*Gaziantep'te ayakkabıda parayı Suriyeliler kazanıyor
*Bayram öncesi denetim yapılır mı? Firmalar dükkan kapatıyor
* Çin'den getirilen ayakkabı AVM'lerde satılıyor, bu esnafı bitirir

Girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle zaten rekabet güçleri azalan ayakkabı esnafı, bir de son yıllarda Çin’den yapılan ayakkabı ithalatıyla zor günler geçiriyor.  Genç işadamı Derimool Ayakkabı Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Erdinç Uçar, “Gaziantep’te KÜSGET ve Organize Sanayi’de 800 civarında imalatçı var, hepsi kapalı. GATEM’e gidin açık ayakkabıcı yok. Firmaların kadrosu 35-40 kişiyken 5 kişiye düşürdüler. Bayram öncesi maliyeci denetimi başladı. Bir tane kayıt dışı elemanın cezası 55 bin lira. Devletin istediği kurallarla biz çalıştığımız zaman 4.5 ay sonra iflas ediyoruz. Sen Suriyeliye gideceksin kayıtdışıyı, sigortasızı orada bulursun. Bizim sektörde gelişmemizi engelleyen, para kazanan esas Suriyeliler” dedi.  
 
AVM’LERDEKİ BÜYÜK FİRMALAR BİLE ÇİN’DEN AYAKKABI GETİRİYOR

Gazetemizi ziyaret eden Erdinç Uçar, Ökkeş Özekşi’ye ayakkabı sektörünün içinde bulunduğu durumu anlattı. AVM’lerdeki birçok ayakkabı firmasının bile Çin’den ayakkabı getirdiğini dile getiren Uçar, “İthalat devam ettiği süre içerisinde ayakkabı sektörünün düzelmesi zor. Çin’den yan sanayi olarak saya, taban kalıp, tavan astar getirip Antakya’da, Adana’da monte ettiriyorlar. Kimisi de ayakkabıyı getirip mağazasında satıyor. Gaziantep’te 800 civarında imalatçı firma var. Bunların içerisinde Suriyeli de var. Firmaların kadrosu 35-40 kişiyken 5 kişiye düşürdüler. Esnaf 5-6 kişiyle firmasını zar zor döndürmeye çalışırken, üretimini de vadeli satmaya çalışıyor. Bugün AVM’lerdeki büyük firmaların hepsi Çin’den ithal ayakkabı getiriyor. Veya parça parça getiriyorlar, burada birleştirip satıyorlar.” Diye konuştu.

ÇİN’İN İKİ KATINA İMAL EDİYORUZ

Çin’den ayakkabı ithalatına kota uygulanması gerektiğini söyleyen Uçar şunları söyledi:”Çin’de bizim sattığımız ayakkabının değeri 15-20 dolar. Bizde asgari ücret, sigorta 24.5 milyar lira. Deri, taban, astar, işçilik kargo, nakliye bunları topladığımız zaman Çin’in fiyatının iki katına çıkıyor. Çin’den gelen ayakkabıya kota konulmalı. İç piyasadaki üretici desteklenmeli. Ne yazık ki şu anda kota yok. Maliyetlerin yüksekliği ve Çin’den gelen ucuz ayakkabılar nedeniyle zor günler geçiren ayakkabıcı esnafı, bir de bayram öncesi maliyecilerin denetimleriyle sıkıntı yaşıyor. Esnafın yanına biri gidip biri geliyor. Sigorta, vergi denetiminin yanı sıra sigara denetimi başladı.”

ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ

Hayvancılıkta destek tutarları belli oldu Hayvancılıkta destek tutarları belli oldu

Hükümetin tasarruf tedbirleri için düğmeye bastığını belirten Uçar, bu konuda bir önerisini de paylaştı. Uçar, “Hükümet 22 senedir iktidar. Bakanlar, Milletvekilleri, bu zamana kadar kazandığı paranın yüzde 50’sini hazineye bağış yapsınlar. 600 tane milletvekilinin 4 ay maaşını verme Türkiye’nin ekonomisi düzelir. Siz bunu yapmaz, bayram öncesi iki kuruş kazanacak olan ayakkabıcı esnafına maliyeciyi gönderirseniz bu sektör batar. Bu sektör batarsa, bu sektördeki insanlar gayrimeşru yollara girer. Çok yanlış stratejiler uygulanıyor. Hükümet olarak üreticiyi destekleyeceksin, tarımı, tekstili destekleyeceksin.  Çiftçiye ucuz mazot, tohum vereceksin. Çünkü Türkiye’yi kurtaracak olan üretimdir” dedi.

GATEM’DE AÇIK OLAN İMALATÇI  YOK

Üreticinin desteklenmesi yerine cezalandırıldığını öne süren Uçar, “Bende üreticiyim, İstanbul’dan geldim. Sitede 3 kişi 5 kişi var, diğer dükkanlar kapalıysa, bu ülke için kayıptır. Özelleştirme bir hataydı, şimdi de üreticiye sahip çıkılmıyor. İnsanlar aç kalırsa mafya olur. Küsget ve Organize sanayide yaklaşık 800 imalatçı var, hepsi kapalı. GATEM’e gidin açık olan ayakkabıcı yok. Bayram öncesi bir de maliyeci denetimi başladı. Bir tane kayıt dışı elemanın cezası 55 bin lira. Devletin istediği kurallarla biz çalıştığımız zaman 4.5 ay sonra iflas ediyoruz. Sen Suriyeliye gideceksin kayıtdışıyı, sigortasızı orada bulursun. Bizim sektörde gelişmemizi engelleyen, para kazanan esas Suriyeliler. “ şeklinde konuştu.
 

Editör: Ebru Kont