Severoğlu, "En deneyimli mimarlar bile aylarca süren çalışmalarla projeleri çözemiyor, ruhsat alamıyorlar. Belediye görevlileri sürekli değişen yönetmelikleri takip edip uygulamaya soktukları için sürekli kötü adam konumundalar. Belediye ile mimar karşı karşıya. Çok ciddi mağduriyetler var. Her kentin kendi yönetmeliği olmalı. Biz Büyükşehir belediye başkanımız Fatma Şahin'in hükümettede gücüne, kararlılığına etkisine yürekten inanıyoruz. Başkanımız bu işe el atmalı" dedi.

YİNE ELEŞTİRMİŞTİK

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin Türkiye genelinde uygulamaya konulmasının 8 Eylül 2013 tarihinde yayınlanan Planlı Tip İmar Yönetmeliği ile başladığını belirten Sıtkı Severoğlu, "O tarihte de eleştirmiştik. Bugün yine sorunlar yaşanıyor. 3 Temmuz'da yeni bir Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği, 30 Eylül'de yeni bir yönetmelik yayınlandı. Sürekli yayınlanan yönetmelikler, sürekli değişikliğin olması, bu işin bu şekilde yönetilemeyeceğinin bir göstergesi. Siz Türkiye'nin tamamını aynı yönetmelikle yönetemezsiniz. Bugün Karadeniz yöresinin şartları kendine has, kendine özgü, Doğu Anadolunun, Akdeniz'in, Gaziantep'in şartları kendine has, kendine özgüdür. " dedi.

RUHSAT ALAMIYORLAR

Sıtkı Severoğlu, bütün bölgelerde belediyeler tarafından imar planları yapıldığını, belediyelerin yaptığı imar planlarına ait plan yapımına dair esasları belirleyen yönetmeliklerinde sürekli değiştiğini anlattı. Severoğlu, "Bu kadar çok değişiklik, bu kadar çok mevzuat kargaşasından sektörün içindeki insanlar çok negatif etkileniyor. Projeyle uğraşan proje müellifleri etkileniyor. Gaziantep'te, Türkiye'de en iyi proje, en çok proje yapan, bu konuda en deneyimli mimarlar bile aylarca süren çalışmalarla projeleri çözemiyorlar. Ruhsat alamıyorlar, sıkıntı yaşanıyor. Bunlara ruhsat verme noktasında olan belediye görevlileri sürekli değişen yönetmelikleri takip edip uygulamaya soktukları için sürekli kötü adam konumundalar. Belediye ile mimar karşı karşıya. Belediyedeki mimarla, serbest çalışan mimar zaman zaman karşı karşıya geliyor. Her ikiside bu yönetmelik kargaşasının haksızlığına uğruyor" diye konuştu.

MAĞDURİYETİ KİM KARŞILAYACAK

Yönetmelik değişikliği ile gerek mülk sahibi, gerekse inşaat müteahhitlerinin mağduriyetinin sözkonusu olduğunu söyleyen Severoğlu, "Siz üzerine bina yapmak üzere bir arsayı satın alıyorsunuz, yönetmelik değişikliği ile sizin elde ettiğiniz birtakım haklarınız ortadan kaldırılıyor. Yani o kişinin mağduriyetini kim karşılayacak? Hiç kimse karşılamıyor. Bu yönetmelikte de şu tarihe kadar ruhsat alınırsa eski mevzuat hükümleri uygulanır gibi maddeler var ama belki yatırımcı daha sonra yatırım yapmak istiyor. Bu defa istemeden birtakım ruhsat alımlarına, birtakım lüzumsuz plansız hareketler ortaya çıkmaya başlıyor. Türkiye'nin her yerinde buna benzer sorunlar var. Sadece bu yönetmelik değil, bir sürü yönetmelikte yeni devamlı değişen yönetmelikler olunca bu sıkıntı yaratıyor" dedi.

CAHİL BÜROKRATLAR

Planlarla yönetmeliğin birbiriyle çelişmemesi gerektiğini anlatan Severoğlu, şunları söyledi:"Geçtiğimiz günlerde müteahhitler odasının organize ettiği, büyükşehir belediye başkanı Fatma Şahin'in katıldığı bir toplantı yapıldı. Bu toplantıda müteahhitlerle ayaküstü sohbet imkanımız oldu. Hepsinin sıkıntıları var. Bir yatırım yapmışlar, bir yer almışlar yönetmelik oradaki yapabileceği şeyleri şu anda yapamazsınız diyor. Aslında böyle bir şey sözkonusu değil. O yönetmelik her ne kadar içerisine 'bu yönetmelik eski planları bağlar' diye yazsalar dahi bunun hiç önemi yoktur. Çünkü planlar yönetmeliğin üstündedir. Dünyanın her yerinde böyledir, Türkiye'de de böyledir. Ama şimdi cahil bürokratlar diye değerlendireceğim bazıları çıkarttıkları yönetmelikleri bazen kanunun üstünde gören maddelere atıfta bulunuyorlar. Yok böyle bir şey."

