Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, hangi ürüne hangi desteğin verileceğini sosyal medya hesabından paylaşırken, “Türkiye yüzyılı tarımın yüzyılı olacak” dedi.

2025-2027 yıllarında yapılacak bitkisel üretime yönelik desteklemeler ile diğer bazı tarımsal desteklemelere ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazetede yayınlandı. İlk defa bitkisel üretim destekleri 3 yıllık ve üretim döneminden önce açıklandı. Destek kalemlerinde sadeleştirmeye gidilirken, bitkisel üretim yapan ÇKS kayıtlı tüm üreticilerin destek alacağı belirtildi.

HANGİ ÜRÜNLER NE KADAR DESTEK ALACAK?

Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet karayılan, hangi ürüne hangi desteğin verileceğini sosyal medya hesabından paylaştı. Tarımda bir ilk yaşanıyor diye Karayılan, “Türkiye Yüzyılı Tarımın yüzyılı olacak” dedi.

ESKİ VE YENİ DESTEK MİKTARLARI ŞÖYLE

Buğday-arpaya eskiden dekar başına 185 lira destek verilirken yeni destekleme modeli ile temel destek planlı üretim desteği olarak dekara 634 TL verilecek. Dane mısıra verilen destek 138 liradan 488 liraya, Kuru fasulye 185 liradan 732 liraya, Mercimek nohut 158  liradan 488 liraya, Kanola 206 liradan 732 liraya, Aspir 185 liradan 488 liraya, Pamuk 472 liradan 1098 liraya, Ayçiçeği 206 liradan 732 liraya, Soya 267 liradan  732 liraya, Patates soğan 138 liradan 488 liraya,Yem bitkileri birinci grup 285 liradan 488 liraya, ikinci grup ise 345 liradan 634 liraya çıkarıldı.

TEMEL DESTEKLER

Eşini Çocuklarının Önünde Öldüren Sanık Mahkemede Eşini Çocuklarının Önünde Öldüren Sanık Mahkemede

Yeni modelde üretim maliyetine göre ürünler kategorilere ayrılırken, her kategori için destek katsayısı belirlendi. 2025 üretim yılı için destek katsayı değeri dekarda 244 lira oldu. Temel destekle tüm ürünler için mazot maliyetinin yüzde 50'si ve gübre maliyetinin yüzde 25'i karşılanacak. İkinci kategoride yer alan arpa, buğday üreten çiftçiler dekara 317,2 lira, üçüncü kategoride yer alan ayçiçeği, fındık, soya, kuru fasulye, çay üreten çiftçiler dekara 366 lira, dördüncü kategoride yer alan pamuk ve çeltik üreten çiftçiler dekara 549 lira temel destek alacak.

PLANLI ÜRETİM DESTEĞİ

Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, mısır (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, soğan (kuru), soya ve yem bitkileri planlı üretim kapsamında yer alan ürünler listesine alındı. Planlama kapsamındaki ürünleri havzasında üreten çiftçilere temel desteğe ilave destek ödemesi yapılacak. Planlı üretim kapsamında üretim yapan üreticilere temel desteğe ilave destek verilecek. Bu üreticilerin mazot maliyetinin yüzde 100'ü ve gübre maliyetinin yüzde 50'si karşılanacak. Meral KINACILAR ERBEKTE

Editör: Ebru Kont