Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Gaziantep İl Başkanlığı tarafından düzenlenen basın toplantısında, Gaziantep Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları Abdullah Demirbaş, Ayhan Ünlü, Şehitkamil Belediyesi Eş Başkan Adayları Kemal Şahin, Cahide Mutlu, Şahinbey Belediyesi Eş Başkan Adayları Mehmet Aydın, Vesile Bayram kendilerini tanıtarak, projelerini anlattı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Abdullah Demirbaş, demokrasi ve barışı geliştirmenin yolunun Medine Sözleşmesi'nden geçtiğini belirtirken, Belediye yönetimlerinde açıklık, şeffaflık ve hesap verilebilirliğin önemine değindi.

BİRLİK VE BERABERLİK MESAJI

Tavacı Recep Usta'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Abdullah Demirbaş, birlik ve beraberlik mesajları verdi. Bu kentte dili, kültürü, inancı ne olursa olsun herkesin belediye başkanı olacağını belirten Demirbaş, "Bu nedenle biz farklı inançlardaki ibadethanelerin restorasyonunu yapıp onların ihtiyaç duyduğu şekilde işlevleştireceğiz. Bir ibadethaneyi başka bir ibadethaneye çevirmeyi doğru bulmuyoruz. Bu konuda İslam’ın çok önemli verileri vardır. Hazreti Ömer’in yaklaşımını ve Medine sözleşmesinin yaklaşımı bilinmektedir. Aslında Medine sözleşmesini uygulayabilirsek kentlerimizde barış ve demokrasiyi geliştirebiliriz. Temsilde adaleti sağlayacağız. Bu, Türkiye'de demokrasiye önemli katkı sağlayacaktır. Lider ülke olmanın yolu demokrasiden geçer. Bizim birarada yaşamaktan başka şansımız yok” dedi.

HALKIN BAŞINA BELA OLMAYA HAKKIMIZ YOK

Belediye yönetimlerinde açıklık, şeffaflık ve hesap verilebilirliğin olmazsa olmazları olduğunu belirten Demirbaş, "Biz 6 ayda bir mahalle meclislerine kadın ve gençlik meclislerine hesap vereceğimizi taahhüt ediyoruz. Ekonomik ve belediyenin bütün faaliyetlerini bütün konularda hesap vereceğiz. Bunun üzerinden geri çağırma prensibini esas alıyoruz. Partimizin böyle bir ilkesi var. Eğer biz halka hesap veremiyorsak bu konuda seçimi beklemeye gerek yok. Halkın bizi geri çağırma hakkı olacaktır. Yani biz usulsüzlük ve halka hesap veremediğimiz bir durum olduğu an bu mahalle meclislerinin bizi geri çağırma ilkesi olacaktır. Eğer bir yanlışımız ve ya kusurumuz varsa bizim 5 yıl bu halkın başına bela olmaya hakkımız yoktur. Halk iradesini kullanacak ve bizi geri çağıracaktır” diye konuştu.

EV KİRALARI ÇOK YÜKSEK

Gaziantep'in sorunlarına değinen Demirbaş, "Ev kiraları çok yüksek. Konut sorunu var. Master imar planı anti demokratik yapılmış. Bu şehir dikey büyüyor. Oysa yatay büyümeli. O zaman hava kirliliği olmaz. Her kentte rant vardır. Önemli olan rantın toplumsallaşması, herkese eşit dağıtılmasıdır. Master planını yeniden düzenlemek gerekiyor. İstihdamı artırmalıyız ve OSB'leri geliştirmeliyiz. Organizeleri geliştirirken çevreye duyarlı olmalıyız. Bu kentte kalitesiz kömürler dağıtılmamalı. 10 yılı kurtarabilirsin ancak 100 yılı kaybedersin. Bizler emanetçiyiz" dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM DOĞRU UYGULANMIYOR

Çarpık yapılaşmayı doğru bulmadığını, ancak kentsel dönüşümün de doğru yapılmadığını söyleyen Demirbaş, "İnsanların evini ucuza alıp, 3 misline satamazsınız. Bu insan hakkı ihlalidir. Bunun vebali vardır. Nuripazarbaşı'nda 2 bin konut yıktınız, 60 kişi konut sahibi oldu. Belediyecilik ticarethanecilik değildir. Bu yöntemi doıru bulmuyoruz. Üstelik tek tip mimariye de karşıyız. Yerel mimari kullanılmalıdır" dedi.

PROVOKASYONLARA GELMEYECEĞİZ

Kentin içindeki AVM'leri dışarı çıkarmak için çalışmalar yapacaklarını, taşeronlaşmanın önüne geçmek için mücadele edeceklerini söyleyen Demirbaş, çözüm sürecini desteklediklerini ve bu konuda provokasyonlara gelmeyeceklerini belirterek konuşmasını şöyle bitirdi:"Çok dilli belediyecilik kararım yüzünden 483 yıl hapisle yargılanıyorum. Türkiye'de artık hiçbirşey eskisi gibi değil. Bugün Allah'a şükür bir tane cenaze gelmiyor. Asker, polis, gerilla, korucu ölmüyor. İnsanların gözünün rengi ayrı olsada gözyaşları aynıdır. Yozgat'taki bir annenin yüreğindeki acı neyse, Şırnak'taki bir annenin de acısı aynıdır. Biz çözüm sürecinde ateşe benzin değil su dökme noktasındayız. BDP bölen değil, birleştirendir." Meral KINACILAR