HİÇ BİR İLİN İMAR YÖNETMELİĞİ YOK

Şu anda Türkiye'de hiç bir ilin imar yönetmeliği olmadığını, sorunların da bundan dolayı yaşandığını dile getiren Severoğlu, "Her yörenin planında farklı yaklaşımlar var, her yörenin kendine özgü farklı yöresel koşulları, coğrafi koşulları, iklim koşulları, ekonomik koşulları var. Her yerde yapılan plan birbirinden farklı. Siz nasıl hepsini birden yönetirsiniz? Yönetemezsiniz. Belki 1 ay, belki 6 ay, belki 2 yıl sonra yine yeni bir yönetmelik çıkacak. Bu yönetmelikleri bu yörenin insanları, bu yörenin belediyeleri, bu yörede faaliyet gösteren mimarlar, müteahhitler, teknik elemanlar yapmalı. Şu anda Türkiye'de maalesef hiç bir ilin imar yönetmeliği yoktur. Bütün illeri aynı yönetmelikle yönetemezsiniz yok böyle bir şey onun için bu yönetmelik sürekli değişiyor. Gaziantep'in ve Türkiye'deki bütün illerin kendi koşullarına uygun, kendi planlarıyla çelişmeyen onlarla örtüşen yönetmelikleri olmalı" dedi.

BÜYÜKŞEHİR'E TESLİM ETTİK

2013'te Gaziantep'te bir çalışma yaptıklarını ve büyükşehire teslim ettiklerini de hatırlatan Severoğlu, "Biz aslında ihtiyacımızı Gaziantep olarak tamamladık. Gaziantep büyükşehir belediyesinin, Şehitkamil, Şahinbey belediyesinin teknik elemanları, TMMOB'a bağlı meslek odalarının teknik elemanları biraraya geldik, bu kentin nasıl tip planlı imar yönetmeliği yerine nasıl Gaziantep büyükşehir imar yönetmeliği olabilir diye tartıştık, çalıştık sorunları, çelişkileri, aykırılıkları, istismarları ortadan kaldıracak bir çalışma yaptık, tamamladık, bunu büyükşehir belediyesine teslim ettik. Bugünün koşullarında bir takım değişiklikler olabilir çünkü bir sürü şey geldi geçti yeni bazı planlar devreye girdi. Onu süratle gözden geçirilip Gaziantep büyükşehir belediyesi imar yönetmeliği hazırlanmalıdır. Yaptığımız çalışma bakanlığa gönderildi mi, gönderilmedi mi, onaylandı mı, onaylanmadı mı onu bilmiyorum. Biz onda var olan birtakım sorunları o yönetmeliği değiştirerek çözebilirdik" diye konuştu.

CİDDİ MAĞDURİYETLER VAR

Yönetmelikle ilgili ciddi mağduriyetlerin olduğunu belirten Severoğlu, bu konuya Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in el atmasını istedi. Severoğlu, "Biz Büyükşehir belediye başkanımızın hükümettede gücüne, kararlılığına etkisine yürekten inanıyoruz. Başkanımız bu işe el atmalı. Gaziantep büyükşehir belediyesi imar yönetmeliği yayınlanmalı, bu yönetmelikte çelişmeyeceği için burada hem belediyede ruhsat biriminde çalışan meslektaşlarımız, hem serbest çalışan meslektaşlarımız, hem de yatırım yapan gerek müteahhit gerekse yatırımcıların bir sıkıntı çekmemesi sağlanmış olur. Çünkü çok ciddi mağduriyetler var, çok zorluklar var. 1 yıl, 8 ay, 10 ay bir ruhsatın alınması için çaba sarfedilmesi kabul edilebilir bir şey değil. Yani ruhsatın incelenmesi aşamasında yönetmelikler değişiyor. Şimdi orada çalışan arkadaşlarımız attıkları imzalardan dolayı sorumluluk taşıyorlar, ama öbür tarafta bitmiş bir iş var" dedi.

CİDDİ HAKSIZLIK

Gaziantep'in bu konuda da örnek olması gerektiğini dile getiren Severoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:"Bir mimar aylarca emek vermiş ortaya bir çalışma koymuş ruhsatını alacak ama bunu şöyle yapamazsın, böyle yapabilirsin deniyor. Yani bir yandan yangın yönetmeliği, bir yandan ulaşımla ilgili konular, bir yandan plan yapımı ile ilgili konular, bir yandan otopark yönetmeliği bir yandan asansör yönetmeliği aklınıza ne gelirse… Kentin bir tane yönetmeliği olur, ona uyulur. Her gün sıfırdan yeni bir yönetmelik çıkmış, acaba ne getirir ne götürür böyle bir şey olmaz. Bu Türkiye'deki inşaat sektörünün bütün bileşenlerine karşı yapılan ciddi bir haksızlıktır, bunun önüne geçilmesi lazım. Ben inanıyorumki başkanımızın bu konuda kararlılığı var, o konuda üzerinde duracağını toplantıda söylemişti. İnşallah Gaziantep'te, diğer şehirlerde kendi yönetmeliklerine kavuşur. Gaziantep hep liderdir. Gaziantep'in bu konudaki liderliği bütün Türkiye'ye ışık tutacaktır." Meral KINACILAR