2. Perakende Teknolojileri Konferansı'nda konuşan Konukoğlu, "Küçük işletmelerin büyük işletmelere karşı ayakta durması için, mücadele etmesi gerekiyor. Bunun da yolu birleşmeden geçiyor, küçük işletmelerin büyük işletmelere karşı birleşmesi gerekiyor" dedi.

Konukoğlu, iş hayatına 1963 yılında atıldığını söyledi. Okulu bıraktıktan sonra babasının kendisini ustasına teslim ettiğini ve "Bundan sonra fabrikada bana baba demek yok, sen bir çalışansın" dediğini anlatan Konukoğlu, ustalarının da kendisine hiçbir zaman patron çocuğu olarak iltimas geçmediğini ifade etti. Konukoğlu, 6 ay boyunca yerleri süpürdüğünü, ustalarından azar işittiğini dile getirerek, "Tornada, kaynakta çalıştım. En alttan başladığım için işleri bilirim. Yarım asrı aşan iş hayatımda bir gün işe gitmediğim olmamıştır. Bu kadar çalışmamın karşılığını da aldım. İş hastalığını Allah herkese nasip etsin." dedi.

ÇOCUĞUNUZA MAAŞ VERİN

İş adamlarına işletmelerinin yönetimini zamanı gelince bırakmaları tavsiyesinde bulunan Konukoğlu, "Ben '65 yaşında işi bırakacağım.' demiştim. Öyle de yaptım. Ölmeden önce idareyi teslim ettim. Aile işletmelerinde ölene kadar anahtar cebimde olacak, böyle bir ahlak var. Çocuğuna, hanımına bile maaş bağlayacaksın. Ne harcadığını bilecek, sorumluluk alacak. İşi devredip dışarıdan seyredin. Gerektiğinde müdahale edebilirsiniz. Böylece işletme körlüğünden de kurtulursunuz. Ben onun için 65 yaşında bıraktım. Bunun gelecek nesillerin yetişmesine de faydası oluyor." diye konuştu.

TEK SEKTÖRE BAĞLI KALMAYIN

Konukoğlu, iş adamlarına hiçbir zaman tek sektöre bağlı kalmamalarını da önerdi. Toplantıya katılanların sorularını da yanıtlayan Konukoğlu, işverenle çalışanların ilişkilerinin nasıl olması gerektiği yönündeki bir soruya "Çalışanlarınızla baba evlat gibi olun. Ben her zaman empati yapmaya çalıştım. Kendimi çalışanlarımın yerine koydum." yanıtını verdi.

BİRLEŞİN ÇAĞRISI

Konukoğlu, büyük işletmelerin hızla geliştiği teknoloji çağında küçük firmaların da ayakta kalması için birleşmesi gerektiğini söyledi. İnsanların artık kartlar, cep telefonları ile alıveriş yaptığını ve küçük firmaların bu hıza biran önce ayak uydurması gerektiğini belirten Konukoğlu şöyle konuştu: "Küçük işletmelerin büyük işletmelere karşı ayakta durması için, mücadele etmesi gerekiyor. Bunun da yolu birleşmeden geçiyor, küçük işletmelerin büyük işletmelere karşı birleşmesi gerekiyor. Küçük işletmelerin ayakta kalması için bir olması lazım birleşmesi lazım, 3-4 firma birleşip birlikte hareket ederse mücadele de daha başarılı olacaktır. Teknolojinin çok hızlı ilerlediği bir çağda yaşıyoruz artık kartlar, cep telefonları ile alışveriş yapıyor. Bu fırsatları iyi değerlendirmemiz lazım, Türkiye çok hızlı gelişen bir ülke ve bizim dünyaya ayak uydurmamız gerekiyor." HABER MERKEZİ