Fiyatı ucuz diye özellikle tatlılara ve baklavaya Glikozlu şeker kullanılıyor ve resmen kansere davetiye çıkartılıyor.. Kanser, obezite ve şeker hastalığına yol açtığı ileri sürülen nişasta bazlı şeker (NBŞ), diğer adıyla mısır şurubu, tatlandırıcı olarak içecek, bisküvi ve her türlü unlu mamul sanayiinin yanısıra, fiyatı ucuz diye baklavada da kullanılıyor.

CHP Gaziantep Milletvekili Dr. Mehmet Şeker, bu şekerin kanserojen içerdiğini, kanser yaptığını öne sürerek, “Türkiye’de kanser vakalarında çok ciddi artış var. Nişasta bazlı, yani mısır şurubu eğer sağlıklıysa ABD ve Avrupa niye yüzde 1 kota koyuyor?” derken, Baştemir, “ABD’de belli kuruluşlar mısır şurubu kullanılan ürünlerdeki mısır şurubu miktarının azaltılmasına yönelik tekliflerde bulundular” dedi.

BAKLAVADA DA KULLANILIYOR

Nişasta bazlı şekerin bugün geleneksel ürünümüz baklavaya da girdiğini belirten CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, “40 liraya da baklava var, 15 liraya da. Adam neyinden çalacak? Ucuza gelsin diye, fıstığından, ununa, şekerinden yağına kadar daha ucuz ürünler kullanmaya gidiyor” dedi.

ABD VE AVRUPA’DA KOTA;1

Avrupa ve Amerika’da nişasta bazlı şekere kota konulduğunu ve yüzde 1 ile sınırlandırıldığını belirterek, “Türkiye’de ise bu oran yüzde 15. Üstelik Bakanlar Kurulu her yıl bu oranı yüzde 50 artırma yetkisine sahip. Bu yetki ABD’de Kargil ve Türkiye’deki büyük bir firma için özel olarak çıkarılmıştır” dedi.

SAĞLIKLI OLAN DOĞAL ŞEKERDİR

Türkiye’de kanser vakalarında ciddi bir artış olduğunu, gelecek neslin daha kısa ömürlü olacağını belirten Dr. Mehmet Şeker, “Nişasta bazlı şeker kansorejendir, kanser yapar. Türkiye’de kanser vakalarında ciddi artış yaşanıyor. Zaten sağlıklı bir ürün olsa, en büyük üretici ABD, kendi ülkesinde kotayı düşürmez. En sağlıklı şeker şeker pancarından üretilen doğal şekerdir. Ancak ucuz olduğu için Türkiye’de kotanında üzerinde kullanılıyor” diye konuştu.

ŞEKER HASTALIĞI ARTTI

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Endokrinoloji-Metabolizma ve İç Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Mehmet Baştemir, sanayinin maliyeti düşük olduğu için nişastabazlı şeker üretimine kaydığını, özellikle bisküvi, reçel, pastalar ve tatlılarda çok kullanılmaya başlandığını belirtti. Baştemir, “Hem mısır şurubunun içinde fruktoz ve glikoz var, hem de doğal şekerin içinde fruktoz ve glikoz var. Mısır şurubunun içinde fruktoz bir miktar daha fazla. Bundan 20-25 yıl önceye göre şişmanlık ve şeker hastalığında inanılmaz bir artış var. Bu artışın daha çok şekerden zengin gıda tüketiminden kaynaklandığını biliyoruz. Şeker tüketimini ve özelliklede ürünlerdeki mısır şurubu miktarını azaltmak lazım” dedi.

AMERİKA KOTAYI DÜŞÜRDÜ

Mısır şurubu kotasının ABD’de yüzde 1 ile sınırlandırılırken, Türkiye’de bu oranın yüzde 15 olduğunu belirten Baştemir, “ABD mısır şurubunu neden yüzde 1 ile sınırlandırıldı? Akla sorular geliyor. ABD’de belli kuruluşlar mısır şurubu kullanılan ürünlerdeki mısır şurubu miktarının azaltılmasına yönelik tekliflerde bulunmuşlar” dedi.

ÜNLÜ BAKLAVACILAR KULLANMIYOR

Gaziantep’in ünlü baklava firmaları kaliteden ödün vermemek adına doğal şekeri tercih ederken, özellikle kenar semtlerde ucuz fiyata satılan baklavaların içerisinde, doğal olmayan, bu tatlandırıcının kullanıldığı öğrenildi. İstanbul’da çoğu baklava firması baklavalarının doğal şekerden üretildiğini belirtmek için, işyerlerine ‘doğal şekerden üretilmiştir’ diye yazı asarken, Gaziantep’te de bunun belirtilmesi isteniyor.

NASIL ANLAŞILIR?

Mısır şurubuyla üretilen baklava geç bayatlamasının yanısıra şekerlenmiyor ve rengi de atmıyor. Sağlık açısından zararlı olduğu öne sürülen mısır şurubuyla üretilen baklavayı yediğinizde, boğazınızda ve midenizde yanma hissediyorsunuz. Birde nişasta bazlı şekerden yapılan ürünleri ne kadar yerseniz yeyin doymuyorsunuz.

MALİYET DÜŞÜK

Mısır şurubu, yüzde 80 oranında fruktoz, yüzde 20 oranında glikozdan oluşuyor. Fruktoz, glikoza göre daha güçlü bir tatlandırıcı olduğu için daha az kullanılması yeterli oluyor ve dolayısıyla üretimde maliyeti düşürüyor.