Gaziantep'te, BDP tarafından nevruz etkinliği düzenlendi. Onbinlerce kişinin katıldığı kutlamalarda kalabalık, sanatçıların seslendirdiği Kürtçe ve Türkçe şarkılarla coştu. BDP'nin Gaziantep merkez ve diğer ilçe belediye eş başkan adayları sahneye çağrılarak katılımcılara tanıtıldı. Törenlere katılan BDP Mardin Milletvekili Ahmet Türk, BDP Mardin Milletvekili Altan Tan ve DTP eski Milletvekili Akın Birdal halka seslendi.

SİVİL POLİS DIŞARI ÇIKARILDI

BDP ve sivil toplum örgütleri tarafından İstasyon Meydanı'nda düzenlenen nevruz kutlamalarına onbinlerce kişi katıldı. Öcalan posterleriyle süslenen meydanda, kontrol noktalarında üst aramasından geçirilerek alana alınan bazı kişiler, meydanda bulunan sivil polislerin dışarı çıkmasını istedi. Yaşanan kısa süreli gerginlik, sivil polislerin alan dışına çıkmasıyla sona erdi. Kürtçe müzik eşliğinde halay çeken kalabalık, yakılan ateşin üzerinden atladı. BDP'nin eş başkan adayları katılımcıların Nevruz'unu kutlayarak selamladı.

KÜRT HALKI ÖZGÜRLEŞMEDEN ORTADOĞU HALKLARI ÖZGÜRLEŞEMEZ

Platformda kalabalığa ilk konuşmayı yapan Mardin bağımsız milletvekili Ahmet Türk oldu. Hükümetin çözüm sürecindeki tutumunu eleştiren Türk, yerel seçimlerin halkların referandumu olduğunu söyledi. Türk, "Gelin demokratik bir gelecek için saflarımızı sıklaştıralım. Kürt halkı özgürleşmeden Ortadoğu'da hiçbir halk özgürleşemez" dedi.

VELİ KÜÇÜKLER DIŞARIDA

Türk, Ortadoğu ve Türkiye'deki halkların özgürlüğü için mücadele ettiklerini ileri sürerek, "Eğer biz oyumuzla, biz rengimizle barışa ve demokrasiye katkı sunarsak, Kürdistan haritasını Barış Ve Demokrasi Partisi'nin rengiyle renklendirirsek o zaman barış da gelir özgürlük de gelir halkların kurtuluşu o gündür. Idam cezası bile 10 yıl olan siyasetçilerimiz belediye başkanlarımız 5 yıldan beri zindanlarda ancak faili meçhul cinayetlerle anılan veli küçükler Atilla Oğur’lar iki kez idam cezası almalarına rağmen bugün dışarıda. Işte biz bunu çok iyi okumamız lazım. Duruşumuzu, tavrımızı, oyumuzu, mücadelemizi, o şekilde yapmamız lazım" dedi.

KCK TUTUKLULARI NEDEN İÇERİDE?

Bağımsız Milletvekili Akın Birdal ise cezaevindeki hasta hükümlülerin tahliye edilmemesinin adaletsizlik olduğunu, Ergenekon ve Balyoz sanıklarının serbest bırakıldığını yüzlerce Kürt siyasetçinin ise ağır hastalıklarına rağmen cezaevinde tutulmaya devam ettiğini belirterek, "Kürdistan'da özgürlük mücadelesi verenleri katleden Jitemciler serbest bırakılırken, KCK tutuklularının halen içeride yatıyor olması kabul edilemez" dedi.

YENİ BİR TÜRKİYE

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise konuşmasında yerel seçimlerde çıkacak sonuçların Cumhurbaşkanı ve genel seçimlerde önemli etkisi olacağını ifade etti. Yeni bir Türkiye yaratmak için birlik olma çağrısında bulunan Milletvekili Tan, Başbakan Erdoğan'ı Kürtçe sözlerle eleştirerek şunları söyledi:"Bütün bir Ortadoğu yanıyor. Bütün bir İslam dünyası yanıyor. Kardeş kanı akmaya devam ediyor. Bu kan ne zaman bitecek? Neden Avrupa Birliği kurulurken, sınırlar, gümrükler kaldırılırken biz Ortadoğu halkları niye birbirini öldürüyor. Bizim aklımız yok mu? Bizim beynimiz yok mu? Artık el ve ayaklar yerine kafamızı çalıştıralım. Araplara, Kürtlere 'kafası çalışmıyor' dediler. Müslümanlık adalettir, kardeşliktir, barıştır. Böyle kardeşlik olmaz. Buradan Başbakana sesleniyorum; Sen hani Avrupa Birliği'ne girecektin, sen hani yeni bir anayasa yapacaktın, sen hani demokratikleşme yapacaktın, ne oldu? Şimdi Twitter'i yasaklıyor, 'gerekirse interneti yasaklarım' diyor. Dünün demokrat başbakanı gitti, bugün Kemalistlerle iş birliği yapan diktatör Başbakan geldi. Bak kardeşim sana nasihat ediyorum; gittiğin yol yol değil. Jitem'in kurucusu faili meçhullerin sorumlusu Veli Küçük dışarıda Hatip Dicle içeride. Şike davasından tutuklananlar dışarıda, Şırnak Belediye Başkanı, Batman Belediye Başkanı halen içeride. Böyle bir demokratikleşme olmaz. Böyle bir kardeşlik olmaz. Başbakan, diyor ki, ‘Herkes boyunun ölçüsünü alacak. Sende 2 metre boy var ama, aklı az olanın yükü ağır olur."dedi. Başbakan 'herkes boyunun ölçüsünü alacak' diyor. Senin boyun 2 metre olabilir. Ama akli sivik bare grane (Hafif akıl, ağır yüktür). Bu akli sivike bir ders verme zamanı geldi."

30 MART ÖNEMLİ

30 Mart’taki seçimlerin yeni Türkiye’nin, yeni Ortadoğu’nun, Kürdistan’ın yeni statüsünün belirleneceği seçim olacağını kayden Tan, "Bu seçimlerden hemen sonra bir Cumhurbaşkanlığı Seçimi var. Ondan hemen sonra da yine bir milletvekili seçimi var. Yeni Başbakan’ın belirlenmesi var. 30’unda vereceğiniz oylarla hem bir belediye başkanı seçeceksiniz, hem yeni bir cumhurbaşkanının kim olacağını belirleyeceksiniz, hem de yeni başbakanı belirleyeceksiniz. Gelin yeni birTürkiye kuralım, gelin yeni bir Ortadoğu kuralım, gelin Kürdistan’ın statüsünü insanca demokratik bir şekilde belirleyelim."dedi. Etkinlikte Selma Gürkan ve Naci Solmaz da birer konuşma yaptı.

Yaklaşık 4 saat süren kutlamalar konuşmaların ardından sona erdi.

Meral KINACILAR