Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Gizem Coşkun Yüksel, Gaziantep'te maalesef bebek ölümleri oranı fazla. Özellikle Gaziantep'te bebek ölümleri oranıyla ilgili istatistik çalışmaları yaptık ve ölüm oranlarının en yüksek olduğu mahallelerden başlayarak annelere ve anne adaylarına bebekler için ilk yardım eğitimleri verelim ve farkındalık oluşturalım dedik” dedi.

Kentler ve Tıp tarihi konuşuldu Kentler ve Tıp tarihi konuşuldu

Türkiye'de ilk kez Gaziantep'te hayata geçirilen ve Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Gizem Coşkun Yüksel'in öncülüğünde başlatılan “Minik Kalplere İlk Yardım” projesi kapsamında bebek ölümlerinin fazla olduğu mahallelerde hız kesmeden eğitimlere devam ediliyor. İlk olarak Gaziantep'in Üçoklar mahallesinin başlayan eğitimler, Boyno Mahallesinde evli anne ve anne adaylarının katılımıyla devam etti.

ORANIN AZALTILMASI BEKLENİYOR

Projeye katılan ve eğitim alan annelere, özellikle yeni doğan bebeklerde meydana gelebilecek acil durumlar konusunda kapsamlı bir eğitim verilerek, yaşamı tehdit eden acil durumlarda, annelerin ilk müdahaleyi yapabilmesi sağlanarak, bebek ölüm oranlarını azaltmayı amaçlanıyor. Bölgedeki sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmak ve toplumda ilk yardım bilincini yaygınlaştırmak adına önem taşıyan bu proje, hem bireylerin hem de genel olarak toplumun sağlığını koruma adına da büyük önem taşıyor.

ORAN OLDUKÇA FAZLA

“Minik Kalplere İlk Yardım” projesinin Türkiye'de ilk olarak Gaziantep'te başlatıldığını söyleyen Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Gizem Coşkun Yüksel, bebek ölümlerinin azalmasında projenin önemli rol oynayacağını söyledi. Uzm. Dr. Gizem Coşkun Yüksel, “Minik Kalplere İlk Yardım” projesi yeni başlattığımız bir proje. Gaziantep'te maalesef bebek ölümleri oranı fazla. Özellikle Gaziantep'te bebek ölümleri oranıyla ilgili istatistik çalışmaları yaptık ve ölüm oranlarının en yüksek olduğu mahallelerden başlayarak annelere ve anne adaylarına bebekler için ilk yardım eğitimleri verelim ve farkındalık oluşturalım dedik. Belki bebek ölümlerini azalma yönünde bir faydamız olur diye düşünerek yola çıktık. Bu hafta 2. Mahallemiz, geçen hafta Üçoklar mahallesindeydik. Bu hafta Boyno mahallesindeyiz. Çok iyi bir katılım oldu. Anneler, çocuklar hepsi motive etti bizi” dedi.

EĞİTİMİN AMACI 

Anne ve anne adaylarına verilen eğitimin amacını anlatan Yüksel, “Eğitimimizde anneler, özellikle bebeklerde kalp durmasında, solunum durmasında ne gibi müdahalelerde bulunabilir, ambulans gelene kadar anneler yaptığı müdahalelerle hayatı kurtarılabilir mi, bunla ilgili farkındalık oluşsun istedik. Diğer yandan suni solunum ve kalp masajı hakkında bilgiler verdik. Sara nöbeti geçiren ya da ev içindeki her türlü kazada, yanık olsun yaralanmalar olsun annelerin evde ilk yardımda ne yapabilir, bebeklerin hayatını kurtarmak için ne gibi müdahalelerde bulunabilir bunlarla ilgili bir çalışma yaptık ve bilgilendirdik” ifadelerini kullandı.
 

Editör: Ebru Kont