Bağımlılık denilince nedense ilk akla gelen şey, kimyasal ya da sentetik içerikli uyuşturucu maddeler akla geliyor. Oysa en az kimyasallar kadar etkili olan bir başka unsur ise internet. Psikolog ve toplum yorumcu Dr. Jean M. Twenge, gerçekleştirdiği röportajında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Akıllı telefonları ile günde iki saatten fazla zaman geçiren gençlerin yüksek intihar riski taşıdığını belirten Twenge’nin görüşleri, güvenlik yazılımları şirketi Bitdefender Antivirüs tarafından 2017’nin başında yapılan araştırmanın bulgularını destekliyor. Dünyada 500 milyondan fazla kullanıcıyı koruyan Bitdefender Antivirüs çocuklarını çevrimiçi risklere karşı güvende tutmak isteyen ebeveynleri uyarıyor.

Çocuğunuz mutsuz, yalnız ve depresif olabilir

Psikolog ve toplum yorumcu Dr. Jean M. Twenge’ye göre, çocuklarının günde iki saatten fazla akıllı telefonlarıyla zaman geçirmelerine izin veren ebeveynler, onların mutsuz, yalnız ve depresif biri haline gelmelerine neden olabilirler. BBC ile yapılan bir video röportajında Twenge, kendisinin iGen olarak tanımladığı, 1995 ve 2012 yılları arasında doğan çocuklarda internetten aşırı doz aldıkları için intihar eğiliminin ve diğer risk faktörlerinin daha fazla bulunduğunu belirtiyor. Global antivirüs yazılım şirketi Bitdefender ebeveynleri uyarıyor.

iGen: Ergenlik Çağını Bir Akıllı Telefon İle Geçiren İlk Nesil

Araştırmalar bu cihazların davranış, tutum ve zihinsel sağlık üzerinde çok büyük bir etkisi olduğunu gösterirken, iGen’in tüm ergenlik çağını bir akıllı telefon ile geçiren ilk nesil olduğu gözden kaçırılmaması gereken bir faktör. Generation Me (Ben Nesli) kitabının da yazarı olan Twenge, “Gençler arkadaşlarıyla yüz yüze görüşmeye artık daha az zaman harcıyor." diyor ve ekliyor "Partilere daha az gidiyorlar, alışverişe daha az çıkıyorlar ve genel olarak arkadaşlarıyla eskiden olduğu kadar yüz yüze konuşmuyorlar." Aynı zamanda Twenge, kitabında yaptığı araştırmanın bir parçası olarak, gençlerde depresyon belirtileri, kaygı ve hatta intihar risk faktörlerinde ciddi bir artış kaydettiğini hatırlatıyor. Twenge, "Gençler bize acı çektiklerini söylüyor. Onlar sadece beş yıl önceki gençlerden daha fazla endişe, daha fazla depresyon hissediyor." diyor.

Araştırmaya göre, günde bir saat boyunca akıllı telefon kullanan gençler, en az risk faktörü ile karşı karşıyalar. Bununla birlikte, internete bağlı mobil cihazlarında günde iki saat veya daha fazla vakit geçiren gençlerde, bu risk faktörlerinden herhangi birinin görülme ihtimali önemli derecede artıyor. Twenge, çocuklarını güvende tutmak isteyen ebeveynlerin cihaz kullanımına zaman sınırlaması getirmesi gerektiğini belirtiyor.