Gaziantep’in ünlü baklavacıları, nişasta bazlı şeker (NBŞ), diğer adıyla mısır şurubunun fiyatı ucuz diye baklavada da kullanılmasından rahatsızlar. Büyük müesseselerin mısır şurubu kullanmadığını belirten ünlü baklavacılar, vatandaşları bu konuda bilinçli olmaya davet etti. Burhan Çağdaş, “Bunun vicdanen vebali var” derken, Ömer Güllü, ‘Bizim müesseselerimiz disiplinli, hijyenik müesseselerdir’ dedi. Levent Aktaş ise, “Biz müessesemize ‘doğal şeker kullanıyoruz diye yazdık’ dedi.

KİMSE KİMSENİN SAĞLIĞIYLA OYNAYAMAZ

Gaziantep’in ünlü baklavacılarından İmam Çağdaş’ın sahibi Burhan Çağdaş, Antep halkının yemek ve tatlı konusunda seçici olduğunu belirterek, “Antepli kaliteli olsun diye 1 kilo baklava yerine yarım kilo baklava alır” dedi. Baklavada, fıstık, yağ, un kadar şekerin de çok önemli olduğunu belirten Burhan Çağdaş, mısır şurubunun aşırı fazlasının sağlıklı olmadığının dünyada kabul gördüğünü, Amerika’nın bu nedenle kotayı düşürdüğünü belirtti. Belli başlı bütün baklavacıların doğal şeker kullandığını belirten Burhan Çağdaş, “Çünkü bunun vicdanen vebali var. Ucuz diye kimse kimsenin sağlığıyla oynayamaz” dedi.

DOĞAL ŞEKERLE YAPILAN BAKLAVA ŞEKERLENİR

Doğal şekerle yapılan baklavayı mısır şurubuyla yapılan baklavadan nasıl ayıracağımız konusunda bilgiler veren Burhan Çağdaş, “Mısır şurubuyla yapılan baklava uzun süre bayatlamıyor, rengi atmıyor. Doğal şekerle yapılan baklava bir iki gün kaldıktan sonra şekerlenir. Ancak niştozla yani mısır şurubuyla yapılan baklava şekerlenmez” diye konuştu.

VATANDAŞ BİLİNÇLİ OLMALI

Baklavacı Güllüoğlu, sahibi Ömer Güllü, Baklavanın özel bir ürün olduğunu, öncelikle kullanılan malzemelerin de kaliteli olması gerektiğini belirterek, “Kötü malzemeden iyi ürün çıkmaz” dedi. Doğal şeker kullandıklarını söyleyen Ömer Güllü, “Tatlandırıcı kullanmıyoruz. Bizim müesseselerimiz disiplinli, hijyenik müesseselerdir. Bu konuda vatandaş bilinçli olmalı” dedi.

TÜM ÜRÜNLERİMİZ ÖZEL

Kullandıkları bütün malzemelerin kaliteli olduğunu ifade eden Ömer Güllüoğlu, “Örneğin kullanılan yağ, sade yağ denilen ayranı alınmış koyun tereyağıdır. Biz bu yağı Urfa yöresinden temin ediyoruz. Yılın belli sezonunda yıllık ihtiyacımızın tamamını temin ediyoruz. Sezonu geçirirseniz o kalitede yağ bulma şansınız yok. Kullandığımız yağın aromatik değerleri yüksek hayihalıdır. Kullanılan fıstık boz fıstık denilen özel bir fıstıktır. Boz fıstık fıstık tam olgunlaşmadan toplanır bu yüzden hem yeşilliği fazla olur hem de aromatik değerleri yüksektir. Un bölgemizde yetişen sert buğdaydan yapılan özel bir undur” dedi.

GLİKOZLU BAKLAVA YAKAR

Ayıntap Baklava’nın sahibi Levent Aktaş, büyük müesseselerin kaliteden taviz vermediğini ve diğer malzemelerde olduğu gibi şekerde de doğal şekerden vazgeçmediklerini söyledi. Kaliteli baklava için fıstığın ilk hasatta boz fıstık olması gerektiğini belirten Levent Aktaş, “Boz fıstığın fiyatı 42 TL,. Yağ da halis tereyağı, (sade yağ, tereyağının eritilmiş süzülmüş saf hali) olmalı. Fiyatı 30-32 lira. Şeker doğal şeker olacak. Çünkü glikoz boğazdan geçerken yakar” dedi

DOĞAL ŞEKER KULLANIYORUZ YAZISI ASTIK

‘Müessesemize ‘doğal şeker kullanıyoruz diye yazdık’ diyen Levent Aktaş, “Doğal şekerin 50 kilosu 120 TL ise , glikozun 50 kilosu 50-60 TL. Yüzde 50 fark var. Gaziantep’te bu işi kaliteli yapan günden güne azalıyor. Rekabetten dolayı kaliteyi düşürüyorlar. Bundan dolayı rahatsızız. Yabancı geliyor, ‘şurada baklava 20 lira, sizde niye 36 lira? diyor. Yabancıya fiyat farkını izah etmekte sıkıntı çekiyoruz. Adam hediye götüreceğim diyor ucuz baklava götürüyor. Kaliteyi bilen biliyor. Mısır şurubu daha çok kenar semtlerde kullanılıyor. Baklava, boğazınızı yakıp, midenizi rahatsız ediyorsa düşünmek lazım. O fiyatlara biz mal edemeyiz” dedi.