Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu başkanlığında ve Onursal Başkan Abdulkadir Konukoğlu’nun da katılımıyla gerçekleştirilen Ocak ayı Meclis Toplantısı’nda, ekonomik gündem değerlendirildi. GSO Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, "Doların Daha da yükseğe gideceği kanaatinde değilim. Ama ayağınızı yorganınıza göre uzatmakta fayda var, fazla açılmadan yatırımlarınıza devam edin. Biz işimize bakalım" dedi

ADİL KONUKOĞLU: TEKNOLOJİK ÜRÜNLER ÖNEMLİ

Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep sanayisinin artık katma değeri yüksek yatırımlara ve teknolojik ürünlere yönelmesi gerektiğini belirterek, ‘’Aksi takdirde ne şehir olarak 30 milyar dolarlık ne de ülke olarak 500 milyar dolarlık ihracat hedefini gerçekleştirebiliriz’’ dedi.

İKİ KATI BÜYÜDÜK

2014 yılının daha iyi geçmesi temennisinde bulunarak sözlerine başlayan Adil Konukoğlu, Gaziantep’in geçen yılı yüzde 10,2 artışla toplam 6 milyar 473 milyon dolarlık tarihi ihracatla kapattığını, en fazla ihracat yapan iller arasında altıncı sıradaki yerine koruduğunu söyledi. Türkiye’nin toplam ihracat artışını ikiye katladıklarına dikkati çeken Konukoğlu, ‘’Gaziantep her zaman Türkiye’nin iki katı büyüyor’’ diye konuştu.

FARKIMIZ BELLİ

Gaziantep’in Ocak-Kasım 2013 döneminde ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 95’e çıktığını belirten Konukoğlu, ‘’Anadolu’nun her tarafındaki ithalatın yüzde 85’i ya hammadde ya da yatırım amaçlı yapılmış ithalattır. İstanbul’dakinin ise yüzde 65’i tüketime dayalı ithalat olduğunu göz ardı etmeyelim. Gaziantep olarak, aralık ayı sonunda artı ile kapatacağımıza inanıyorum. Son 3 yıldır Gaziantep’te yapılan yatırımların da farkı burada ortaya çıkıyor’’ görüşlerini ifade etti.

AFRİKA PAZARI ÖNEMLİ

İhracat yaptıkları ülkeleri değerlendiren Adil Konukoğlu, yüzde 411 oranıyla en fazla artışın Suriye’de görüldüğünü ve bu ülkeye 2013 yılında 278 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını bildirdi. Amerika ülkelerine yüzde 4 artış yaşandığını anımsatan Konukoğlu, ‘’Amerika’ya dikkatinizi çekmek istiyorum. Çünkü, bizim yeni geliştirmeye başladığımız bir pazar. Gaziantep olarak, Amerika’ya eskiden bu kadar gitmiyorduk, her geçen yıl bu pazarımız büyüyor. İnşallah bu da Afrika gibi iyi bir pazarımız haline gelecek’’ dedi.

YÜKSEK YATIRIMLARA KAYDIRMALIYIZ

Konukoğlu, 2013 yılında alınan yatırım teşvik belgelerinde Gaziantep ile diğer illerin karşılaştırmasını yaparken, Gaziantep’in geçen yıl 179 adet yatırım teşvik belgesi aldığını, toplam tutarı 1 milyar 842 milyon TL olan bu yatırımlarla 4 bin 937 kişinin istihdam edilmesinin öngörüldüğünü kaydetti.

TEŞVİK BELGESİ

İstanbul ve Ankara’nın aldığı teşvik belgelerinin yatırım tutarlarının büyüklüğüne dikkati çeken Konukoğlu, şöyle devam etti: ‘’Bizimle eşdeğer olan illere, özellikle Adana’ya baktığımızda ise 73 yatırım teşvik belgesi almış ve yatırım tutarı 2 milyar 613 milyon TL. Adana yaptığı yatırımlar karşısında 3 bin 271 kişiyi, Gaziantep ise 4 bin 937 kişiyi çalıştıracağını söylemiş. Doğuya gittikçe işçi sayısı artıyor. Gaziantep olarak, belge başına yatırım tutarında altıncı ve işçi başına yatırım tutarında yedinci sıradayız. Teknolojik yatırımlarda yavaş kaldığımız gözüküyor. Sanayimizi artık katma değeri yüksek ürünlere doğru yönlendirmemiz gerekiyor, katma değeri yüksek yatırımlara kaydırmalıyız. Aksi takdirde, ne şehir olarak 30 milyar dolarlık ne de ülke olarak 500 milyar dolarlık ihracat hedefimizi gerçekleştirebiliriz."

LEYLA ÖZEKŞİ POLAT