Kırsaldaki genç kızların çeyizlerini hazırlarken geliştirdiği, zamanla tüm kente hatta bölgeye yayılarak kadınlar için gelir kapısı haline gelen Antep işi nakışlar, günümüzde sayıları azalsa da hala ilgi görüyor. Masa ve sehpa örtülerinden yatak odası takımlarına, havlulardan mendillere, kundaklardan beşik örtülerine kadar pek çok alanda kullanılan Antep işi nakışlar, ipek, krep ya da keten kumaşın telleri tek tek çekilerek ipek ipliklerle işlenmesiyle yapılıyor.

2 AYDA YAPILIYOR

Büyük bir sabır gerektiren, en küçük bir parçası 2 ayda yapılabilen işlemelerin fiyatları da verilen emeğe göre değişiyor. En ufak parçası çeyrek altından da pahalı olan Antep işine sahibi olmak isteyenlerin en az 250 lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Oda takımlarının fiyatları ise 8 bin liraya kadar yükseliyor.

SABIR İŞİ

Kentteki bir pasajda kardeşiyle açtıkları iş yerinde çeyizlik ürünler satan Nevin Erdönmez, yöreye özgü Antep işinin ciddi sabır gerektirdiğini söyledi. Saf ipek, Kıbrıs ipeği, krep şifon veya keten kumaşlar kullanılarak yapılan Antep işinde öncelikle kumaşın iplerinin çekildiğini anlatan Erdönmez, daha sonra ipek iplik kullanılarak işlenecek alana dolama yapıldığını, ardından "gülleme" denilen desen verme işleminin gerçekleştirildiğini belirtti.