Depremde kuzenini kaybeden Şahinbey belediyesi eski meclis üyesi Uğur Kalkan Gazetemize konuşarak, "O dönem burası CHP'li bir belediye başkanı tarafından yönetilseydi, soruşturma izni verilir miydi, verilmez miydi" dedi.
SAVCILIK, SORUŞTURMA İZNİ TALEP ETTİ
İslahiye Cumhuriyet Başsavcılığı, binanın yıkılmasında ihmali bulunduğu iddia edilen Nurdağı Belediye Başkanı Mehmet Yıldırır ile eski Nurdağı Belediye Başkanı Orhan Yılmaz, eski Belediye Başkan Vekili Ekrem Şentürk, Fen İşleri Müdür Vekili Arif Taşdoğan, eski Zabıta Amiri Ahmet Aslan, Harita Teknikeri Mehmet Çakmak ve Harita Teknisyeni Ahmet Akdelün hakkında, İçişleri Bakanlığı'ndan soruşturma izni talep etti. İçişleri Bakanlığı, Yunus Kaya Apartmanı ile ilgili olarak, dönemin Ak Partili Nurdağı Belediye Başkanları Orhan Yılmaz ile Mehmet Yıldırır ve eski Zabıta Amiri Ahmet Aslan hakkında soruşturma izni vermedi. Eski Belediye Başkan Vekili Ekrem Şentürk'ün de aralarında bulunduğu 4 kişiye ise soruşturma izni verildi.
İMZALARI YOKMUŞ
Yunus Kaya Apartmanı'nda kuzenini kaybeden ve CHP Şahinbey önceki dönem meclis üyesi Uğur Kalkan, “Söz konusu binada dört adet bağımsız bölüm, kanunlara aykırı olarak 2015 yılında ruhsatlandırılarak yapı kullanma izin belgesi düzenleniyor. O dönem Nurdağı Belediye Başkanı olan ve şu anda da görevde bulunan Mehmet Yıldırır'dı. İçişleri Bakanı'nın izin verdiği kişiler arasında Nurdağı Belediye Başkanı yok, maalesef. Gerekçesi de İmzaları yokmuş, kimse de kendilerine bildirim yapmamış. Bundan dolayı sorumlulukları yokmuş. Benim merak ettiğim şey şu: O dönem burası CHP'li bir belediye başkanı tarafından yönetilseydi, aynı durumda bu soruşturma izni verilir miydi, verilmez miydi?. Diye sordu.
Yerlikaya'nın imzasını taşıyan kararda, Yunus Kaya Apartmanı dosyasında yer alan Kasım 2023 tarihli bilirkişi raporuna atıf yapıldı.
RAPORDA DİKKAT ÇEKEN VERİ
Raporda, iddiaya konu bina için 13 Ağustos 2013 tarihli yapı ruhsatının Fen İşleri Müdür Vekili Arif Taşdoğan tarafından düzenlenerek onaylandığı, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun Geçici 16'ncı maddesi uyarınca yapıya ait herhangi bir yapı kayıt belgesinin bulunmadığı tespit edildi. Binanın; 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun, 2007 yılında yayımlanan Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik ve 2008 yılında yayımlanan Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği hükümlerine tabi olduğu belirtilirken, mimari projesi bulunmasına rağmen statik proje, zemin etüt raporu, yapı denetim hizmet sözleşmesi, şantiye şefi hizmet sözleşmesi ve iş yeri teslim tutanağı gibi zorunlu belgelerin mevcut olmadığı kaydedildi. Bilirkişi raporunda, binanın yapı denetim hizmeti almadığı, bu durumun ilgili kanun ve yönetmeliklere aykırılık teşkil ettiği ifade edildi. Ayrıca proje aşamasında çatı katında yer alan 4 bağımsız bölümün, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği ile 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 22 ve 30’uncu maddelerine aykırı şekilde ruhsatlandırıldığı, bu kapsamda 25 Mayıs 2015 tarihli yapı kullanma izin belgesinin düzenlendiği belirtildi.




