Yeni çıkan yönetmelikle artık 65 yaş üstü vatandaşlar toplu taşımadan ücretsiz olarak yararlanacak. Yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından gerek 65 yaş ve üstü vatandaşlar, gerekse de kart 27 alarak indirimden yararlanmak isteyen vatandaşlar bilgi işlem merkezlerinin önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Settar Çanlıoğlu, 65 yaş üstü vatandaşların nüfus cüzdanlarını göstererek toplu taşımadan yararlanabileceklerini söylerken, 65 yaş uygulamasına dolmuşcular ve özel halk otobüsleri yetkilileri ise tepki gösterdi…

Gaziantep'te toplu taşımada yeni bir dönem başlıyor. 20 Mart'tan sonra sarı, mavi tüm otobüslerde para kalkıyor. Tek kartla hem tramvay, hem de otobüslere binilebilecek. Bu arada, 65 yaş üstü vatandaşların toplu taşımadan ücretsiz faydalanması için çıkan yasaya otobüs ve dolmuşçular oldukça tepkili...

OTOBÜSCÜLER RAHATSIZ

Özel Halk Otobüsleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Dündar, 65 yaşındaki vatandaşların otobüslerden ücretsiz olarak yararlanması için yönetmeliğin 4 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlandığını söyledi. Bu yasanın iptali için Türkiye genelinde ferdi olarak anayasa mahkemesine başvuru haklarının olduğunu ve bu hakkını kullanan kişilerinde olduğunu belirten Hasan Basri Dündar, "65 yaş ve üstü günlük 50-60 kişi otobüse biniyor. Nereden bakarsanız bakın 100 TL civarında bir zarar demektir. Kötü oldu. 65 yaşa ücretsiz ulaşımın devlet tarafından finanse edilmesi gerekir. Belediyeler otobüsleri zarar ettiği için özelleştirdi. Gerçekten sıkıntıya gireriz. Türkiye genelinde bir bütçe ayrılabilir. Veya saat 10-15:00 arasında belli saatler arasında ücretsiz bindirme hakkı tanınabilir" diye konuştu.

DEVLET BÜTÇE AYIRMALI

'Devlet bu insanlara yardımcı olmak istiyorsa, bu insanlara toplu taşıma parası ödesin' diyen Minibüscüler Odası Başkanı Sofu Çolak, şunları söyledi:"Bizim 65 yaşındaki bir esnafımız gidip bir berber dükkanında traş olsa çıkınca da 65 yaşındayım dese nasıl bir tepki verir merak ederim. Türkiye genelinde 10 milyon 65 yaş üstü var. Eğer devlet bu insanlara yardımcı olmak istiyorsa bu insanlara toplu taşıma parası ödesin. Bizde gönül rahatlığı ile taşırız. Bu işten esnafın büyük zararı olacak. Bedava bindireceğiz. Nereye kadar? Devlet bütçe ayırmalı. Devlet o insanları seviyorsa, düşünüyorsa o insanlara belli bir toplu taşıma ücreti ödesin. Üstelik 60 yaş da indirimli olacak, belediye isterse onuda bedava yapabilecek."

VATANDAŞLAR NE DEDİ?

Bu arada Kart 27 almak için sabahın erken saatlerinden itibaren kuyruğa giren vatandaşlar, bir yandan ulaşımdan bedava yararlanacak olmanın sevincini yaşarken, diğer taraftan bir kart almak için git-gel yaptıklarını belirterek, yetkililere sitem etti.

Arif Özdemir :"Çiftçiyim, 69 yaşındayım. Emekliliğim yok. Cuma günü geldim, kart almak için başvurumu yaptım. Pazartesi günü gel dediler. Sabah 05:00'te geldim, öğle oldu hala kartımı alamadım. Benden 10 TL' de para aldılar"

Cemal Sat:"Çiftçiyim, 67 yaşındayım. Cuma günü evraklarımı getirip teslim ettim. Kartımı alamadım. Bugün sabah saatlerinde geldim. Öğle oldu hala kartımı alamadım. Herhalde bugünde elime geçmez."

Sabiha Özdaş:"65 yaşındayım. Dul aylığı alıyorum. Evim kira. Evraklarımı bugün verdim. Benden 10 TL istediler, yok nasıl vereyim. Bizden niye para istiyorlar anlamış değilim. "

Reslan Tuna: "63 yaşındayım. İlk defa kart alacağım ve otobüse indirimli bineceğim. Yoksa günlük 2 TL veriyorum. Cuma gününden beri perişanım. Halimi görüyorsunuz. İçeride iki kişi çalışıyor. Biri para alıyor, biri evrak."

Mehmet Emin Karagülle:"Perşembe günü geldim, Cuma günü saat 16:00'da gel dediler. Cuma günü geldim, Pazartesi günü gel dediler. Bugün geldim öğle oldu kartımı alamadım. Sabahtan beri burada kıyamet kopuyor. Kavgalar oldu, bayılanlar oldu."

Settar Çanlıoğlu da, kart 27'nin hem eski adliye arkasında, hem de üniverside civarında verildiğini belirterek, 65 yaşındaki vatandaşların ücretsiz taşımadan yararlanması için kart 27 almadan da nüfüs cüzdanlarını göstererek otobüslere bineceklerini söyledi. Meral KINACILAR