Yaşama Özdeş sergisi açıldı
Yaşama Özdeş sergisi açıldı
İçeriği Görüntüle

Kurtuluş Savaşı döneminde İngiliz ve Fransızlara karşı açlık ve yokluğa rağmen yüreklerindeki vatan ve iman aşkıyla 2 yıl boyunca büyük bir direniş sergileyen Gazianteplilerin çocuk kahramanlarından kimi şehit kimi de gazi oldu. Tüm olumsuzluklara rağmen 2 yıl gibi uzun bir süre kenti işgal etmeye çalışan ve kentte büyük bir soykırım yapan Fransızlara karşı verilen savaşta Gaziantepliler, ne pahasına olursun olsun canlarını ve mallarını feda ederek düşman işgaline izin vermedi. Açlık ve yokluğun yanı sıra yer yer çocukların dahi birebir müdahil olduğu savaşta, çocuklar büyük bir kahramanlık destanı yazdı.

Çocukların rolü büyük

Yazdığı kitaplarla Gaziantep'in tarihine, Antep savunmasında yaşananlara ışık tutan ve işgalci Fransa askerlerinin kentte yaptıkları zulümleri eserleri ile günümüze taşıyan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gazikültür A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, Antep savunmasında çocukların büyük bir kahramanlık destanı yazdığını söyledi. Fransızlara karşı ağır kuşatma altında verilen mücadelede henüz oyun oynama çağındaki çocukların saklanmak yerine işgalci askerleri bile hayrete düşüren faaliyetlerde bulunduğunu belirten Yakar, "Antep Savunması bütün Antep halkının topyekun bir mücadelesi olmakla beraber gazi olmuş, şehit olmuş çocukların da çok büyük bir önemi vardır. Antep Savunması esnasında Fransızlar şehrin değişik bölgelerine bomba atmışlar ve cennet mekan Abdülhamit Han'ın yaptırmış olduğu bir hastane vardı. Orası bombalanınca heyeti merkeziye Fransızlardan uzak bir yerde bulunan Şeyh Fethullah Camii'ni hastane haline getirmiştir. O hastaneye Antep Savunması'nda yaralanan ve şehit olan insanlar geliyor ve orada tedavi ediliyordu. Dr. Mecit Barlas ve Dr. İbrahim Söylemez gibi o zamanın doktorları hastaneye gelen her kişinin tek tek kayıtlarını almışlardır. Bu kayıtlarda 2023 tane kaydın olduğunu görüyoruz. Bunlar arasında kadınların ve çocukların da varlığı bilinmektedir" dedi.

Geri durmadılar

Küçük bedenlerine rağmen kahraman çocukların şehit ve gazi olmaktan geri durmadıklarını belirten Yakar, "Gaziantep'i işgal eden Fransız askerleri, Dokurcum Değirmeni'nde 14 çocuğu şehit etmiştir. Elmalı Köprüsü'nün yanında Şahin Bey'e yemek götüren 14 tane çocuk köprüde yakalanır, sorgulanır ve Dokurcum Değirmeni'nin yanında kurşuna dizilir. Şahin Bey'in oğlu Hayri Bey vardır ve Şahin Bey şehit olduktan sonra yine Aslan Bey bütün çocukların himayesini aldığı gibi Hayri Beyi de himayesine almıştır. 10-11 yaşındaki Hayri Bey, Aslan Bey ile beraber şehirde mücadele etmiştir. Gündüz babaları, dayıları, dedeleri savaşan çocuklar akşam olduklarında cepheleri dolaşırlar ve boş kovanları bulurlar. O boş kovanları şimdiki Söylemez Pasajı'nın oradaki İmalat-ı Harbiye'ye getirirler. Boş kovanları akşam kadınlar barut doldurarak ertesi gün cephane olmak üzere babalarına, dayılarına, amcalarına vermiş olurlar. Bunlar Antep savunmasındaki çocuk kahramanların ne kadar fedakar olduğunu gösteriyor. Günümüzde Gazze'de soykırım devam ediyor. Gazze'de de Siyonistler çocukları öldürüyorlar ve Antep savunmasında da Fransızlar çocukların ve kadınların üzerine bomba yağdırıyorlardı. Aradan 100 yıl geçse de hiçbir zaman emperyalist düşünce değişmedi" şeklinde konuştu.