Okulların tatile girmesiyle beraber, çocukların bolca vakit geçirecekleri zamanlar çoğalacak. Peki? Bu değerli vakitleri spor, sanat, kültürel faaliyetlerle mi geçirecekler yoksa eve kapanıp saatlerce teknolojik cihazların başında mı olacaklar. Uzmanların belirttiklerine göre, en sağlıklı yol çocukların ruhsal ve bedensel gelişimleri için spor alanlarında geçirecekleri vakitler. Dünyanın birçok ülkesinde çocuklar evde cihazlar başında değil de sokağa çıksın diye milyar dolarlar harcanıyor.

Başta obezite olmak üzere, onlarca sağlık sorununa sebep olan teknoloji bağımlılığı beraberinde akademik başarının düşmesi, göz sağlığı, duruş bozukluğu ve antisosyal kişilik bozukluğu olmak üzere çeşitli problemlere sebep oluyor.

Artık sokaklarda oynayan minikler yerine telefon ve bilgisayar ekranından gözlerini ayırmayan çocuklar görüyorsak tüm suçlusu teknoloji midir? Yoksa çocuklarını eski alışkanlıkları kolayca yok eden teknolojinin kucağına bırakan ebeveynler mi?

Teknolojinin hayatımıza girmesiyle birlikte birçok şey değişime ve dönüşüme uğradı. Bu değişim rüzgârından en çok etkilenenlerse çok daha savunmasız olan çocuklar oldu. İnternetin bir bilgi kaynağı olarak sonsuz seçenekler sunduğunu ve bu anlamda önemli bir avantaj olduğunu söyleyen Reem Nöropsikiaytri Merkezi’nin Kurucusu Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, internetin karanlık yüzünü anlatıyor.

Çocuğum internet ve oyun bağımlısı mı?

Gereklilikten ziyade bir zorunluluğa dönüşen internet, çocukların zamanının önemli bir kısmını geçirdikleri bir mecraya dönüşüyor. Ödev veya ders çalışılmak için alınan bilgisayar ve tabletler zamanla bir oyun aracı haline geliyor. Önceleri evin içinde koşturup oyunlar oynayan çocukların yerini ise ‘Normal’ oyunlardan zevk almayan teknoloji bağımlıları alıyor. Bu noktada ebeveynlerin şu sorulara cevap araması gerekiyor;