Hıdıroğlu, "Önümüzde Afrika pazarı aç bekliyor. Hiçbir şey yok. Nüfusu daha fazla. Bazen ülkelerin imkansızlıkları onlara yeni kapılar açıyor. İnancı olan insanlarız Habur Gümrük Kapısı kapanır, başka kapılar açılır" dedi. Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, ise Türkiye ile ABD'nin vize işlemlerini karşılıklı askıya almasıyla ilgili, "Kadim müttefikimiz ABD’nin kararı insani değil. Bırakınız müttefikliğe yakışmadığını, çağdaşlığa yakışmıyor" değerlendirmesini yaptı.

ÖNCELİK TÜRKİYE

İlişkilerde biraz daha sükunetle davranılması gerektiğini ifade eden Hıdıroğlu, "Geçen yıl ABD'ye 330 milyon, bu sene 400 milyon dolar ihracat yapıldı. Bir yılda yüzde 21,7 gibi artış var. Sıralamaya koyarsak Kuzey Irak’tan sonra ihracat yaptığımız ikinci ülke.Ticaret başka, siyaset başka. Ticaretin değerleriyle siyasetin değerleri bazen örtüşemeyebiliyor. Bazen ikisi farklı yollardan gidiyor. Bizim ticaretimize zarar vereceğini düşünmüyorum. Paniklik bir durum yok. Hükümetimizin, devletimizin alacağı kararlara saygılıyız. Her zaman arkasındayız. Önceliğimiz Türkiye’nin bekası, güvenliği ve varlığıdır" diye konuştu.

OVACIK KAPISI ALTERNATİF OLABİLİR

Gaziantep'in ihracatının yüzde 33'ünün Kuzey Irak'a yapıldığını belirten Hıdıroğlu, "Habur kapısını kapatmadık. Araçların geliş gidişlerinde yavaşlama oldu. Gelen araçları yavaşlattık. Türkiye'den çıkan araçları yavaşlatmadık. Iraklılar Zaho'daki Bağdat kapısını kapattılar. Bizim araçlarımız Zaho'ya oradan da güneye geçiyordu. Bu kapı kapandığı için 'Habur kapısı kapandı' denildi. Bizim Suriye'nin kuzeyiyle olan ticaretimiz devam ediyor. Irak'a göndereceğimiz araçları İran üzerinden gönderiyoruz. Bu da maliyeti artırıyor. Rekabet gücümüzü etkiliyor. Ovacık kapımız var. Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfekçi bizleri zor durumda bırakmayacaklarını, sorunları çözeceklerini söylediler. Önümüzde Afrika pazarı aç bekliyor. Hiçbir şey yok. Nüfusu daha fazla. Bazen ülkelerin imkansızlıkları onlara yeni kapılar açıyor. İnancı olan insanlarız, Habur Gümrük Kapısı kapanır başka kapılar açılır." AA

KONUKOĞLU: ÇAĞDAŞLIĞA YAKIŞMIYOR

Konukoğlu, devletler arasındaki farklı görüşlerin diplomatik yollarla çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi. Bunun yerine doğrudan vatandaşlara yönelik olarak vize işlemlerinin askıya alınmasının ABD gibi bir ülkeye yakışmadığını ifade eden Konukoğlu, bu durumun iki ülke arasında görünenden çok daha derin izler bırakacağını dile getirdi. ABD yönetiminin bu kararı ivedilikle kaldırması gerektiğini vurgulayan Konukoğlu, şunları kaydetti: "İki ülke arasındaki farklı değerlendirmelerin müttefikliğe yakışır bir şekilde diplomasi yoluyla çözülmesi gerek. Böyle bir kararın yürürlükte kalması iki taraf açısından da telafisi güç kayıplara yol açacaktır. Çünkü kadim müttefikimiz ABD’nin kararı insani değil. Bırakınız müttefikliğe yakışmadığını, çağdaşlığa yakışmıyor. Müttefiğimizin bir an önce akliselimle davranması gerekiyor."