Teknolojik cihazların hayatımızı tamamen kuşattığı bir dönemden geçiyoruz. Cihazların insan yaşamı üzerindeki etkilerini çok iyi ifade eden bir paylaşım Japonyada sosyal medyada gündeme oturdu. O paylaşımı izninizle paylaşmak istiyorum. Hemen herkesin aşina olduğu bir durumdan bahsediliyor: Karı ve koca bir akşam yemeklerini bitirdikten sonra, yorgun argın oturma odasına geçerler.

Kadın ilkokul öğretmenidir. Öğrencilerine verdiği ne olmak istersiniz başlıklı kompozisyon ödevini notlandırmak için masaya geçer. Kocası da eline cep telefonunu alıp, koltuğuna yerleşir. Nihayet yorgun bir günün ardından dinlenebilecektir. Kadın, tüm kompozisyonları notlandırıp işinin bittiğini düşünürken, kenarda kalmış bir ödevin gözünden kaçtığını fark eder ve not vermek için okumaya başlar.

Kağıtta yazan şudur: Benim dileğim, akıllı bir telefona dönüşmektir. Dileğim bu çünkü annem ve babam telefonlarını gerçekten çok seviyorlar. Annem ve babam sadece telefonlarına dikkat gösterirler, hatta bazen de beni unuttukları olur. Annem ve babam işten yorgun döndüklerinde, vakitlerini telefonlarıyla geçirirler, benle değil. Önemli bir işle meşgul olsalar dahi, eğer telefonları çalarsa, anında yanıt verirler. Ama aynısını benim için yapmazlar, ağlasam bile. Annem ve babam cep telefonlarında oyun oynarlar, benimle değil.

Telefonda konuşurken, heyecanla yanlarına gidip bir şey paylaşmak istesem, hemen beni susturup, yanlarından gönderirler. Bu yüzden cep telefonu olmaktır, dileğim. Çünkü belki de ancak o zaman beni telefonları kadar severler. Kadın gözyaşları içerisinde kompozisyonu okur. Kocası sorunun ne olduğunu sorar, kadın ödevi kocasına verir. Adam hızlıca okuduktan sonra hangi mutsuz öğrencisinin bu kompozisyonu yazdığını sorar. Ancak ondan sonra kadın, bu fazladan ödevin nereden çıktığını anlar. Çünkü o fark etmeden araya konmuştur. Kompozisyonu yazan öğrencilerimden biri değil diye cevap verir kadın. Onu yazan oğlumuzmuş.

Cep telefonlarının akademik başarı üzerine olan etkisi de tartışılıyor. Londra Ekonomi Okulu tarafından yapılan bir araştırmaya göre, öğrenciler telefon kullanımının yasak olduğu okullarda daha iyi performans gösteriyor. Mobil teknolojinin yaygınlaşması, sağladığı avantajların yanı sıra birçok tartışma konusu da beraberinde getirmiş durumda.

Bunlardan biri ise akıllı telefonların çocuklar üzerinde etkisi olarak karşımıza çıkıyor. Birçok uzman akıllı telefonların çocukların zeka gelişimine katkıda bulunduğunu ileri süren araştırmalar yapmış olsa da, bazı uzmanlar da bunun tam tersi olduğunu ve cep telefonu kullanımının eğitim performansını düşürdüğünü ileri sürüyor.

Londra Ekonomi Okulu da, telefon kullanımının çocuklar üzerinde olumsuz bir etkiye sebep olduğunu savunanlardan. Yapılan araştırmaya göre, telefon kullanımının yasak olduğu okullarda öğrencilerin performanslarında artış görüldüğü ileri sürüldü.

İngilterenin Birmingham, Londra, Leicester ve Manchester şehrinde bulunan okullar üzerinde yapılan araştırmaya göre, telefon kullanımının yasak olduğu okullarda 16 yaşındaki öğrenciler %6.41 oranında daha iyi performans gösteriyor. Buna göre mobil cihazlar gibi çoklu fonksiyona sahip teknoloji ürünleri, üretkenlik konusunda çocuklar üzerinde negatif etki yaratıyor. Düşük seviyede başarı oranına sahip olan öğrencilerin telefon kullanımının yasaklanmasının ardından sınavlardaki başarılarını %14.23 oranında arttırdıkları da araştırmanın bir diğer sonucu olarak gösteriliyor.

Ayrıca öğrencilerin artan bu performansının bir okul sezonunun toplam 5 gününe karşılık geldiğini de vurguluyor. Öğrenci performansına etki eden telefonlar, birçok ülkede yasaklanmış olsa da, ABD gibi bazı bölgelerde çeşitli kısıtlamalar üzerinden öğrencilerin telefon kullanımına izin veriliyor. Ancak ortaya koyulan bu veriler, telefon kullanımının artmasıyla eğitimdeki performans düşüşünü de gözler önüne seriyor.