Beklenti sözcüğünün sözlükteki karşılığı şöyle: 1.Gerçekleşmesi beklenen şey. 2.Bireyin belli şart ve durumların alacağı biçimler veya kendisinden beklenenler konusundaki öngörüşü.

Ben bu sözcüğe bir eklenti yaparak Beklentisini kesmek,olarak zaman zaman kullanırım. “Mutlu olmak istiyorsan başkalarından (karşıdan) beklentini kesmelisin!”

Bazıları anlamakta güçlü çekiyor bu sözü.yaşam deneyimimden çıkardığım bir söz bu. Daha genel anlamını söylemek istersek :” Mutsuz olmak istemiyorsan başkasından bişey bekleme!”

Biraz derin düşünürsek mutsuzluklarımızın bir çoğunun gerçek nedeninin kendimizden kaynaklandığını, bunun aslının da “ ummak!” fakat “ umduğunu bulamamak” olduğunu anlarız.

Ummak da bir gerçeklik yoktur. Bir umut, bir temenni, bir niyet vardır. Gerçekleşip ger- çekleşmeyeceği çoğu zaman bireyin elinde değildir. Ummak biraz da istemek, dilemek, umut etmek anlamındadır. Beklentisi gerçekleşirse mutlu, gerçekleşmezse mutsuz olur genelde insan.

Şimdi işin püf noktasına gelelim: Çiğ süt emmiş insan bu beklentisini genelde söylemez, belirtmez. İçinde saklı tutar. Çünkü beklenti de gizli bir istem, istek, umut,vardır. Ve bizim çiğ sütçü istemekten hiç hoşlanmaz. Hoşlansa da bunu dillendirmez. Çünkü istemekde bir küçülme, bir ezilme, karşıyı kendinden “üstün” görme vardır. Ve çiğ sütçünün de istemediği budur. Çünkü aslında kendinden “ üstün” kimse yoktur! En iyi, en eksiksiz, en doğru,en güzel kendisidir. Bunu dile getirmese bile içinde gizliden gizliye böyle duyumsar. Çünkü “ İnsan kendini beğenmese, çatlar ölür!”

Biraz abartılı bile gelse öyle büyük bir Freudiyen gerçek vardır ki bu basit sözde. Aşağılık kampleksinin özü budur! Ve bir başka psikolistin sözüyle: “ Nerde olursan ol, kim olursan ol sende aşağılık kompleksi vardır!” Complexe inferiorite, dilimize “ aşağılık kompleksi” olarak çevirildi hep. Aslında “Kendini küçük görme” “Kendini aşağsama” denilebilirdi.

Ve bu aşağsama açıktan değil, gizlidir. Kendisi kendini beğenmeme ama, kendini beğenme olarak ortaya çıka!Evet, kendini beğenmişlikle tezahür eder! Aşağılık sözcüğü aşağılık bir sözcük olduğu için insanların çoğu bu sözcükten gocunur.

Konu hoşunuza gittiyse bir başka zaman sürdürüz.