Gaziantep'ten gelen baklava ustaları Altın Oklava Yarışması'nda hünerlerini sergilerken, baklavanın tadına bakmak isteyen vatandaşlar, metrelerce kuyruk oluşturdu.

Baklavanın ustaları bu kez oklavalarını baklava festivali için yarıştırdı. Fatih Belediyesi ile Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) tarafından bu yıl “10'uncusu düzenlenen Tarihi Yarımada Baklava Festivali renkli görüntülere sahne oldu. Eminönü Yeni Camii Meydan Parkı‘nda gerçekleşen festivalde, oklavalar yarıştı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği festivalde hünerli eller deyim yerindeyse tezgahın tozunu attırdı. Performanslarıyla büyük beğeni toplayan ustalar, 40 kişi arasından finale kaldı. Festival kapsamında 2 ton baklava vatandaşlara ikram edildi. Festival bu yıl ilk kez hazırlanan özel alanda Osmanlı Saray Mutfağı tatlıları da vatandaşların beğenisine sunuldu. Birbirinden lezzetli baklavalar, stantlarda yerini alırken Türk Bayrağı motifli baklava vatandaşların beğenisini topladı. Mehter takımının konseri ile başlayan programa turistler de yoğun ilgi gösterdi. Vatandaşlar birbirinden farklı sunumlarla hazırlanan baklavaların fotoğrafını çekmek için birbiriyle yarıştı.

Karatay'a baklava çağrısı

Festival kapsamında 2 ton baklavanın vatandaşlara ikram edileceğini belirten Başkan Demir, Prof. Dr. Canan Karatay’a seslendi. Karatay’ı seneye düzenlenecek baklava festivaline davet eden Demir, "Gelen herkese kutular içinde baklavalar verilecek. BAKTAD Başkanımız baklavanın ince açıldığı için çok zararının olmayacağını, şekerin kararında olacağını ve tereyağının da egzoz gazının değmediği yerden toplandığını, dolayısıyla sağlık açısından bir zararı olmadığını söyledi. Ben de Canan Karatay hanımı çağıralım, belki lahmacuna gösterdiği iyi niyeti baklavaya da gösterir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

iddialıyız

Yarışmanın birincisi olan Recep Doğan ise yarışma öncesi verdiği röportajda, "İddialıyız. Yarışmada birinci olacağız inşallah. Bu işin püf noktası, ince hamur açmak, şekerinin ayarlanması, fırında pişirmek baklavada bir tanesi eksik olsa baklava baklava değildir bizim için. Bugün tereyağı, fıstık ve kaymak kullanacağız. Hamurumuz da zaten sert bir şekilde yoğurulup gelecek inşallah” şeklinde konuştu. Baklava Festivaline tesadüfen denk geldiğini ifade eden Ayşe Koçyiğit, “Baklava hastasıyım desem inanın yani. Yapanın ellerine sağlık çok güzel olmuş. Kaç saattir baklava almak için bekliyorum. Ben yapıyorum ama böyle yapamıyorum. Açıkçası böyle güzel olmuyor bizim yaptığımız” dedi. İHA