Yalınyazı'da çalışırken Günçalı'da olduğu gibi boş zamanlarımda ve tatil günlerinde çevre köylere radyo, teyp ve televizyon tamiri yapmak için çıkmaya başladım. Kısa sürede birçok köy beni tanıdı.

Tokat'a sürgünümün yedinci yılındaydım.

Sıkıyönetim kaldırılıncaya kadar, üç yıl boyunca Gaziantep'e tayin isteyememiştim. Sıkıyönetim kalktıktan sonra atama dilekçesi vermeye başladım. Olağanüstü hal döneminde atamamın yapılması için bakanlık Gaziantep Olağanüstü Hal Valiliği'nden izin almamı istemekteydi. Daha sonra olağanüstü hal da kalktı. Bakanlık Gaziantep Valiliğinden atamamın yapılması için izin almam konusundaki saçma ısrarında devam etti. Birkaç kere Gaziantep Valiliğine dilekçeyle izin başvurusu yaptım. Valilik onay verdi ama atamam yine yapılmadı. Atama isteğime tek satırlık bir yanıt geliyordu;

''İstediğiniz doğrultuda atamanız yapılamamıştır.''

Gaziantep'e dönme imkanım kalmadığını düşünmeye başladım. Yalınyazı'da dilekçe verme zamanı geldiğinde tercih ettiğim iller listesine Şanlıurfa, Hatay ve Mersin illerini yazarak dilekçemi ilköğretim müdürlüğüne verdim.

Ankara'da Türk Silahlı Kuvvetlerinde önemli bir yerde görev yapan bir yeğenim vardı. Yarıyıl tatilinde ziyaretime geldi. Sohbet sırasında sordu;

- Dayı, memlekete dönmeyi düşünmüyor musun?

-Dört yıldan beri her yıl dilekçe verdim ama atamam yapılmıyor.

-Ne yapacaksın ya? Burada mı kalacaksın?

-Hayır. Bu yıl atama dilekçemde istediğim illeri değiştirdim. Bu defa yapılır sanıyorum.

-Nereyi istedin?

-Şanlıurfa, Hatay, Mersin…

-Dilekçen Ankara'ya gitti mi acaba?

- Hayır. Milli Eğitim Müdürlüğü özel kuryeyle gönderiyor. Henüz zaman var.

-Dilekçeni değiştirebilir misin?

-Değişirim tabi ama nereyi isteyeceğim ki? Memlekete en yakın illeri yazdım.

-Dayı sen dilekçeni yarın değiştir ve üç tercihe de Gaziantep yaz.

-Yapmazlar yeğenim. Tokat'tan da usandım artık…

-Olsun. Yapılmazsa bir yıl daha kal burada. Ben atamanı yaptıracağımı umuyorum.

Sohbet uzayıp giderken yeğenim MİT ile bağlantısının bulunduğunu, bir arkadaşıyla Milli Eğitim Bakanı Hasan Sağlam'ın danışmanının sınıf arkadaşı ve akraba olduğunu, o kişi kanalıyla atamamı yaptıracağını söyledi.

Bu düşünce aklıma pek yatmadı. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığında Erkek Teknik Yüksek Öğrenim Genel Müdürü sınıf arkadaşım, aynı zamanda akrabam olduğu halde atamamı yaptıramamıştı. Yine de denemeye karar verdim.

Ertesi günü Zile'ye giderek dilekçemdeki tercihleri değiştirdim. Üçüne de Gaziantep yazdım.

Yeğenim birkaç gün kaldı yanımda. Okulun yanında jandarmanın küçük bir atış poligonu vardı. Nişan atışları yaptık. Sonra Ankara'daki görevi başına döndü.

Yaz tatillerinde memlekete gitmiyor, tatili çalıştığım kasabada geçiriyordum. Yalınyazı'nın batısında Yozgat ili sınırında akan Çekerek ırmağı vardı. Bu ırmak bir yerinde kayalık sarp dağların arasındaki bir vadiden akmaktaydı. Akarken de iki futbol sahası büyüklükte bir düzlüğün çevresinden yarım daire şeklinde dönerek geçmekteydi. Bu düzlüğün olduğu yere Ada Sahili adını vermiştim. Bu ismi de ''Ada sahillerinde bekliyorum'' şarkısından esinlenerek vermiştim. Zaman zaman Ada Sahiline gider, hayallere dalar, şiirler yazar ve eve dönerdim.

Yalınyazı, Zile ve Turhal memleketim Gaziantep'e benziyordu. Her taraf üzüm bağlarıyla, meyve ve sebze bahçeleriyle doluydu. Kiraz bahçeleri ise bir başka güzellik katıyordu yöreye.

Yaz tatili böylece geçti. Okulların açılmasına günler kala Ankara'dan atama listeleri gelmeye başladı. Atamalar tek liste olarak gelmiyordu. Birbirini izleyen bölümler halinde geliyordu.

Okulların açılmasına bir hafta kalmıştı. Gelen son atama listesinde benim adım da vardı. Atamam Gaziantep ili emrine yapılmıştı. O yıllarda il emrine verilirdik. İl içi dağıtımı valinin başkanlığında bir komisyon yapardı. Dayısı olanlar güzel okullara, sahipsiz öğretmenler de gidilmeyen yerlere dağıtılırdı.

Gaziantep'te elektrik tesisatçılığı yapan kardeşim Ahmet'i telefonla aradım. Durumu anlattım. Orada tanıdığı kişiler varsa devreye sokmasını ve il içi atamamın Gaziantep merkeze yapılmasını sağlamasını istedim.

Tanıdığı bir ilköğretim müfettişi varmış. Ona rica etmişti. Böylece Gaziantep'te görev yapacağım okul belirlendi. Atamam Gaziantep merkezde Sadettin Batmazoğlu İlkokuluna yapılmıştı.

Bu tür işlerde herkesin dayısı devreye girerdi. Benim atamamda ise yeğenim devreye girmişti.

Dönüş hazırlıklarına başladım.