Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Gaziantep’e gelip, kiraladıkları bir fabrikanın içini kendi imkanlarıyla, battaniye ve savanlarla odalara çevirerek yaşamaya çalışan Suriyeli ailelere, Şahinbey Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı el uzattı.

Kahvelipınar Mahallesi’nde kiraladıkları eski bir fabrikayı eve çevirip yaşamaya başlayan yaklaşık 30 kişiden oluşan Suriyeli 7 aile, soğuk havalarda ısınmakta zorlandıklarını, kurdukları tek soba ile ısınma ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirterek, ”Ülkemizde savaş var. Canımızı kurtarmak için kaçıp buraya geldik. Ev bulmakta zorlandık ve mecburen bu eski fabrikayı birleşerek kiralayıp, kendimize ev yaptık. Her aile oturacağı yeri battaniye ve savanlarla çevirerek kendine birer oda yaptı. Ancak alan büyük olduğu için burayı ısıtmakta zorlanıyoruz. Gündüz fabrikada yaşayan herkes yanan sobanın çevresinde oturarak ısınıyor. Akşam olduğunda ise odalarımıza çekiliyoruz ve komşuların verdiği battaniye ile yorganlarla ısınmaya çalışıyoruz” dedi.

Mutfağı olmadığı için üstü açık bir bölümü kendilerine mutfak yaparak yaktıkları ateşin üzerinde yemek yapan Suriyeli aileler, “Kullandığımız yer boş bir bina. Daha önce burası işyeri olarak kullanılıyormuş. O nedenle bir mutfağı yok. Kullanacak tüpümüz ve ocağımız olmadığı için de binanın bahçesinde boş bir alanda ateş yakarak yemeklerimizi yapıyoruz. Banyo ihtiyacımızı da yine bu ateşin üzerinde ısıttığımız suyla boş bulduğumuz bir yerde gideriyoruz” şeklinde konuştu.

SOSYAL YARDIMLAŞMA VAKFI EL UZATTI

Mahallede yaşayan vatandaşların haber vermesi ile Suriyeli ailelerin yaşadıkları yere giden Şahinbey Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Sedat Canpolat, Mütevelli heyetinden Hüseyin Bozkurt ve vakıf çalışanları, beraberinde götürdükleri gıda paketlerini ailelere teslim ettiler. Suriyeli ailelerin bu şekilde yaşadıklarından haberdar olduklarında hemen harekete geçtiklerini belirten Vakıf Müdürü Sedat Canpolat, “Hemen gerekli incelemeyi yaptık ve bu insanlara yardım elini uzattık. Bugünden sonra da bu ailelere her türlü yardımı yapacağız” açıklamasında bulundu.

Suriyeli aileler ise özellikle havaların soğuk olduğu günlerde büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek, ”Zor şartlar altında yaşıyoruz. Özellikle çocuklarımız soğuk havalarda üşüyor. Daha iyi şartlarda yaşayacağımız bir ev istiyoruz” talebinde bulundu.

ÜÇ KADININ KOCASI SAVAŞTA ÖLDÜ

Kiraladıkları eski mobilya fabrikası binasında yaşayan kadınlardan üçünün Suriye’de devam eden iç savaşta öldükleri ve orada kendilerine bakacak ve koruyacak kimse kalmadığı için çocuklarını alarak Türkiye’ye kaçtıkları öğrenildi.

5 çocuk annesi Fatmey Cesim, kızkardeşi 5 çocuk annesi Hamide Cesim ile 1 çocuk annesi Fatmey Fayat, devletten yardım talebinde bulunarak, ”Çocuklarımızın ve kendimizin can güvenliği için ülkemizden kaçıp buraya geldik. Kocalarımız orada savaşta öldü. Tek isteğimiz çocuklarımızın sağlıklı bir şekilde büyümeleri. Bunun için de Türk devletinden bize yardımcı olmasını istiyoruz. Şu an yaşadığımız yer çok soğuk oluyor. Ayrıca mutfağı ve banyosu olmadığı için çok sağlıksız” dedi.