Almanya’nın Würzburg Kentinde Türk-Alman siyasî ilişkilerinin başlamasının 250. yıldönümü münasebetiyle Almanya’nın Würzburg kentinde düzenlenen II. Türk-Alman İlişkileri Sempozyumuna konuşmacı olarak Gaziantep Üniversitesi Fen ve Edebiyat Bölüm Başkanı Prof Dr. Bilgehan Pamuk katıldı.

Açılış konuşmasını yapan, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik sempozyumun amacının değişen ve gelişen Avrupa Birliği’nin önde gelen ülkesi Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkileri her açıdan bilimsel bir platformda değerlendirmek olduğunu belirterek iki ülke arasındaki tarihî, ekonomik, hukukî, kültür ve eğitim alanındaki derin ilişkilerin bilimsel ölçütlerle incelenmesinin önemli olduğuna dikkat çekti.

18. YÜZYIL BAŞDÖNDÜRÜYOR

Fen ve Edebiyat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Pamuk 18.yüz yılın baş döndürücü bir dönem olduğunu ifade ederek, “Aydınlanma çağı ile birlikte dünyada olan hızlı gelişmelerin baş döndürücü bir şekilde geliştiğini ve dünyanın yeni bir şekillenme içerisine girdiğini gözlemliyoruz. Tabi bu gözlemleme devletlerin ve milletlerin birbirleriyle olan mücadelelerin altında yatan, etkenlerin ise ekonomik etkenler olduğu bizim dikkatimizi çekmektedir. Bu dönüşüm bu değişim güç dengelerini oluşturmaktadır. Oluşumla birlikte dünyada güç dengeleri kendilerini his ettirmeye başlayacaktır. Tabi oluşumların Avrupa kıtasında kendini hissettirmeye başlamıştır. Avrupa'daki güçler imparatorluklar, kuzeydeki güçler bu oluşumdan haberdar olmuşlardır. Tüm oluşumlar zaman zaman Osmanlı imparatorluğuna haberdar ediliyordu” diye konuştu.

İLİŞKİLERİMİZ ÇOK İYİ NOKTADA

Bölüm Başkanı Prof. Dr. Pamuk yapılan sempozyum ile ilgili de şunları söyledi, “Geçmişte yapmış olduğumuz Türk ve Alman ilişkilerinde gurbetçilerin çok büyük destekleri oldu. Dernekleşme önemli ve Avrupa’nın her köşesinde Gazianteplilerin derneği olması kendi değerlerini buralarda yaşatması çok önemlidir. Geçtiğimiz yıllarda 25 Aralık kutlamasına Almanya’nın Mühlacker kentine gitmiştim. Gaziantep’in kurtuluş gününde gurbetçi ile kucaklaşmak bana verdiği mutluluğu gerçekten anlatamam” diye konuştu.

HABER MERKEZİ -