Planlama konusunda sık sık açıklamalarda bulunan Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Samet Bayrak, 1933’te Gaziantep’in ilk imar planını yapan Alman mimar Jansen’in bizi o yıllardan uyardığını söyledi. Hermann Janssen’i Gaziantep’e Atatürk’ün gönderdiğini, Janssen’e ‘Ankara’yı nasıl yaptıysan Gaziantep’in imar planını da yap” dediğini anlatan Bayrak, “Janssen planı çok önemli. Deprem, rüzgar, yapılaşma açısından bizi o yıllarda uyarıyor. Janssen, Değirmiçem'e bina yapmayın, çünkü oranın altı killi toprak depreme dayanıksız, Başpınar tarafına, Düztepe, Hacıbaba, Yukarıbayır’a iki katlıdan fazla ev yapmayın hava sirkülasyonunu kesersiniz, şehir boğulur demiş. Plana 1950 yılına kadar uyulmuş. Keşke bu plana sadık kalınsaydı” dedi.

ATATÜRK GAZİANTEP’E GÖNDERDİ

Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Dr. Samet Bayrak, kentin ilk imar planını yapan Hermann Janssen’i Gaziantep’e Atatürk’ün gönderdiğini söyledi. Janssen’e ‘Ankara’yı nasıl yaptıysan Gaziantep’in imar planını da yap” dediğini anlatan Bayrak şunları söyledi:“ Jansen Atatürk tarafından Ankara’ya çağrılır. O yıllarda Gaziantep belediye başkanı Hamdi Kutlar’dır. Atatürk Jansen’e, Ankara’nın imar planını nasıl yaptıysan Gaziantep’e, git orayı da planla, şehre katkıda bulun demiş. Atatürk, birçok kentin planını hazırlamış olan Hermann Janssen’i Gaziantep’e gönderiyor. Janssen Gaziantep’e 1933’te geliyor ve epey kalıyor. Ünlü mimar hayvan sırtında şehri etüt ediyor. Ve Janssen planı 1938 yılında yürürlüğe giriyor. Bu plan kentin ilk imar planı olma özelliğine sahip” dedi.

BÖLGE BÖLGE UYARDI

Janssen’in kentin imar planını yaparken, ta o yıllardan zeminden kaynaklı önemli uyarılarda bulunduğunu söyleyen Bayrak, “Janssen Düztepe’ye iki kattan fazla bina yapmayın, rüzgarı keser demiş. Yine, Organize Sanayi Bölgesi’nin olduğu alan için birinci sınıf tarım arazisi, oralara dokunmayın demiştir.  Janssen planında, kentin doğu-batı yönünde uzanan Alleben Deresi boyunca yapılaşma öngörülmemiştir. Alleben Deresi ve çevresinin yeşil bir bant olarak korunması gerektiğini söylemiştir.

ŞEHİR BOĞULUR DEDİ

Değirmiçem, Sarıgüllük ve devamı içinde buralar killi toprak, buralara ev yapmayın, depreme dayanaklı değil diye uyarmıştır. Pancarlı'dan Humanız'a kadar, Alleben Deresi'nin güzergahında sandallarla gezilecek, botanik park olacak demiş. Başpınar tarafına iki kattan fazla ev yapmayın, şehrin rüzgarını kesersiniz. Ayrıca Düztepe, Hacıbaba, Yukarıbayır oralara da kesinlikle iki katlıdan fazla ev yapmayın hava sirkülasyonunu kesersiniz, şehir boğulur. Ancak Jansen’in dediğinin tam tersini yapmışız. Mesela Başpınar'a organize sanayi yapıldı, Sof'un rüzgarı kesildi. Belediye Başkanı Hamdi Kutlar plana uymuştur, hatta 1946-1947’de Nail Bilen gelince o da plana uyar, fakat 1950’den sonra gelen belediye başkanları plana uymamıştır” Meral KINACILAR ERBEKTE