bundan sonra el birliği ile Şire Festivali’nin devam edeceğini bildirdi. Güzelbey yurt dışından ve yurt içinden gelen misafirlerin bugün Gaziantep’in şire geleneğine destek vermek için geldiğini, bu geleneğin ise yüz yıllarca devam etmesi temennisinde bulundu.

GAZİANTEP'İN PEKMEZLERİ ÜNLÜYDÜ

Gaziantep Valisi Erdal Ata da, böyle bir kültürel festivali Gaziantep’e kazandıranlara teşekkür ederek, “Gördüğüm kadarıyla şire Gaziantep’in geçmişinde çok önemli bir yer tutuyor. Çok uzun yıllar Gaziantep’in kültüründe ve ekonomik yaşantısında bir yerinin olduğunu gördüm. Çocukken memleketimizde Gaziantep'ten gelen pekmez üzüm, ceviz satılırdıBu kültür uzun zamandır unutulmuştu. Ama Tahir Bey’in girişimleri ile tekrar canlanıyor. Bu festivalin İstanbul yerine Gaziantep’e yapılması da çok önemli.” şeklinde konuştu.

YABANCI GURMELER HAYRAN KALDI

1.Uluslararası Şirehanı Yiyecek ve İçecek Festivaline Amerika, İngiltere, Fransa, Romanya, Bulgaristan, Güney Kore, Tunus, Malezya, Meksika, Suudi Arabistan ve Slovenya’dan gurme ve ünlü şefler katıldı. Festivalde; sucuk, bastık, muska tatlıları yapıldı.