Bebeklerdeki hastalık belirtilerini bazen abartıyor,bazen de önemsemiyoruz.Yeni doğmuş bebeklerde, doktor tedavisi ve önem verilmesi gereken hastalık belirtilerini Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Ayataç anlattı.

Ayataç, derin uyuşukluk veya bebeğin uyarılara cevap vermemesi olağanın normal bir durum olmadığını belirterek, "Yenidoğan bebeğin emme, yakalama, özellikle uyarılara ağlama ile cevap verme, hızla yapılan bir gürültüde kollarını önce her iki yöne açma ve daha sonra kucaklama hareketini yapma, her iki kollarından veya omzundan tutup kaldırırken başını çok kısa süreli tutma gibi normal yanidoğan refleksleri vardır.. Buna benzer birçok hastalıklarda bebeklerde hipotoni oluşur, çok tehlikeli ve acil önlem alınması gereken durumlardır"

SARILIĞA DİKKAT

"Yenidoğan bebeklerde genellikle ikinci ve üçüncü gün ortaya çıkan, gözlerde ve vücutta sararma ile genel durumu bozmadan ortalama üç beş gün süren sarılık görmekteyiz" diyen Ayataç, "Bebeğin sürekli uyuklaması, meme emmesine engel olan ilk on iki, yirmidört ve yetmişiki saatte çıkan sarılıklar ciddi ve tehlikelidir, çok sıkı takip edilmelidir. Genellikle anne, baba, kan grubu uyuşmazlıkları, sepsis ve enfeksiyonlar ile bebeğin karaciğer, safra yolları ve kan sisteminde oluşan ciddi durumların habercisidir. Doktor muayenesi ve kontrolleri gereklidir" dedi.

AĞIZDAKİ PAMUKÇUKLAR

Ayataç devamla şunları söyledi: "Bebeklerin immun sistemleri (bağışıklık sistemleri) zayıf olduğundan, ağız içinde, dil üstünde, damak ve tüm ağız boşluğunu sarıp, yemek ve soluk borusuna uzanan mantar enfeksiyonları (pamukçuk) oluşabilir. Bebekler bu enfeksiyonu anne meme başlarından, emziklerden ve biberon başlıklarından alırlar. Anne göğüs uçlarının ve bebeğin ağız içinin karbonatlı su ile temizlenmesi, biberonların ve emziklerin iyice kaynatılarak sterilize edilmesi, ellerin iyice yıkanması gereklidir"

HABER MERKEZİ