Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği binasında yapılan kongrede başkan Mehmet Hayri Sürücü, esnafın kredi sorunu yaşadığına dikkat çekti. GESOB başkanı Ömer Küsbeoğlu ise, 2017 yılında esnaf olarak zor süreçlerden geçtiklerini anımsatarak, “Esnaf kredilerden, yaptırımlardan faydalanabilmek için bankalara başvurduğunda sicil durumu ile karşı karşıya kalıyor. Ben bu durumu Başbakana sundum” dedi. Divan başkanlığına Gaziantep Çorap ve Trikotajcılar Odası başkanı Reşit Durak getirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan kongre, toplantı denetleme, faaliyet ve bütçe raporlarının okunması ve oylanmasıyla devam etti.

SÜRÜCÜ: ESNAFA FAİZSİZ KREDİ VERİLSİN

Gaziantep Attarlar ve Züccaciyeciler ve Sanatkarlar Odası başkanı Mehmet Hayri Sürücü, esnafın ödemelerde zorluk çektiğini ifade ederek faizsi kredi verilmesini talep etti. Sürücü, “Esnaf ödemelerde zorluk çektiği için biraz perişan durumda. Faizsiz kredi verilirse, biraz rahatlar çünkü esnafımın gidişatını iyi görmüyorum. Siftah etmeden kapatanlar var. Birde karttan çekip diğer karta yatırdıkları için faiz üzerine faiz işleniyor. Yakında inşallah bu durum düzelir. Projelerimiz var. Mesela; işletmeci olarak insanları yetiştireceğiz. Yetiştirip dükkan açmalarını sağlayacağız ve bu sayede, boşta gezenlere istihdam imkanı sağlayacağız. Odaya kayıtlı üye sayısı 324. Kayıt altında olmayanlarda çok var” dedi.

KÜSBEOĞLU: ESNAF HER YERDE

Ömer Küsbeoğlu ise, kongrenin hayılara vesile olmasını temenni ederek kongereye gecikme sebebini aktardı: “Biraz geciktim. Şahinbey Sanayi Sitesi’nde cuma çıkışı Afrin’deki askerlerimiz için kurban kesimi vardı. Sizler adına oraya katıldık. Oradaki esnaf kardeşlerimizin temin ettiği 6,7 tane kurbanı, ordumuz ve mehemetçiğimiz adına kesimini yaptık. Gerçekten gururlandık. Esnaf her yerde vardır. Bunu bütün dünyanın bilmesi lazım. Gaziantep esnafı olarak tamamen varız. Allah ordumuza, milletimize, devletimize ve güvenlik güçlerimize güç kuvvet versin. Allah sınırlarımızı düşmanımızın eline düşürmesin. Allah ezanımızı susturmasın, bayrağımızı indirmesin. Bizler gerçekten Türkiye olarak, ayrım yapmadan her mezhepten olan vatandaşlarımıza istihdam sağlıyoruz.”

ESNAF OLARAK 2017 YILINDA SIKINTI YAŞADIK

“Gerçekten bizler, seni-beni olmadan bu terör belasını ve dış mihraklara karşı, siyasi görüşümüz ne olursa olsun birlik beraberlik içerisindeyiz” diyen, Küsbeoğlu, “Gaziantep adına sizlere teşekkür ediyorum. 2017 yılını esnaf olarak biraz sıkıntılı geçirdik. Ama inşallah 2018, geçmiş yıllara oranla güzel geçeceğini umuyoruz. 4 ocak günü Ankara’da başbakanımızın, ziyaretimize geldiği toplantıda, ciddi görüşmlerimiz oldu. ALdığımız sözler var. İnşallah bunların gerçekleşmesi için takip edeceğiz. Çalışmalarımız şu anda başlamış durumda” şeklinde konuştu.

BAŞBAKANIMIZA İLETTİM

Esnafın sorunlarını başbakana ilettiğine değinen Küsbeoğlu, “Esnafımızın hepsi kredi kullanmayabilir. İlerde ister esnaf kefalet olsun ister diğer bankalar olsun ufak tefek işlerimiz var. Çıkan kredilerden, yatırımlardan faydalanabilmek için bankalara başvurulduğunda sicil durumu ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Ben bu durumu başbakana sundum. Başbakanımıza, “lafınız yere düşüyor. Siz kanunu çıkarıyorsunuz, bankalar uygulamıyor” dedim. Ayrıca, maliye ve oda kaydından dolayı Bağ-Kur emeklisi olamayan kardeşlerimiz var. Onlarla ilgili çalışmalarımız oldu. Bağ-kur emeklilerin maaşlarının düşük oluşu gibi sıkıntılar var. Bunlar düzelecek şeyler. Maaş konusunda ayrımcılığı sevmeyiz onu dile getirdik. Özellikle piyasanın canlanması için döviz kurlarının oynak olmamasını rica ettik. Bunlar bize yansıyor. Sizler için gerek burada gerek Ankara’da devam ediyor. Bu toplantılarda başkanlarınız sizleri temsil ediyor. Bol kazançlı günler diliyorum” dedi.

İŞTE LİSTE

Kongrede tek liste ile kongreye giden Mehmet Hayri Sürücü güven tazeledi. Sürücü’nün yönetim listesinde: İ.Halil Demirbilek, İsmail Yalım, Metin Balta, M. Ali Devecioğlu, Savaş Öztemel, Tuncay Gören. Denetim kurulunda ise şu iismler bulunuyor: Veli Güneşlen, Mehmet İğneler, Adil Taze

AYŞEGÜL BAĞCI