Kongrede kendisini eleştirenlerin çıkıp salonda konuşmasını isteyen Celal Açık "Konuşulacak çok şey var ama öncelikle arkamdan konuşanlar, burada yüzüme konuşsunlar diyorum"dedi.

Açık, 2007’den bu yana Bakırcılar Odası'nı dünyanın konuştuğunu söyleyerek, isyan etti. Hakkında konuşulanlara cevap veren açık, “4 yıldan beri konuşmak için bekliyorum. Bizim hakkımızda ileri geri konuşanlar hesap verecek” dedi.

Gaziantep Bakırcılar Esnaf Odası olağan kurul kongresi Büyükşehir Belediye içerisinde bulunan Çetin Emeç Toplantı Salonu’nda yapıldı. Kongrede iki aday başkanlık için yarıştı. Kongrede divan başkanlığını Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu üstlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan kongre, toplantı denetleme, faaliyet ve bütçe raporlarının okunması ve oylanmasıyla devam etti. Oy çokluğu ile faaliyet raporları kabul edildi.

AÇIK: KİM NE DİYORSA YÜZÜME KARŞI SÖYLESİN

Genel Kurul’da söz alan Açık, ilk olarak Afrin’deki Mehmetçiğe selam ve dualarını iletti. "Kim ne konuşacaksa yüzüme karşı konuşsun" diyen Açık, “Konuşulacak çok şey var ama öncelikle arkamdan konuşanlar, burada yüzüme konuşsunlar diyorum. Benim 12 senelik bir başarılı hayatım var. Konuşulacak yer ise burası. Sizden çok özür dileriz. Hepinizin işi gücü olduğu için her gün gelemedik. Bu odayı, 2007 senesinde 17 sene işini yaptığım ve çok sevdiğim Mehmet Kervancı’dan alıp, bu günlere getirdik. Benim bu meslekte 40. senem. Şunu söylüyorum, insanlar iddia ettiklerini ispat edecek. Eğer ispat edemezse tazminat yolları açıktır ve gereken herşeyi de yapacağıma yemin ettim. Burada konuşulacak ne varsa hepsini bekliyorum” dedi.

BAKIRCILAR ODASINI, DÜNYA KONUŞUYOR ARTIK

Bakırcılar Odası’nı dünyanın konuştuğunu söyleyen Açık, “Biz bu odayı 2007’den bu yana bu hale getirdik ve artık dünya konuşuyor. Eğitim merkezi kurduk. Bu iş, ekip işidir. Eski başkanlarımız ellerinden gelen herşeyi yaptı. Bizde dedik ki, oda gelirleriyle bu işler olmaz. Çünkü şu durumda bile oda gelirimiz 10 bin lira. Düşünebiliyor musunuz, 10 bin lira oda gelirimiz var. Biz bunu projelere döktük. O projelerden öyle bir paralar aktığını gösterdiler ki… Durum öyle anlatıldığı gibi değil” şeklinde konuştu.

20 SENE BU ESNAF İÇİN ÇALIŞTIM

"Kimse benim hakkımda çalışmadı diyemez" açıklamasını yapan Açık, odanın gelir ve giderleri hakkında bilgi verdi: “Bir gelirimizi giderimizi anlatalım size. Celal Açık başkanlığa gelirken evide, arabasıda, dükkanıda vardı. Hatta benim mağazam şimdiki mağazamdan da büyüktü. 20 sene bu esnaf için çalıştım. Kimse benimle ilgili ‘çalışmadı’ diyemez. Benim hakkımda ileri geri konuşuyorlar. Size, bu işin sırrını söyleyeyim mi? ‘Bismillah’ deyip, işinize bakacaksınız. Zararınız olursa gelin ben karşılayayım. Ama bunların geninde var. Benimle ilgili neler dediler neler. Kusura bakmayın biraz doluyum. Biz bunu haketmedik. Benim ister ticari hayatımı ister ister oda başkanlığı hayatımı sorun. Bu şekilde ileri geri konuşma değil. Celal Açık 10 yılının 8 yılını ödül alarak geçirdi. Celal Açık ve ekibini dünya konuşuyor. Diyorlar ki, ‘trilyonlar dönüyor bu odada.’ İŞKUR’dan 420 bin TL'lik bir proje almışız. Ama bunun 300 bin TL'si kursiyer maaşı. 6 tane kurs veren hocamız var. Bunu kişi başı hesaplarsak 3,5 bin hocalık maaşı. Odanın 5 bin çay parası giderleri var. Bugün 100 tane kursiyer var günde 5 çay içse. 5 bin TL’de hocalık masrafı var. 8 bin TL’de persone maaşımız var. Hepiniz kurs gördünüz kaç kuruş aldık sizden. Sigortasız eleman koymadık. 3 sefer üst üste istihdam ödülü aldık. En çok Türkiye’de istihdam sağlayan grup seçildik. Konuştuğumun ispatınıda veririm size. Hem mahkemede hem genel kurulda hem de Allah katında veririm. Beni üç defa şikayet ettiler, üç defa denetim geçirdim. 5 tane çalışan kadın kursiyerlerimiz var. 2 bin elektrik su parası. Burayı ranta çevirmiyoruz. Ben çalıştığımla aldım. Ben 8 yıldan beri ödül alıyorsam ve Türkiye’nin ahisi oluyorsam demek ki, ben bunu elden getirmedim.”

KÜSBEOĞLU: "EMEK İSTEYEN BİR MESLEĞİNİZ VAR"

GESOB Başkanı Ömer Küsbeoğlu ise, Bakırcılar Odası başkanı Celal Açık'ın almış olduğu 'Ahilik' birincliğini anımsatarak şunları aktardı: “Sizin mesleğiniz emek isteyen bir meslektir. İŞKUR’un sunmuş olduğu projlerde Türkiye’de en fazla iş yapan ve istihdam sağlayan birlik olarak biziz. Oda olarakta Gaziantep Bakırcılar Odası. Ben gurur duyuyorum. Ahilik bize verilmişti. Her yıl her ilde bir tane ahi seçilir. Sonrada Türkiye’de bir tane ahi seçildi. 2016 yılında 4 tane ahi seçildi. Birinci ise, Gaziantep Bakırcılar Odası başkanı seçildi. Ahlikte birinci olabilmek için bazı kriteleri vardır.Bu kriterler nedir? İş yeri olacak, yanında işçi çalıştıracak, usta belgesi olacak, belli bir süre bir yerde çalışmış olacak ve esnaf odasında sevilen biri olacak. Cumhurbaşkanımız, 'Gaziantep bu işi biliyor' diyerek Celal başkanı çağırdı. Biz Gaziantep olarak ve esnaf birliği olarak elimizden geleni yapıyoruz."

Açık'ın yönetim listesinde şu isimler bulunuyor:

Kongre sonrası Celal Açık 110 oy alırken, rakibi Eyyup Yol ise 26 oy aldı. 1 oy da geçersiz sayıldı.

YÖNETİM: Murat Kasılan, Abdülkadir Günbeği, Cengiz Altunbaş, Ali Çakır, Abdülkadir İbili, Murat Soğuk

DENETİM: Bülent Göksu, Ceyhun Aslansoy, İlhami Aydın

HABER: AYŞEGÜL BAĞCI